iPon Hírek

Fázisváltókkal jelentkezik a Samsung is

Dátum | 2010. 04. 28.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Úgy látszik, beindult az áradat: az Intel-STM Numonyx BV után most a Samsung is beharangozta a saját - és rögtön többchipes - fázisváltó memóriájának (PRAM) érkezését. Ezt kifejezetten mobil eszközökhöz tervezték, és úgy tűnik, még ebben a negyedévben fel is bukkanhatnak a piacon (ideje is volt, miután a prototípusát már 2006-ban bemutatták, és eredetileg 2008-ra ígérték az érkezését).


Kapacitásukat tekintve négyszer többet bírnak, mint a Numonyx-féle 16 MB-os Omneók (tehát 64 MB-ot), és míg azok 90 nm-es gyártási eljárással készültek, addig ezek már 65 nm-essel, és visszafelé kompatibilisek a 40 nm-es, hagyományos NOR flash memóriákkal, amelyeknek a leváltására szánják őket. A sorozatgyártást még tavaly szeptemberben kezdték meg.

A PRAM-ot nem véletlenül hirdetik a NOR flash memóriák utódjaként; azoknál ugyanis mintegy tízszer több újraírási ciklust bír el, és sokkal gyorsabb is, bár a gyorsaság mértéke egyelőre pontosan még nem ismert, mivel 3x-os, 30x-os és 300x-os eltérésről is esett már szó különböző forrásokban, így ezt csak a tényleges gyakorlat igazolhatja majd, amint megérkeznek. Árszintről sajnos továbbra sincs információ.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. ossyni
2010.04.28. 17:16
Na tessék erről beszéltem!
Remélem lesz gyakorlati haszna is a fárkráj8 és a világítóventilátoros emberkéken kívül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szerzetes
2010.04.28. 18:48
Fárkráj8 telefonon
Az, hogy visszafelé kompatibilis a 40 nm-es flaskekkel az mit jelent? Azt, hogy ahol 40nm-es flash csip volt, kiforrasztom, odapakolom ezt a 65 nm fázis váltót is megy? Gondolom nem
Más: oké h sebességgel és élettartammal reklámozzák, de volt már olyan aki azért cserélte a flash alapú tárolót, mert nem tudott többet írni rá? Azok is napi 3 tele írás melett 100 évig bírják. Mire elhasználódik egy ilyen, addigra majdhogynem nem lesz mivel olvasni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!