iPon Hírek

Fejlődik a FreeSync: HDMI csatlakozás, jobb képkezelés jöhet

Dátum | 2015. 06. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD FreeSync technológiája egyelőre még csak DisplayPorton keresztül érhető el, ám ez a nem is oly távoli jövőben megváltozhat, mert a vállalat a színfalak mögött a HDMI támogatás implementálásán is dolgozik. A folyamat a jelek szerint nagyon jól halad, hiszem a Computex alkalmával már az első olyan FreeSync konfigurációt is megcsodálhattuk, ami HDMI 1.4a port használata mellett üzemel – méghozzá ugyanolyan jól, mint a DisplayPortos megoldás. Utóbbi persze egy picit túlzás, hiszen a technológia jelenlegi állapotában nem tökéletes, de a gyerekcipőben járó megoldások már csak ilyenek – ahogy az cikkünkből is kiderül.
Fotó: AnandTech
A HDMI támogatás egyelőre csak egy speciális monitorral érhető el, amely az AMD és a Realtek szakembereinek együttműködéséből jöhetett létre. A prototípus monitor egy szabványos Realtek TCON vezérlőre támaszkodik, ami egyedi firmware-t használ annak érdekében, hogy a FreeSync működhessen HDMI-n keresztül is. A másik oldalon egy AMD Radeon R9 290-es sorozatú videokártya foglal helyet, de ez sem egy szokványos rendszer. Az AMD a HDMI 1.4a porton keresztül egyedi protokollt használ (mint az Nvidia a G-Sync esetében), mert még nem a HDMI szabvány része a dinamikus képfrissítés. A Realtek TCON alapú monitor és az egyedi driverrel felvértezett, egyedi protokollt használó PC együttműködéséből egy tökéletesen funkcionáló, a FreeSync előnyeit kiaknázni képes rendszer született. Az AMD célja a jelek szerint az, hogy a DisplayPorthoz hasonlóan a HDMI szabványba is bekerülhessen a FreeSync támogatás – akár Adaptive Sync néven is. A lehetőségek óriásiak lennének, gondoljunk csak a televíziókra például. Ha idővel végre támogatnának egy dinamikus képfrissítési eljárást, akkor a játékokkal, és a különböző képkocka/másodperces videókkal sem lenne gond többé, sokkal egyszerűbbé válna minden. Még a következő generációs konzolok is profitálhatnának a dologból.
Fotó: AnandTech
Arról egyelőre nincs hír, miért pont a Realtek szakembereivel lépett együttműködésbe az AMD – nincs kizárva, hogy azért, mert csak velük karöltve tudták elhárítani a HDMI alapú FreeSync előtt tornyosuló akadályokat. Az egyelőre rejtély, hogy az eljárás egyéb TCON gyártók termékeivel is megvalósítható-e, de ha a HDMI szabványba bekerül a FreeSync támogatás, akkor ez lényegtelen lesz, hiszen a szabványosított szolgáltatásokat minden HDMI alapú megjelenítőnek illik támogatnia. A FreeSync problémáinak elhárítása Jelenleg három komoly gondja van a FreeSyncnek. Az első, hogy a kapható monitoroknál a dinamikus képfrissítési tartománynak túl magas az alsó határa, még a leggyorsabb monitoroknál is 40Hz, miközben G-Sync fronton ez 30. Nos, nemsokára érkezik az első monitor, ami lemegy 30Hz-re, de sajnos a Nixeustól lesz, úgyhogy nem valószínű, hogy itthon kaphatóvá válik (viszont a későbbiekben érkezhet más a nagy gyártóktól is). A másik probléma, hogy a túlvezérlés nem működik jelenleg FreeSync mellett. Ennek a felelősségét az AMD most áttolta a skálázó gyártókra, mondván a chipek nem támogatják rendesen a két funkciót egyszerre. Ezek szerint viszont lehet, hogy hardveres limitációk is vannak, és a mostani chipek ezért is korlátoltak a G-Synchez képest. Mindenesetre az AMD szerint készülnek a megoldások, a már emlegetett Nixeus monitor is képes túlvezérlésre FreeSync használata mellett, tehát lehet, hogy csak az első generációs monitorok szenvednek majd ettől a hibától. Az utolsó pont, hogy mi történik akkor, ha beesünk a minimum határ alá. Ilyenkor az AMD normál módba vált, szóval dönthetünk V-Sync vagy képtöréses megjelenítés mellett. Ennél a G-Syncnek jobb megoldása van, és az AMD az ígéretei szerint dolgozik valami hasonlón, de még semmi konkrétumot nem árult el.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. grrrgo
2015.06.03. 18:37
1. Miért nem majd a HDMI 1.4ac verziójú csak ?
2. Régen minden jobb volt: D-Sub be a 17" CRT-be, azt hadd menjen a Q3! (Ja, 100Hz-en - igaz Win98-ról XP-re váltásnál az OpenGL 60Hz-re korlátozódott és trükközni kellett, később a driver-ben bohóckodni, hogy vigye a 100Hz-et.)
3. Miért kell pilóta vizsga csak ahhoz, hogy bedugjam a monitort a számítógépbe?
4. A cikkről jutott eszembe miért inkább az iPad-et használom inkább manapság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. grrrgo
2015.06.03. 19:00
5. Úgy látszik csökkennek a monitor eladások, mert valami gumicsontot kell dobni a népnek, hogy a lankadó érdeklődést felkeltsék.

