iPon Hírek

FBI: Emberek, ne legyetek hülyék!

Dátum | 2009. 12. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Egyre erőteljesebben igyekszik már az FBI is ráébreszteni az embereket a józan mérlegelés szükségességére a kiberfenyegetések elleni harcban; legfrissebb közleményükben is arra szólítanak fel, hogy ne dőljön be az ember a szimulált "vírusriasztásoknak" és az arra felkínált "orvoslatoknak".

Rámutattak arra, hogy bár az ilyesféle téves riasztások igen sokféle formában érkeznek, és még valódinak is látszanak, valójában minden esetben átverés áll mögöttük - és pont akkor kerül bajba az ember gépe (és ezáltal az adatai, személyazonossága, stb.), ha letölti a gépét állítólagosan fenyegető vírus "ellenszerét" - azaz az ennek álcázott, tényleges veszélyforrást.

Elismerték, hogy az ilyesfajta ál-figyelmeztetések valóban ijesztőek és igen meggyőzőek is lehetnek, azonban nem győzték hangsúlyozni a józanság elengedhetetlen szükségességét. Becsléseik szerint pusztán ennek hiánya - tehát az emberek átverhetősége miatt - eddig már mintegy 150 millió dolláros kárt okoztak a fent leírt módszerrel dolgozó csalók, akiknek a sikeréhez hozzájárul mellesleg az is, hogy sokan az alapvető frissítéseket sem telepítik az általuk használt különböző programokhoz, nyitva hagyva így azóta egyébként már befoltozott biztonsági réseket is.

Végszóként megfogalmazták azt a konkrét jótanácsot is, miszerint ha az ember meglát egy vírusveszélyre figyelmeztető felugró ablakot a böngészőjében, nem árt, ha gyorsan kikapcsolja az egész böngészőt, vagy akár az egész gépet is, majd (egy esetleges újraindítást követően) lefuttat egy teljes vírusellenőrzést.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Insignia
2009.12.14. 14:06
"sokan az alapvető frissítéseket sem telepítik az általuk használt különböző programokhoz"
mert kb azonnal megbukna egy eredetiség vizsgálaton... talán olcsóbban kéne árulni a programokat... egyetlen egy dolgot vagyok a gépre jogtisztán megvenni az pedig az oprendszer azzal is épp eleget húznak le az emberről.... és eladni se lehet ha már meguntad... mire megyek a vista sorozatszámmal a notim alján ha win7-et használok... semmire...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Colos1988
2009.12.14. 14:46
"ha az ember meglát egy vírusveszélyre figyelmeztető felugró ablakot a böngészőjében"

Ezt nem úgy lehet kiküszöbölni hogy felugró ablakok blokkolását be kell kapcsolni????

De ez elképesztő milyen hülyék tudnak lenni az amerikaiak.

Azt az FBI-ost is kirúgnám aki az utolsó mondatot nyilatkozta.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Insignia
2009.12.14. 14:57
utolsó mondat tényleg fail
mivan ha már a kezdőlapodra is azonnal agrózik akkor bekerülsz egy végtelen ciklusba?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Menthix
2009.12.14. 14:59
Insignia, az amerikai barmok korántsem az általad említett okok miatt nem frissítik szoftvereiket, csak szimplán hülyék!
Én még az oprendszert sem vagyok hajlandó megvenni, ha telne rá más lenne a helyzet, ha lenne a gépemre 20-40 ezer forintom biztos nem az jutna eszembe, hogy "óóó kéne egy origi win7", inkább vennék hozzá hardvert.
Colos, egyetértek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Ricsike012
2009.12.14. 15:20
Menthix: teljesen egyetértek. Az amerikaiak tényleg rettentő buták a szoftverekhez, sőt. Találkoztam már olyan amerikaival akitől amikor megkérdeztem, hogy milyen konfigurációja van, nem tudott válaszolni rá.
Ez egyébként könnyen megmagyarázható: az amerikaiak az Apple termékekhez vannak szokva, ahol max a videókártyát tudod kiválasztani egy asztali számítógépben vagy egy laptopban. Ráadásul MAC-en nem igazán találkozik egy átlag felhasználó vírussal. Ha egy amerikainak aztmondod, hogy frissítse a böngészőjét, ő arra gondol, hogy majd a szuper böngészőbe beépített frissítő magának elvégzi a dolgát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Colos1988
2009.12.14. 16:01
Vagy pedig lefrissíti az illető az adott oldalt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Csaber
2009.12.14. 16:17
Sajnos nálunk rosszabb a helyzet itt az op-redszer sem jogtiszta gyakran , frissíteni sem hajlandóak az emberek "nehogy lebukjanak" vagy van legális op-redszerük de azért nem frissítik mert úgy nagyobb lesz a gépigénye (jó példa erre tegnapi "munkám "(érsd ingyen csináltam) hát hadd nem mondjam hogy Xp Sp2 vel "küzdöttem " és a javítások csak azért kerültek a gépre mert zavarta a "sárga kis izé"...(56 db-ot raktam fel , azért csak ennyit mert a felét épp nem kértem )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Azrael
2009.12.14. 16:25
Ezért jók a mai Windows crackelő programok, már nem kell aggódni, hogy átmenjen az eredetiségvizsgálaton
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2009.12.14. 18:19
Az ál figyelmeztetések _összessége_ elkerülhető józan parasztival! A bosszantó az, ha az ember fel se tudja idézni, hogy mitől lett vírusos a gépe.

Én például 7 év alatt kaptam 3 vírust összesen. Március óta van win7 a gépemen, ekkor már bíztam annyira a rutinosságomban, hogy fel se raktam vírusírtót, mert tudom mit csinálok. Viszont mikor megjelent a win7 full, akkor nekiálltam keresni egy ingyenes, win7 kompatibilis vírusírtót ismerősömnek, akinek fel kellett telepítenem a gépét, és akkor kíváncsiságból felraktam az én gépemre is. Persze tiszta volt.

A gépemet 1-2 hetente szoktam csak újraindítani, kikapcsolni mégritkábban. A mai ilyen restartot megelőzően semmi olyat nem csináltam, amit eddig nem. A több hónapja telepített programjaimat használtam, és a restart után egyből sírt a hónapok óta aktív vírusírtó, hogy rootkitet talált.

Na most ilyenkor mi van? Elég ha az ember figyel arra hogy mire kattint? Egészen eddig azt hittem hogy igen, ahogy azt a cikk is hangsúlyozza ... de most már más véleményen vagyok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tas69
2009.12.15. 22:24
nekem az a meglátásom,hogy aki ilyen módon veszíti el az adatait,az simán megérdemli!ha valaki ennyire hülye,az ne csodálkozzon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!