iPon Hírek

Fantasztikus és futurisztikus az OLPC XO 2.0

Dátum | 2008. 05. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Fantasztikus. Ez lehet az első szó, ami az ember eszébe ötlik, amikor meglátja az OLPC legújabb ambíciózus projektjének alkotását, az XO-2-t, vagy másnéven XOXO-t... ezután pedig már talán csak a "hihetetlen" kifejezés marad meg a betervezett ár minősítésére: azt ugyanis írd és mondd $75-ra lőtték be (persze az elsőt is $100-ra tervezték, és ehhez képest most tart $188-nál - bár persze nyilván folyamatosan törekednek az ár minél lejjebb szorítására).


Lássuk hát az XO-2 legfőbb csodáit, röviden és tömören: a legfőbb érdekesség talán az, hogy végleg megszabadultak a hagyományos értelemben vett billentyűzettől. Ehelyett a laptop mindkét fele egy-egy teljes méretű érintőképernyő; szükség esetén az alsón természetesen minden további nélkül meg lehet jeleníteni egy billentyűzetet és gépelni rajta, de emellett ugyanígy használható az is érintésvezérelhető kijelzőként. Ennek a megoldásnak a további különlegessége az, hogy az XO-2 így lényegében három különböző üzemmódban használható: egyrészt szokványos laptopként (vízszintesen tartva, alul billentyűzettel, felül képernyővel), másrészt újszerű e-könyvként (függőlegesen tartva, bal és jobb "oldallal"), harmadrészt pedig tabletként (kihajtva, egyetlen nagy, egybefüggő felülettel) is - mindezt pedig nem több, mint 1W fogyasztással tervezik megoldani.


Ebből a nagyfokú rugalmasságból következik az is, hogy amikor épp használunk rajta "billentyűzetet", az is lehet gyakorlatilag bármilyen: igen egyszerű a legkisebbeknek, hogy épp csak megtanulhassák a kezelését, a nagyobbaknak pedig összetettebb, a különböző nyelvek és alkalmazások eltérő igényeire szabott, egyedi leosztások is elérhetőek. Láthatjuk tehát, hogy nem csak a hangulatát és a megjelenését maximalizálták az XO-2-nek, de ezzel együtt a funkcionalitását is.


Méretre nagyjából fele akkora, mint az elődje - hozzávetőlegesen valóban egy könyvhöz lehetne a legjobban mérni a dimenzióit. Sajnos azonban nem csak látszatra és hangulatra idézi a jövőt, de megjelenési dátumra is: ugyanis 2010-re tervezik az elkészültét. Hogy akkor miért tették közzé már ilyen korán? Ennek egészen meglepő oka van: abban reménykednek ugyanis, hogy mások is átveszik és lekoppintják majd az alapötletet és saját, hasonló gépekkel állnak elő. Ez a hozzáállás már csak azért is érdekes, mert az eredeti XO-t majdhogynem ellehetetlenítette a rengeteg klón; talán most így igyekeznek jobban felkészülni a konkurenciaharcra, bízva benne, hogy mindazok, akik hasonló termékekkel állnának majd elő, szintén bejelentik majd előre ezirányú szándékaikat és terveiket - amelyekre aztán ők maguk is reagálhatnak, tovább fejlesztve a saját dizájnjukat? Nos, majd meglátjuk. A kezdet mindenesetre több, mint ígéretes.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. renatok
2008.05.21. 17:21
mesesép, ez a dizájn, ezek a képek, ez a kék bill. meg háttér meg minden. ilyen kell. most azonnal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Egedke
2008.05.25. 11:36
Végre valami eredeti ötlet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!