iPon Hírek

Fejlődik a Firefox Windows 8-as kiadása

Dátum | 2013. 02. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Firefox Modern UI kiadása, amely a Microsoft új, Windows 8-as operációs rendszerét veszi célba, már egy ideje fejlesztés alatt áll. A szoftver korábbi állapotáról már beszámoltunk, ám most friss hír érkezett a témában, méghozzá az örömteli fajtából. A Metro felhasználó kezelőfelülethez igazított Firefox kiadás végre feltűnt a Nightly Build főcsatornán, ami azt mutatja, hogy a webböngésző fejlesztése remek tempóban halad. Azok a Firefox felhasználók, akik kérték a Nightly Build csatorna frissítéseit, szerdán már automatikusan megkapták a legújabb változatot: ők a friss szoftvert a Windows Startképernyő jobboldali végén, egy Metro Firefox nevű csempe formájában találják meg.
Így néz ki a szóban forgó webböngésző
Így néz ki a szóban forgó webböngésző
A fejlesztők szerint a webböngésző Modern UI változatával még rengeteget kell dolgozni, míg a végleges kiadás elkészül, de a legfrissebb Nightly Build már most is elég stabil ahhoz, hogy érdemes legyen kipróbálni. Az alkalmazást bárki letölthető a Firefox Nightly weboldaláról, méghozzá szabványos windowsos telepítő formájában, ami minden szükséges műveletet elvégez. Apró trükk, hogy az első indítás után engedélyezni kell, hogy az új kiadás legyen az alapértelmezett webböngésző. Amennyiben ezt elmulasztjuk, úgy a Windows 8 Startképernyőjén nem a kék "Nightly", hanem egy másfajta csempe jelenik meg, ami a Modern UI változat helyett a Firefox asztali kiadását indítja el. A Firefox Modern UI változata a tesztek alapján gyors és elegáns. A szoftver a könyvjelzőket is hiba nélkül szinkronizálja, ám felhasználói kezelőfelület tekintetében nem sokban különbözik a Windows 8-ra szánt Internet Explorertől.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. homeware
2013.02.16. 09:07
Szerintem desktopon továbbra is bugyutaság ez a Modern/Metro UI, így nem tudom van-e értelme a win32 változatnak. Bááááár legalább van alternatíva az IE-re. Annál csak jobb lehet majd. . .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Tyrel
2013.02.16. 09:30
Ez már kezd annyira fárasztó lenni...

Mindig minden böngészőkkel kapcsolatos hírnél jönnek a trollok mondogalódni hogy az IE milyen vacak. Ezt kimondva úgy érzik/érzitek hogy szakértőnek tűntök (pont hogy nem!), vagy csak jól esik szidni valamit, mer' mér ne tegyük, elvégre magyarok vagyunk?

Az IE 6-7-8 valóban rosszak voltak, de az IE 9-10-el már semmi baj nincs. Hétköznapi felhasználás közben nem lassabbak a többi böngészőnél, sőt bizonyos helyzetekben már akár gyorsabbak is. A weboldalakat sem jelenítik már meg hibásan. Bár még mindig Microsoftos sajátosságokkal, de bőven az elfogadható határokon belül követik a webes szabványokat is. Ráadásul még biztonsági szempontból sem rosszabbak a többi böngészőnél, sőt... A felület sem béna már, mint programnak pedig kifejezetten jó a futási/indulási sebessége, jól gazdálkodik az erőforrásokkal, bár ez nyilván annak is köszönhető hogy az OS része.

Egyedül amiben kevesebbet tudnak az IE-k az a testreszabhatóság, nincs hozzájuk annyi jóféle plugin/addin/kiegészítő, de ettől mint böngésző egyáltalán nem rossz. El kéne már felejteni ezt a hülye sztereotípiát (is)!

Én is FireFox-ot használok, de ha néhány kiegészítője létezne IE-re is, gondolkodás nélkül váltanék. Nekem ez nem hiányzik, hogy néhány weblap megjelenítéséhez már több száz MB memóriát megegyen egy nyamvadt böngésző, vagy említhetném azt is hogy minden másnap összeomlik benne a flash plugin, míg érdekes módon IE-ben nem csinál ilyet...

A piac, a szoftverek, minden folyamatosan változik, sőt ha számítástechnikáról van szó akkor ez a változás nagyon gyors is. Régen rossz volt az IE, most viszont már nem az. Nagyon sokat javult, mégis folyamatosan ócsárolják. E mellett a FireFox már sok éve képtelen szabadulni a régi hibáitól, mégsem indult ellene keresztes hadjárat?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. homeware
2013.02.16. 09:39
Akárhogy néztem eddig, még a 9-es IE is borzasztó lassú bármely böngészőhöz képest. Nem csak benchmarkokban. A testreszabhatóság pedig szerintem igencsak sokat számít, főleg mert ebben az összes konkurense nagyságrendekkel jobb. Ugyanis IE-ben ilyen nincs. De ez nem egy IE hír és nem is trollkodásból írtam az a kis megjegyzést, így inkább hanyagoljuk ezt a vitát.
(^_^)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tookmindeg...
2013.02.16. 09:52
Tyrel, ha keszitettel volna barmikor is weboldalt, utalnad az IE-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. latger1987
2013.02.16. 10:00
@Tyrel

Az IE egy rakás szar és ezt nem csak mint internet "fogyasztó" mondom hanem mint fejlesztő.
"Hétköznapi felhasználás közben nem lassabbak a többi böngészőnél, sőt bizonyos helyzetekben már akár gyorsabbak is. A weboldalakat sem jelenítik már meg hibásan."

