iPon Hírek

Fehér CPU hűtő és új hővezető paszta a Xigmatek-től

Dátum | 2013. 03. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Új processzorhűtő, ezúttal matt fehér kivitelben A Xigmatek tavaly áprilisban mutatta be Dark Knight SD1283-as processzorhűtőjének feketében pompázó, Nighthawk Edition névre keresztelt kiadását, most viszont megérkezett a NightHawk Frostbourne Edition is, ami már nem feketében, hanem matt fehérben tündököl.

A torony típusú processzorhűtő három darab "U" alakú, egyenként 8 milliméteres átmérővel rendelkező hőcsövet használ, amelyek közvetlenül érintkeznek a processzor felületével.

A hőcsövek proceszorral nem érintkező részei, illetve az alumíniumból készített hűtőbordák és a ventilátor is matt fehér festést kapott. Az alumínium lamellák Stealth kerámiaborítással rendelkeznek, ami nem csak egyedi megjelenést kölcsönöz nekik, de a hőleadó felület méretét is növeli.

A 160 wattos hűtőteljesítményt kínáló újdonság 120 x 50 x 159 milliméteres mérettel bír, tömege pedig mindössze 406 gramm. Az alumínium lamellák előtt egy XOF-F1251-es típusú, 120 milliméteres átmérőjű légkeverő teljesít szolgálatot, amely PWM támogatást is kapott. A ventilátor a percenkénti 800-as és 1400-as közötti fordulatszám-tartományban üzemel, maximum 60 CFM levegőmennyiséget tud megmozgatni, üzemi zajszintje pedig 16 dB(A) alatt marad, hála az FCB (Fluid circulative bearing) csapágyazásnak. A ventilátort gumi rögzítők tartják, amelyek megakadályozzák, hogy a légkeverő motorja által keltett rezgések átterjedjenek a számítógépházra.

A matt fehér processzorhűtőt az Intel LGA-775/1155/1156/1366/2011-es, illetve az AMD Socket AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2-es processzorfoglalataira egyaránt fel lehet szerelni. Az új CPU hűtő hamarosan megjelenik kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 50 dollár körül helyezkedik el. Egy friss hővezető paszta is érkezett A Xigmatek a fentebb bemutatott új processzorhűtő mellett új hővezető pasztával is előrukkolt, ami az Xi-3 HDT nevet kapta. Az új hővezető pasztát a mérnökök kifejezetten azokhoz a megoldásokhoz tervezték, amelyeknél az adott processzor felületével közvetlen kapcsolatban vannak a hőcsövek. Ezeknél a felületeknél általában kevésbé finom polírozást használnak, így a felületi egyenetlenségek jobban rontják a hőátadás hatásfokát, hiszen a processzor és a hűtő talpazata emiatt kisebb felületen érintkezik egymással.

A kis szemcsemérettel és nagy sűrűséggel rendelkező hővezető paszta esetében a gyártó nem árulta el, hogy pontosan milyen összetevőket alkalmazott a siker érdekében, viszont a paszta karakterisztikájával kapcsolatban azért adott némi információt. A paszta viszkozitása 104 Pa•s, fajsúlya 2,5 g/cm3, hővezetési tényezője pedig 9,1 W/mK értéket képvisel. A paszta egyáltalán nem vezeti az áramot, élettartamát pedig 10 évben határozta meg gyártója. A fecskendőben, 4 grammos töltet formájában piacra kerülő újdonság várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. DarkDevil
2013.03.06. 09:40
Nagyon mutatós kis darab 11.000 Ft érte nem is sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Kokokobra
2013.03.06. 10:39
Nem sokáig fog ilyen szép fehér maradni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.03.06. 11:20
Reméljük, hogy nem kezd el sárgulni rajta a festék bevonat hő hatására, mint oly sok fehér terméken
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. deviant93
2013.03.06. 11:53
Pasztáról - valaki próbálta már az alufóliát?
Mármint ezekhez a prémium hővezetőpasztákhoz képest?
Nekem 10-20%-al hűsebb a cucc ( intel P4 LGA775 ) gyári hűtéssel a pasztákhoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kajafun
2013.03.06. 11:59
Hát nemtudom, én nem próbálkoztam még vizhűtő és 8magos proci közé alufóliát tenni, de még szilvalekvárt sem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2013.03.06. 12:12
Hogy a hőenergiából hogyan számolt százalékot, na annak a metódusára is kíváncsi lennék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.03.06. 12:23
Láttam már ilyen teszteket. Volt aki vajat rakott. Az is egy darabig jó volt

De ugye az alaptézisből kiindulva az alufólia nem is lehet az igazi, mivel nem tudja kitölteni a mikro repedéseket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. NimKorko
2013.03.06. 12:53
[LINK]
Ezen az oldalon megtalálható a teszteredményekben a fogkrémtől kezdve a csokoládén át a mustárig mindenféle házi lötty a normál hűtőpaszták mellett.
Alufóliát én nem mernék egyáltalán semmilyen NYÁK lap közelébe tenni.
Ráadásul sütőből kivéve is hideg marad általában (legalábbis én még csak olyat láttam), így nem tudom mennyi hőközlő tulajdonsága lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.03.06. 12:56
Szerintem is inkább szigetel, de azért valamennyi hőt átad az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rendesadam
2013.03.06. 14:25
Ránézésre Gaia.

"Ráadásul sütőből kivéve is hideg marad általában (legalábbis én még csak olyat láttam), így nem tudom mennyi hőközlő tulajdonsága lehet."
Eszerint nagyon gyorsan leadja a hőt.

Egyszer próbáltam, hogy alufóliával takartam le a tűzhelyet, mert egyszerűbb, mint takarítani; egy része gyakorlatilag ráégett a tűzhelyre, úgy kellett levakarni. Én biztos nem laknám a procira.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. NKing
2013.03.06. 14:36
Egy kis fizika: a sütőbe rakott alufólia azért marad hideg, mert az alufólia visszaveri az infrasugárzást - vagyis a hőt - közel teljes mértékben (ezért is használják hőszigetelő anyagként! - lásd hőtükörfólia, stb.). Márpedig a sütőkben általában a hő főleg sugárzás útján terjed. De ettől még az alufólia hővezető képessége érintetlen marad, lévén aluminiumból van, ami a hővezetők között előkelő helyen szerepel. A hő többféleképpen terjed, ezt ne felejtsük el (konvekció, kondukció, radiáció), nameg ott van a hőkapacitás kérdésköre is.

Processzorra valóban nem való, mert nem képes kitölteni a mikrorepedéseket. Ettől még persze a hőt érintkezés útján képes vezetni, és képes leadni is a környezet felé. Az alufólia nagyon vékony, így a nagy felületnek hála nagyon gyorsan leadja a hőt a körülötte lévő közegnek.

Mindazonáltal egy egymáson összepolírozott processzor-hűtő párosnál látnám értelmét kísérletezni egy ilyen alufóliás megoldással, lévén az aluminium hővezetési tényezője 237 W/mK, míg pl ennek a pasztának 9,1 W/mK. Ami azért valljuk be, igencsak nagy különbség. A probléma itt azzal lenne, ha nem elég sík a két felület és köztük az alufólia mellett légbuborékok is lennének, ami meg épp ellenkezőleg nagyon rossz hővezető (0,026 W/mK). Megjegyzem: egy jól összepolírozott processzor-hűtő párosnál se alufóliára, se pasztára nem lenne szükség, az egy fölösleges közeghatárt adna, ami rontja a hőátadást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. NKing
2013.03.06. 14:50
Még annyit tennék hozzá, hogy ezért sem jó ötlet (amit sokan szoktak csinálni) a sütőkben alulra alufóliát tenni, mert bár kevesebbet kell takarítani, de a felfűtés hatékonyságát úgy lerontja, hogy a gatyánk rámegy a gáz/villanyszámlára! Főleg igaz ez a régi csak alulról fűtős tűzhelyeknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kivagyoken
2013.03.06. 23:42
Ez gaia fehérben, így akarják eladni a megmaradt példányokat ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!