6. ...”Adaptive Sync néven is. A lehetőségek óriásiak lennének, gondoljunk csak a televíziókra például....”
- Ja tényleg a televizió és az új technológiák!
A képméret változás miatt a kép még mindig néha "levágódik" ill. fekete csík jelenik meg. A settop box a magyar ékezetes betűket nem kezeli helyesen. (Rohadt ASCII, ANSI, UTF8 és UTF16BE, UCS-2 és a többi) Tisztára mint a DOS korszakban. A TV néha magától kiírja hogy akkor most 5 perc múlva kikapcsol, vagy frissít vagy net kapcsolatot keres, stb) A régi (SD) műsorok még mindig sokszor sza*ul néznek ki, mint pl. Dallas. (Nesze neked felskálázás.)

7. Valószínű öregszem, mert már annyi "killer feature"-t láttam már, hogy tökre fárasztanak. (pl. pár páratlan tulajdonság az alaplapomról: 2x GLAN with Teaming első beállításra BSOD azóta nem sz*kodtam vele, Virtu MVP többek között VSync-kel! régóta nincs hozzá support és bugos is. A kedvencem ezek közül a páratlan/párátlan Dehumidifier funkció! De van OMG funkcióm is (Nem, nem Oh, My God-ot jelent! )). Valószínű ezek arra jók, hogy jól bebolondítsák a szerencsétlen vevőket, kicsit/nagyon bug-osak. 1 év múlva ill. következő windows-ra már nincs support/driver és évek múlva már nem emlékszik vissza senki ezekre a killer feature-ökre!

