iPon Hírek

Fázisváltó memóriára alapoz az új SSD prototípus

Dátum | 2011. 06. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Flash alapú SSD meghajtók manapság már egyre kedvezőbb áron érhetőek el és egyre jobban kezdenek elterjedni a piacon, de még mindig drágának minősülnek a merevlemezekhez képest, legalábbis, ha az adattároló kapacitás alapján hasonlítjuk össze őket. Árak ide, elterjedtség oda, a legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, hogy már készül a Flash alapú SSD meghajtók utódja, amely fázisváltó memóriára alapoz. Az első ilyen SSD prototípust a Kaliforniai Egyetem kutatói már megalkották, de a technológiának még rengeteget kell fejlődnie, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

Először is tisztázzuk, hogy mi az a fázisváltó memória. Ez egy újfajta technológiára épülő memóriachip, amelynek alapját egy különleges üvegtípus (kalkogenid) alkotja. Az üveg kétféle állapotot tud felvenni attól függően, hogy 0 vagy 1 értéket kell-e tárolnia, az állapotváltozást pedig irányított melegítés-lehűlés ciklus segítségével lehet elérni. Az egyik állapot kristályos szerkezetet takar, míg a másik amorf szerkezetet. A prototípus SSD-hez szükséges fázisváltó memóriachipeket a Micron készítette.

Az új módszer hatalmas előnye, hogy a Flash memóriachipekkel ellentétben a fázisváltó memóriachipekkel ellátott SSD meghajtók esetében nem csak blokkok, illetve lapok írására van mód attól függően, hogy az adott cella üres-e vagy éppen tele van, hanem akár egyetlen bitnyi adat átírására is lehetőség van. Ezáltal nem kell tartani az SSD meghajtóknál a blokk-újraírás miatt fennálló teljesítménycsökkenéstől, hála a bitenkénti adatrögzítésnek.

A fentiek miatt a 8 GB-os, fázisváltó memóriára alapozó Onyx SSD prototípus a kilobájtnyi méretű írások alkalmával 70-120%-kal gyorsabb, mint egy 80 GB-os, kifejezetten szerverekbe szánt SSD meghajtó, amelynek pontos típusát nem árulták el a tesztelők. Ez eddig jól hangzik, de a technológiának sajnos van egy komoly árnyoldala is: nagyobb mennyiségű adat írásakor a fázisváltó memóriachipek köré épülő SSD prototípus az említett szerver SSD meghajtónál sajnos sokkal-sokkal lassabb.

A jelek szerint az új technológia esetében még rengeteg fejlesztésre van szükség, hogy az ütőképes lehessen, de ez nem meglepő. Ugyanez volt a helyzet az SSD meghajtókkal is korábban, amelyek folyamatos adatátviteli sebességek tekintetében kihívásokkal küzdöttek, azaz sok időbe telt, míg a viszonylag nagy véletlenszerű írási, illetve olvasási I/O teljesítményt utolérték a folyamatos írási, illetve olvasási sebességek. Ezután az is sok időbe telt, míg az SSD meghajtók árai úgy-ahogy elfogadható szintre csökkentek, legalábbis olyan szintre, amelynek köszönhetően minden eddiginél szélesebb felhasználói réteg számára váltak elérhetővé.

A fázisváltó memóriachippel ellátott SSD meghajtók előtt hasonló út áll. A tervek szerint azonban, mielőtt még elég olcsóak lennének az új memóriachipek ahhoz, hogy egy teljes SSD meghajtó köréjük épüljön, azelőtt is találkozhatunk majd az új technológiával, méghozzá NAND Flash alapú SSD meghajtókon belül, gyorsítótárként. Így tulajdonképpen hibrid SSD meghajtók jöhetnek majd létre.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. KILLERFox
2011.06.16. 14:50
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Heroes27 KILLE...
2011.06.16. 15:58
Killer, szép tartalmas komment
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zord01
2011.06.16. 17:49
És majd amikor a HDD-be épített SSD gyorsítótárat ez fogja gyorsítani, akkor beszélhetünk majd Triple Hybrid technológiáról...

Ahelyett, hogy végre normális mérető SSD-ket adnának már ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Joachim21 zord0...
2011.06.16. 21:53
Az már 3D hybrid technology adjustment "3DHTA" néven kerül bevezetésre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2011.06.16. 22:17
- Multileveling Cache System

- Triple Gradual Data Acceleration Technology

- "Phaseion" Hyperspeed Versatile Storage Instrument

A marketingeseknek nincs is olyan nehéz dolga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fbi1984
2011.06.19. 13:39
Kinek mi az elérhető.
Addig nem lesz SSD-m amíg a fél gigás 50e alá nem megy.
Én úgy gondolom, hogy a következő 5 éven az SSD nem fogja leváltani a HDD-t, mint ahogy a memóriakártyák tették a floppy-val.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tetrix
2011.06.20. 06:18
"fbi1984" -fél gigásat asszem nem árulnak! Amúgy rendszergyorsításnak oprendszer és programok álá kell az ssd. Szó nincs arról hogy a hdd-t akarná kiszorítani; emiatt nem is érdemes a két technikát egymáshoz hasonlítgatni. Átlagfelhasználónak nem is kell, ahhoz a mai újabb hdd-k, is elég gyorsak; bár egy nagyobb teljesítményű hardverekből álló rendszert eléggé visszafognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nemesis1
2011.06.20. 11:26
Off

A magyarországi egyetem
Ki az aki elhiszi,hogy az USA legnagyobb tagállamában egy egyetem van?

On

A sebességekkel én már teljesen elégedett vagyok. Engem ez folyamatos csíkszélesség csökkentéssel járó élettartam csökkenés zavar nagyon.
Még mindig működik 1999ben vásárolt winchesterem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!