iPon Hírek

Fejlettebb gyártástechnológia a költségek ellen

Dátum | 2008. 11. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A gazdasági válság hatása már világszerte érezhető, a vállalatok árcsökkentésekre vannak kényszerítve, amelyeket nem lehet a végtelenségig folytatni, ugyanis egy bizonyos szint után már ráfizetéses a dolog. A cégek éppen ezért költségeik csökkentésén munkálkodnak, amit munkaerő leépítésekkel és a termékek előállítási költségeinek csökkentésével próbálnak kivitelezni. A legfrissebb hírek szerint a jelenlegi piaci helyzet arra kényszeríti a vállalatokat, hogy mihamarabb fejlettebb gyártástechnológiára álljanak át.


A gyár nélküli vállalatok például a TSMC-nél készíttetik el termékeiket. Az elemzések alapján a TSMC gyárkapacitásának kihasználtsága az idei év negyedik negyedévének végére 75%-ra csökkenhet. A csökkenés mögött az áll, hogy az egyes gyártók felgyorsították a tervezés folyamatát annak reményében, hogy az új, fejlettebb gyártástechnológiával majd sikerül rendbe tenniük jelenlegi pénzügyi helyzetüket.

A nagyvállalatok közül az AMD és az NVIDIA lesznek az elsők, akik legfrissebb termékeik elkészíttetéséhez igénybe veszik a TSMC 40 nm-es gyártósorait. A 40 nm-es csíkszélességgel készülő grafikus processzorok esetében teljesítménynövekedést hoz majd a technológia-váltás, ezzel együtt az alacsonyabb előállítási költségek iránti törekvések is teljesülnek. A kommunikációs chipeket készítő cégek közül az Altera, Broadcom, Marvell és a Netlogic is követi majd az AMD és az Nvidia példáját. Érdekesség egyébként, hogy az AMD és az Nvidia 40 nm-es GPU-val szerelt videokártyái már a Hynix leggyorsabb GDDR5-ös videómemóriájával lesznek felszerelve.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. bszoke88
2008.11.28. 12:14
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. norman81
2008.11.28. 17:48
Ha az Nv marad az 512 bit-nél akkor az nagyot fog durranni!Elképesztö memó sávszélt fog prudukálni!!!!
Ha "maradnak" a 256 bit-nél,mivel "egyszerübb" kivitelezni,tervezni,gyártani stb...,akkor se féltem öket!
Atinak bevált a 256bit ök ezzel az uj rammal + a 40nm el csak nyernek,mind teljesitményben és gyártásköltségben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!