iPon Hírek

Fázisduplázás az Inteltől

Dátum | 2008. 02. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Megduplázta a fázisváltó memóriák kapacitását az Intel. Ez a tény azért is bír különleges érdekességgel, mert tovább kurtíthatja a flash memóriák piaci dominanciáját - amelyek még az aktuális árcsökkenéseik mellett is meglehetőst költségesnek mondhatóak, és így még mindig nem is "indultak be" teljesen.

De mi is a fázisváltó memória? Egy olyan technológia, ami elektronok használata nélkül, pusztán az anyag atomjainak elrendezésében (fizikai állapotában) tárolja az adatokat. Korábban csak két ilyen állapot volt ismeretes: a lazán szervezett (amorf) és a merev szerkezetű (kristályos). Most azonban az Intel további két, jól elkülöníthető állapotot fedezett fel az amorf és a kristályos között, megduplázva így a memória kapacitását.

A fázisváltó memória sokkalta gyorsabb a flashnél; olyan sebességre képes, mint a jelenleg használt DRAM-SRAM-flash kombók. Ha pedig a fázisváltó válik szabvánnyá, úgy már nem is lesz szükség az adatokat gyorsan író és olvasó DRAM és SRAM modulokra - sem pedig magukra a flash memóriákra, természetesen.

De nem kell aggódni: a fázisváltó memóriákkal felvértezett készülékek jóegynéhány évig nem kerülnek még piaci forgalomba, így a drága pénzen megvett, flash-alapú készülékek sem válnak idejétmúlttá... még.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.01.30. 00:25
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!