- Ebből is látszik, hogy hétköznapi felhasználó vagy. Ezt is csak azért érzet mert a fejlesztők van, hogy órákat sőt napokat szopnak vele... És mindezt miért? Csak azért mert nem tudják követni a szabványokat.
Javascript motor hulladék így kb csak fele a sebessége a többi böngészőhöz képest. Eddig csak ie10 ben láttam avulást de ie9 ig bezáróan egy HULLADÉK böngésző!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. wintercoun...
2013.02.16. 10:32
latger1987-tel értek egyet. Bár IE9 már szvsz tűrhető volt, IE10 már felüdülésnek számít, mindezek ellenére szerintem is kuka. Én is mint fejlesztő mondom, olyan apróságokon akad fenn az IE, amin a konkurens böngészők simán tovább siklanak szépen. Az meg csak hab a tortán, hogy míg a konkurens böngészők különböző verziói többnyire ugyan úgy jelenítik meg az oldalakat, addig a IE-nél minden verzióra külön kell optimalizálni bizonyos esetekben. Sajnos (bár az új JS engine segített rajta sokat, de...) az újabb FF verziók sem parádéznak, a Chrome V8 engine-je legyőzhetetlen egyelőre (lásd: nodejs), és ez nem csak az überizzasztó benchmarkok esetében, de mindennapi használat során is megfigyelhető, Advanced CSS3 kódodok (3d transform, transition, animation keyframes) nem is beszélve... FF-ből Chrome lett nálam kb egy éve, Element Inspector is erőteljesebb lett, mint Firebug. AZ IE TEHET ARRÓL, HOGY A WEB NEM TART MA ELŐRÉBB!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2013.02.16. 12:09
Ezt a többszáz mega memóriát is megeszik, meg naponta összeomlik dolgot is felejtsük már el. Nincs csúcskonfigom de hetek óta nem láttam FF összeomlást semmilyen módon, pedig amikor használom akkor minimum 3 lapfül az flash alapú oldal, mellett van egy olyan oldal ahol néha unitys engine megy, miközben alig eszik valamit a RAM mennyiségéhez képest.

Amikor egy középkategóriás gépben is ott csücsül 4GB RAM akkor ne sírjunk már 200-400ért.. (addonokkal megpakolva). Nemrégiben csak nevetni tudtam egy hsz.-en amiben szidták az msn-t mert sok memóriát eszik.. megnéztem.. 3 füles beszélgetés és nem volt több mint 40MB... A RAM azért van a gépben hogy használva legyen. Ha az oprendszer hülyén osztja ki az már más kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. _DiEGO_
2013.02.16. 15:42
Win7 -re is fellehet nyomni az IE10 -et ...

[IE 10 Letöltése]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mythbuster
2013.02.16. 16:02
Egyszre kevesebb az érdemi tartalomnak szánt hely a kijelzőn... Szerintem ez a win8 a modernszarral együtt egy hulladékká égette a MS oprendszerek piacát.

Így néz ki egy Opera OSX -n.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Krityu
2013.02.16. 16:38
mythbuster
A Modern UI egy továbbfejlesztet startmenü, amit ha asztali gépen használod telepakolhatsz ikonokkal, ha érintőképernyőn akkor appokkal.

Így néz ki egy FF W8-n
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. patrik2991
2013.02.16. 16:43
Egyetértek tookmindegyel aki már csinált weboldalt, az tudja miért kell szidni az ie-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ThompsoN
2013.02.16. 17:24
A win32 kiadásnak igenis van értelme. Ha csak ez lenne, akkor biztosan nem használnám a Firefoxot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller Szefm...
2013.02.16. 17:45
Ez az, ma már ha gépet épít az ember 8 giga alatt meg sem áll mert olyan olcsó a memória.. Még a laptopokba is ennyit pakolnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. muli
2013.02.16. 17:51
ÓÓÓ mennyi programozó meg webfejlesztő került itt hirtelen elő, milyen érdekes
Fejleszthetnétek nekem űberf@asza böngészőt, ti már úgyis kívülről tudjátok mi hogy működik benne, azokat kihagyjátok ami az IE-ben van és a többi böngészőnek csak a jó tulajdonságait összegyúrjátok, és tuti úgy fog működni ahogy ti akarjátok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. freyr
2013.02.16. 18:46
"Apró trükk, hogy az első indítás után engedélyezni kell, hogy az új kiadás legyen az alapértelmezett webböngésző. Amennyiben ezt elmulasztjuk, úgy a Windows 8 Startképernyőjén nem a kék "Nightly", hanem egy másfajta csempe jelenik meg, ami a Modern UI változat helyett a Firefox asztali kiadását indítja el."
Apró trükk, persze, biztosan véletlenül történik ez és nincs idejük javítani a fejlesztőknek...
Azt viszont már nagyon nem értem, hogy miért win32-es telepítők vannak csak. Úgy értem ha már a "Modern" UI-ra fejlesztenek, miért nem koncentrálnak inkább a Windows RT-re?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kirrr
2013.02.17. 11:25
freyr: "apró trükk": Windows 8-on csak az alapértelmezett böngésző tud a Metro felületen futni, a többi csak desktopon nyílik meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr
2013.02.17. 11:37
Kirrr: akkor az egy öngól a Microsoft részéről...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kirrr
2013.02.18. 10:47
Mondjuk azt tegyük hozzá, hogy az IE-n kívül ez az első böngésző, aminek van metro kiadása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!