iPon Hírek

Fejlett NAND Flash memóriachipek az IMFT-től

Dátum | 2011. 12. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel és a Micron együttműködésének legújabb gyümölcsei is beértek: a gyártópáros által közösen üzemeltetett IMFT-ben megkezdődött a 20 nm-es csíkszélességgel készülő, 64 Gb-es kapacitású NAND Flash memóriachipek tömegtermelése. Ugyanakkor a cégek azt is bejelentették, hogy elkészültek a világ első 20 nm-es gyártástechnológiára alapozó, MLC típusú, 128 Gb-es adattároló kapacitással büszkélkedő NAND Flash memóriachipjével is.

A cégek mérnökei által közösen kifejlesztett, 20 nm-es csíkszélességgel készülő, monolitikus, 128 Gb-es NAND Flash memóriachip segítségével végre lehetőség nyílt olyan 1 Terabites adattároló kapacitást kínáló adattároló megoldás készítésére, amely egy ujjhegyen is elfér. Az említett adattároló kapacitás eléréséhez nyolc darab 128 gigabites NAND Flash memóriachip alkalmazására van szükség.


A 128 Gb-es példány egyébként megfelel az ONFI 3.0-s szabvány követelményeinek, így képes 333 MT/s (Megatransfer per second) sebesség elérésére is. A termék a jelenlegieknél még költséghatékonyabb, még helytakarékosabb adattároló megoldást kínál, így kitűnően alkalmazható napjaink vékony és kecses készülékeiben, azaz az okostelefonokban és a táblagépekben. Ezzel együtt természetesen nagy adattároló kapacitást kínáló SSD meghajtók építésére is alkalmazható az új memóriachip.

Az újdonság mellett a gyártópáros azt is bejelentette, hogy a korábban kifejlesztett, 64 Gb-es adattároló kapacitást kínáló, 20 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachip sorozatgyártása is megkezdődött.

Érdekesség, hogy a 20 nm-es gyártástechnológiára alapozó NAND Flash memóriachipeknél a gyártástechnológia optimalizálásának köszönhetően a termékek ugyanolyan strapabíróak és ugyanazt a teljesítményt nyújtják, mint 25 nm-es gyártástechnológiával készített társaik – ez pedig nem elhanyagolható előny, ugyanis korábban a csíkszélesség-váltás alkalmával csökkent a memóriachipek strapabírósága, azaz elődeiknél kevesebb írási/törlési ciklust kínáltak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Dragon3k
2011.12.07. 17:36
Az utolsó mondatot olvasva végre nem csökken az élettartam a csíkszélesség csökkentéssel. Ezek szerint eddig is megtudták volna oldani, hogy ne csökkenjen csak nem érte meg nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nyerek01
2011.12.08. 10:05
Az élettartam legjobban az elektronikai vezérléstől függ, elég bonyolult áramköröket kell építeni hozzájuk, amik próbálják optimalizálni a chip igénybevételét, minimalizálni az egy cellára jutó maximális írás/olvasás értéket.
Amúgy a memóriachip mérete nagyon szimpatikus, érik nagyon a miniatürizálás.
Már kezdenek igazán olyan mérettartományokban dolgozni hogy elgondolkodtató az emberbe való integrálás lehetőségeinek megvizsgálása, az ember feljavítása modern (mikro,nano)elektronikai eszközökkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csx01
2011.12.08. 21:14
@Dargon3k: Nem éri meg hosszú életűre gyártani semmit, nem tesz jót a piacnak.

Szép a méret, és szép kapacitás is, már ha 64GB és 128GB tárolókapacitásról beszélünk, és nem 64/128 gigabitről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm Drago...
2011.12.08. 22:32
Tökéletesedett a gyártás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!