iPon Hírek

Fej-fej mellett az Android 4.3 és a 4.4

Dátum | 2014. 05. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google ismét nyilvánosságra hozta az Android piaci szegmentálódását taglaló legfrissebb kimutatást. Az áprilisi adatok is alátámasztják azt, ami már korábban megfigyelhető volt, vagyis egyre összébb rázódik a „mezőny”, és a legfrissebb verzió újfent komoly előrelépést tudott felmutatni. Az elmúlt hónapban is folytatódott az a tendencia, hogy majdnem az összes, még életben levő Android variáns visszább szorult, mindössze ketten tudtak erősödést felmutatni. Az egyik variáns értelemszerűen az Android 4.4 – ahogy arra már a bevezetőben is rámutattunk –, a másik ilyen pedig az Android 4.2 volt. A középső Jelly Bean kiadás annak köszönheti a töretlen előmenetelét, hogy a közép- és alsókategóriás okostelefonok és táblagépek esetében még mindig erőszeretettel alkalmazzák mind a távol-keleti gyártók, mind pedig a nagyobb vállalatok. Ez a verzió jelenleg a képzeletbeli tortából egy 18,8 százalékos szeletet tudhat a magáénak, ami 0,7 százalékos gyarapodást jelent a korábbi állapothoz képest. Ennél azonban sokkal érdekesebb az Android 4.4 helyzete, ami 3,2%-os növekedést követően, mostanra elérte a 8,5 százalékot, ami egészen példátlan népszerűséget jelent a Google operációs rendszerének története során. A KitKat esetében nagyon sokat tettek a fejlesztők a jobb rendszerigény eléréséért, és úgy néz ki ez meg is hozta a gyümölcsét. Sok esetben az egészen alacsony áron kínált okostelefonok is ezzel érkeznek már, elég csak megnézni az LG L III termékcsaládot.
A különböző Androidok között az vezető szerepet egyébként továbbra is az első Jelly Bean, a 4.1 tölti be. A teljes mezőnynek éppen az egyharmadán fut ez a variáns, így vélhetően még sokáig nem kell a trónfosztásra készülni. Az Android 4.1 előnye persze olvad, most éppen 0,9%-ot fogyott, míg a 4.4 és a 4.2 gyarapodott, de még így is toronymagasan előzi meg ezeket a verziókat. Az Android 4.3 sosem lett igazán népszerű, ennek pedig az az oka, hogy jellemzően csak a felsőbb árszegmensben lehet kamatoztatni a benne rejlő újdonságokat (Bluetooth 4.0 LE és OpenGL ES 3.0). Az utolsó Jelly Bean piaca ebből fakadóan zsugorodott mostanra, 8,5%-ra, és így már be is tudta hozni a lemaradását a KitKat. Említést érdemel még a modern Android verziók első élharcosa, az Android 4.0 Ice Cream Sandwich, valamint a nagy öreg Gingerbread, ami nagyjából két évig volt az élmezőny tagja. Ezek mára a Jelly Bean árnyékába vesztek, ám azért összeadva még csaknem 30 százalékkal rendelkeznek, ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható. Mit hozhat a jövő? Várhatóan hamarosan befut az Android következő változata, ami akár még a mostaninál is nagyobb népszerűségnek örvendhet. Szerencsére van még töltény a Google tárában, amit nem lőttek el mostanáig, ilyen például az ART futtatókörnyezet, melynek az előzetese már a KitKatben is próbára tehető. A következő hónapok viszont még az Android 4.4-ről fognak szólni, legalábbis ha az eddigi lendület kitart. Már májusban elérheti az aktuális Android a 10 százalékos mérföldkövet, és néhány hónapon belül maga mögé utasíthatja a 4.0-s és a 2.3-as verziókat is, bár ehhez azért tényleg stabilan jó szereplésre lesz szüksége.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Taranisz
2014.05.07. 12:35
Igazából ha a 4.4-nek a gyakorlatban is kisebb a "gépigénye", mint az elődeinek akkor megtehetnék a szívességet a gyártók, hogy kiadják a régebbi modelljeikre is a KitKat-et... nem hiszem, hogy, hogy annyira hú, de nagy meló lenne és az ezt meglépő márka/gyártó is plusz presztízst tudna maga mögött tudni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ihi
2014.05.07. 13:16
Arra a 16,2%-ra, ami GB-t futtat minek? ICS-hez képest nem egy jelentős fejlődés a KitKat, hogy külön érdemes legyen kiadni azokra, amiknek amúgy lejárt a támogatása. JB-hez képest meg még ennyi előrelépés sincs.
Arról nem is beszélve, hogy a GB-t futtató telefonok többsége szerintem még úgy is gyenge lenne hozzá, hogy elméletileg csökkent a hardverigény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. HUFEUR
2014.05.07. 14:04
Taranisz:

Sosem hardveres oka volt annak, hogy egy gyártó nem frissítette a telefonjait, szimplán üzleti okok miatt dobják a támogatást fél év után. Ha nem jön újabb frissítés a telefonodra, akkor van okod megvenni az újabbat.

thi:
"ICS-hez képest nem egy jelentős fejlődés a KitKat"

http://asset-5.soup.io/asset/1413/1692_56a5.gif
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba
2014.05.07. 14:49
Ez valami általános hallgatólagos megállapodás, hogy a facepalm mindig Star Trekes ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Lordhell
2014.05.07. 17:56
minő meglepetés...


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 5hR3kY
2014.05.08. 07:34
Tolnám én akár a 4.4 Kitkat-et is, de ez a kedves gyártón múlik leginkább. Habár feltolhatnák egy CFW-t a jelenlegi telómra, de ezt még nem volt kedvem mókolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!