iPon Hírek

Fantomfájdalom helyett fantomrezgés

Dátum | 2012. 01. 17.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A mobiltelefonos korszakkal egyidős a „fantomrezgés” jelensége, amikor a telefontulajdonos azt hiszi, hogy üzenetet, hívást kapott, pedig valójában nem történt semmi. A Worcesteri Egyetem kutatói szerint a mobiltelefon ahelyett, hogy könnyebbé tenné életünket, csak hozzáad a stressz-szinthez.

Érdekes módon a stressz nem a munkában, hanem elsősorban a mobil személyes használata során jelentkezik. Ilyenkor hajlamosak a tulajdonosok megszállottan újra meg újra ellenőrizni, hogy keresték-e őket. A vizsgálat során különféle területek több mint száz dolgozója és tanulója töltött ki egy kérdőívet, valamint elvégeztek velük egy pszichometrikus stressz-tesztet is.

Az okostelefonok csökkentették a munka során jelentkező stresszt, mivel a felhasználók úgy érezték, hogy a telefon megkönnyíti feladataik elvégzését. A probléma ott kezdődik, amikor a telefont már magáncélú társas interakciókra is elkezdi használni az ember. Sokan bevallották, hogy nyomasztja őket az új kapcsolatok fenntartásának kényszere és a folyamatosan érkező üzenetek. Kényszeresen ellenőrizték készüléküket, és sokszor úgy érezték, hogy rezeg a telefonjuk, akkor is, amikor semmiféle üzenet nem érkezett. Ettől aztán még idegesebbek lettek.


„Ahogy terjed az okostelefonok használata, egyre gyakrabban fogunk találkozni a közösségi oldalak okozta stresszjelenségekkel is” ‒ mondja Richard Balding kutató. A cégeknek persze nem jó, ha bármilyen okból is idegeskednek alkalmazottaik, így érdekükben fog állni, hogy a munkatelefon kikapcsolására bátorítsák embereiket, valamint arra, hogy ne e-mailezzenek munkaidőn kívül a munkájukkal kapcsolatban, véli Balding. De ez persze csak akkor lenne működőképes, ha munkaidőn kívülre mindenki beszerezne magának egy butább telefont, amelyen keresztül nem érhetik el a közösségi oldalak „zaklatásai”. A stressz csökkentésében valószínűleg ez sokat segítene, bár hogy a fantomrezgés érzetét is mérsékelné, az erősen kétséges.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. kockaharco...
2012.01.17. 09:35
A rezgést én is szoktam érezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Humbuk
2012.01.17. 09:52
A rezgéssel szerintem mindenki egyet ért.

De a cikk mondanivalója ultragáz "munkaidőn kívülre mindenki beszerezne magának egy butább telefont" Mert amúgy nem létezik más eszköz amin internetezni lehet a nyomorult "okos" telefonon kívül ugye? Sosem értettem ezt az "okos"telefon mizériát.. Kicsit olyan mintha az ember segghülye lenne nélküle. (Nem mondom, hogy haszontalan, de maradjon meg az üzletembereknek akik ki is használják a képességeit)

Ha meg netezni akarok, elviszem a kis eeepc-t Szerintem egy telefon telefonálásra van meg üzenetküldésre, és nem arra, hogy a retyótükörben fényképezkedve töltögessem fel a felesleges hulladékot a fészbúkra!

másrészt az embereknek egy kis önkontroll kellene és nem birka módjára használni és venni a mindenféle divat vackokat. Annyira vicces, hogy egyes embereknek a facebook a legnagyobb problémája, míg mások nyomorban élnek és éheznek a világban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. agyturbini...
2012.01.17. 10:19
Furcsa mert kerti gepeket javitok es hat ha elinditom az is rezgest general ami sokszor kisertetiesen hasonlit a telefonomra, de a masik problemam a csengohang mivel szinuszos az alapja a legtobb termeszetben fellelheto hanganak igy sokszor hajaz a csngohangomra ami bar zene de ugye reszleteiben sokmindennel egyezhet es egyezik is, sokszor a rdioban szolo dal nem ugyan az de a zaj miatt csak reszleteket kapok el ami megegyezik a csngohangommal az eszlelesem szerint, na az az idegesito.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. rani
2012.01.17. 10:22
engem a munkáltatóm speciel még sosem "bátorított", hogy kapcsoljam ki a telefonom. de gondolom én vagyok az üdítő kivétel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tom101
2012.01.17. 10:30
rani, nálunk meg tilos mobilt használni a munkaterületen És ez még csak nem is bátorítás hanem igazgatói utasítás. Mondjuk a dolgozók 99,9%-a nem tartja be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. varganorbe...
2012.01.17. 10:36
"Ilyenkor hajlamosak a tulajdonosok megszállottan újra meg újra ellenőrizni, hogy keresték-e őket" én nem stresszelek, akinek fontos vagyok majd visszahív még egyszer!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nedcoleman
2012.01.17. 11:38
Lassan a gépek öntudatukra ébrednek... Hol van John Connor?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Bitorlo
2012.01.17. 11:40
Humbuk a szívemből szóltál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. junkie
2012.01.17. 14:00
# echo "127.0.0.1 facebook.com" >> /etc/hosts

