iPon Hírek

Fejlesztés: 30%-al tartósabb akkumulátorok

Dátum | 2008. 04. 11.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Az Argonne Nemzeti Laboratórium kutatói olyan új, összetett akkumulátor-anyagot fejlesztettek ki, amely nem csak hogy mintegy 30%-al megnöveli azok tartósságát, de egyben biztonságosabbá és ellenállóbbá is teszi őket a hagyományos, lítium-ion alapúaknál.

Az új akkumulátorok hasonlóak a GM égisze alatt jelenleg is fejlesztett, a Chevy Volt-ban felhasználandóakhoz, azonban azokkal ellentétben ezeket elsősorban laptopok és mobiltelefonok üzemidejének meghosszabbításához kívánják felhasználni.

Az Argonne-iak úgy tették stabilabbá az új akkumulátorokat a hagyományosaknál, hogy a bennük eddig alkalmazott kobalt-oxid egy részét kémiailag stabilabb mangán-oxidra cserélték. Ezt követően az elektróda aktív fém-oxid anyagának egy részét inaktív anyaggal helyettesítették; az így létrehozott ötvözet szintén stabilabb az eddig megszokottnál, és így tovább is tart (a tesztek tanúsága szerint több, mint kétszer annyi töltés-lemerítés ciklust bírt ki, mint a hagyományos laptop-akkumulátorok).

További előnye az új ötvözetnek, hogy a hagyományosnál 45-50%-al több töltést is képes tárolni, mint a piacon jelenleg elérhető legjobb minőségű akkumulátorok - azonban tokozási korlátozások miatt a ténylegesen kereskedelmi forgalomba kerülő új akkumulátorok esetében ez a többlet nagyjából a felére, 20-30%-ra csökken.

Az új technológiát a laboratórium már licenszelte a japáni székhelyű Toda Kogyo-nak, amely évente 30 millió akkumulátorra elegendő anyagot tud szállítani, és ezzel meg is tette az első lépést a piaci forgalomba hozatal felé. Azt ugyan még nem lehet tudni, hogy kik csapnak le majd az új akkumulátorokra, de akik így tesznek, azok bizonyára jelentős piaci előnyhöz juthatnak általuk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások