iPon Hírek

Fegyverbe szólítja ügyfeleit az Oracle

Dátum | 2009. 12. 10.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Számos jelentős üzleti és a kormányzati vásárlóját kérte fel tanúnak az amerikai Oracle Corp.

, a világ legnagyobb adatbázis-szolgáltatója a Sun Microsystems elvásárlása miatt ellene indított európai versenyhatósági eljárásban. Az Ericsson, a Vodafone, a Sabre, a BBVA vállalatok, illetve a brit Atomic Weapons Agency és National Health Service is a cég támogatói között lehet - tudta meg a Financial Times (FT) az ügyhöz közel álló forrásból. Az lesz a feladatuk, hogy az ügyben tartott meghallgatáson igazolják: az Oracle adatbázis-kezelője nem versenytársa a nyílt forráskódú MySQL-nek, amely egy cégfelvásárlással tavaly került a Sunhoz. Az Oracle-Sun egyesülést ellenző szakértők szerint a két szoftver egy kézbe kerülése gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Oracle mintegy önmagával fog "versenyezni" a piacon, a velük vitatkozók azonban úgy látják, hogy a két program vásárlórétege teljesen eltérő, a fogyasztók nem látnak egymást helyettesíteni képest termékeket az Oracle kínálatában és a MySQL-ben.

A meghallgatásra felvonultatott számos céggel és hivatallal emellett azt is jelezni akarta az Oracle, hogy az Európai Bizottság (EB) mint versenyhatóság milyen szerény listát mellékelt saját dokumentumaihoz az ellenzők táborának reprezentálására. Az EB mindössze öt technológiai céget sorol fel, amelyek szerint a MySQL komoly versenytársa az Oracle adatbázis-kezelőjének - mondta el az FT-nek valaki, aki látta a papírokat. A versenykorlátozás vádja mögött sorakozik fel az SAP és a Microsoft, ám az Oracle harmadik nagy versenytársa, az IBM nem gondolja, hogy az Oracle-Sun frigy jelentős gondokat okozhatna a piacon. Emellett a megvádolt cég mellett tanúskodik a nyílt forráskódú programok világának két jelentős, a MySQL-t jól ismerő figurája is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. prohlep
2009.12.11. 11:08
Nyílt forráskódú MySQL fejlesztésében az Oracle csak olyan szintig érdekelt, hogy mindenképp a pénzes zárt forráskódú adatbáziskezelője szintja alatt tartsa, az alá süllyessze.

Oracle nem jobb, hanem csak dokumentálható a felhasználói támogatás.

Nálunk a felhasználói élmény tekintetében igen rosszul teljesítő egyetemi nyilvántartórendszer, a Neptun mögött is állítólag azért van Oracle, mert dokumentálni kell a felhasználói támogatást, máskülönben egy MySQL röhögve megbírkózna egy hatalmas egyetem teljes nyilvántartásával.

Ingyenes rendszerek támogatására cégek nem sorakoztathatók fel, mert a cégeknél bürökratikusan állnak hozzá, és így nagy cégnél csak dokumentált felelősségű, forgalmazott, termékesített, stb szoftvereket használnak a kritikusabb dolgokra.

Márpedig a pénzes programok sokszor szakmailag nem is jobbak, csak dokumentáltak, azaz el-bürokratizáltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!