Facebook probléma megoldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vermar
2012.01.17. 15:33
Ekkora hülyeséget!!
Mármint a "fantomrezgés" az valójában egy reflextelen rángás, idegi túlaktivitás!
Én is szoktam ezt érezni és tudom hogy nem a Facebook a hibás ezért, egyszerűen ilyenek vagyunk!
Ti nem szoktátok érezni hogy megugrik, ráng az izom általában a comb és a karotokban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sensejke verma...
2012.01.17. 15:49
De most egyáltalán nem erről van szó, csak arról, hogy sokan rezgés nélkül is azt hiszik rezeg a telójuk és ezt állandóan ellenőrzik közben meg semmi sem történt. Ezért fantomrezgés. És ez okoz egyes emberekben plusz stresszt. Amiről beszélsz az meg nem idegi túlaktivitás, hanem egyszerű ionhiány a rángás helyén az izomban. Pl. calcium, magnézium hiány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kolondrum
2012.01.17. 17:07
Ez így van, dolgozok, nyugi van, mail >> benne meg üzi, hogy nem jó a tali üzlethez, idegbaj, szervezés, méreg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zord01
2012.01.17. 22:48
Hehe... Haverommal már vagy 10 éve (kb egy évvel azután, hogy lett mobilunk) kitárgyaltuk a "fantomrezgés" jelenségét, és a témát úgy prezentáltuk, hogy "gránátsokk és rezgésinger".

A tudomány kissé le van maradva... LOL.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2012.01.18. 00:11
És a nők esetében milyen vonatkozásokra térhetünk ki?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ossyni
2012.01.18. 23:42
Ez lehet érdekes lesz számotokra...

A fantom rezgésnek szerintem mélyebb problémája is van, mint gondolnánk. Munkám miatt szinte egybe vagyok nőve a mobillal, ami napszaktól független eléggé véletlenszerűen csörög.(már vagy 10 éve) Már nem csak fantom rezgéseket érzek, hanem 3-5 percen belül 70%-os hatékonysággal megjósolom előre, hogy fog e a mobil csörögni vagy sem. Ez nem vicc! Még nem gondoltam át, hogy hogyan is működhet, de mindenképp foglalkoztat már egy ideje, de természetesen nem találok rá magyarázatot.
Ezek a gerjesztett hullámok, az ember energiákkal harmonizál vagy éppen irritálja a testet valahogy, és úgy gondolom, hogy így érzi az ember a valódi hívást. Hülyeség?
Biztos mindenkivel volt már olyan, hogy gondoltál valakire, és Ő pont hívott vagy üzenetet küldött.Véletlen? -mindig azt mondják véletlenek nincsenek.

A fantomhívásról még annyit, hogy elvileg nem érezzük a mobil által kibocsájtott sugárzást, de pl ha adótornyot keres ugyanolyan nagy gerjedést okoz mint maga a hívás. Lehet ezt érezzük fantomhívásnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Squall85
2012.01.23. 09:38
Nekem is volt fantomrezgés érzésem okostelefon nélkül. Nekem egy tokban van az övemen a telefonom, elöl, a hasam körül. Amikor a hasam kutymorog, vagy a ruhám eltérő textúrájú felületei összedörzsölődnek (séta közben), akkor szoktam azt érezni, mintha rezegne. Olyankor megállok, és kézrátétellel bizonyosodom meg, hogy rezeg-e. Yeah!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kunrichard
2012.01.23. 11:48
Ilyen velem is volt már de az is előfordult hogy buszon mikor zenét hallgattam úgy éreztem mintha a telefon hangszórójából is szólna és kihúztam a fülest hogy nem-e bömböl a talefon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!