Szóval bocsi, de én már nem dőlök be, ennek a FreeSync / G-Sync párosnak.
(Egyébként is megvárom az Intel saját, csak Intel monitorokra optimalizált, de emiatt a legcsúcsszuperebb, páratlan képfrissítési megoldását, ami viszont sajnos - először csak – D Sub csatlakozón fog csak működni, és csak CRT monitoron - abból is csak a 19”-os Intel típusú monitoron, (ha még nem írtam volna). De a ver.1.5-ös ISync vagy EyeSync már a EuroScart típusú csatlakozókat is támogatni fogja. És olyan jó lesz, hogy kiveri majd a szemeteket!
(Bocsi, kicsit meleg van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Svindler grrrg...
2015.06.03. 19:42
Ja, az.
De ez a kettő nem fog elúszni, az Intel meg valsz beáll majd a FreeSync mögé, mert neki mindegy, az viszont nyílt és annyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Meteorhead
2015.06.04. 09:43
3. Nem kell pilótavizsga. A dolgok akkor is működnek ha nem tudsz róluk. Gépészmérnök PhD sem kell ahhoz, hogy guruljon a metró a feneked alatt.
4. Ez annyira magas labda, hogy már aljas volna lecsapni.
5. Én most is gyakran látok TV és monitor dobozokkal rohangálni embereket a városban. Szerintem most is megy az üzlet.
6. Hát jah, nekem sem a televíziók jutnak először eszembe az újdonságokról.
7. Valószínűleg öregszel. A Virturól már akkor tudni lehetett, hogy halott amikor kijött. (Én legalább is.) Iszonyatosan kevés alaplap adoptált a chipsetet. Nagyon komoly technológiákat dolgoztak ki, de ha az első eresztés is 1 gyártónak 1 alaplapján volt rajta... én sem gondoltam komolyan, hogy ezek túl fognak élni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. grrrgo
2015.06.04. 19:16
Válasz Meteorhead-nek:
3. Nem a dolgok nem működnek maguktól! A dolgok attól működnek, hogy jól megtervezik őket, aztán megpróbálják a legtökéletesebben implementálni a gyakorlatban. Viszont az IT-ben ez általában elég döcögősen megy. (Valószínű azért, mert több ezer cég készít ugyanarra a platformra (PC) hardvereket és szoftvereket és több száz szabványon keresztül valósítják meg hogy ezek egymással ÖSSZHANGBAN működjenek.) Emiatt csomó kis apróság/bosszúság van, ami miatt vagy nem jól működik vagy csak bizonyos körülmények összejátszásakor furcsán/nem megfelelően fog működni. (pl. itt egy példa pont a GSync-re "GeForce 353.12 Hotfix: megoldás az ablakos G-Sync hibájára" c. cikk) A lényeg: ha egy géped van és nem a munkádhoz fontos programot futtatsz rajta, akkor letojhatod a hibákat, mondhatod pl. hogy f*s AMD, meg bug-os program és kidobod/letörlöd ezeket, de ha több tíz gépet felügyelsz és kell az a program akkor csak szívhatod a fogad. (Mostanában a folyamatos (silent) update-ek a legszemetebb dolgok, természetesen az ask.com után.)
Az emberek 99%-a nem olvassa el azt a k. FTM-et és véletlenül is elállítják azt a kütyüjüket, amit használnak. (Tegnap pont azért hívtak, hogy hogyan lehet az iPad-en az inverz színeket visszaállítani.)
A dolgok ÁLTALÁBAN akkor is működnek, ha nem tudsz róluk. (Pl. eddig azt sem tudtam mi az a NPAPI beépülő modul, mivel sem Java sem weboldal fejlesztő nem vagyok, de a MOL virtuális kártya központját kellett volna használnom. (Chrome ver. 42 után nem támogatott, csak megjegyzem)
De már az appok is kezdik. Múltkor elindítottam a Dezzer-t hogy hallgassak egy kis zenét. Addig nem volt hajlandó, amíg verzió frissítést nem küldtem rá! (Előtte persze nem volt figyelmeztetés, hogy a verzió el fog avulni.)
4. Szerintem pedig nem magas labda! Az Apple részvényei hányszorosára is nőttek mostanában? 6 év alatt tízszeresére? A Windows Phone hol kullog az iOS után penetráció tekintetében?
Az emberek igenis szeretik az egyszerű dolgokat, amiket nem tudnak elállítani, nem kell hozzá folyamatos b*sz-b*sz update.
7. Azért írtam, hogy öregszem, mert már nem hatnak meg a marketing bullsh*t-ek.
Egy Virtu féle technológia igenis jó lett volna, A Virtu Vsync azt hiszem valami hasonló lett volna mint a F/G-Sync. A másik képessége, hogy az iGPU-t és a diszkrét GPU-t "összeköti" még jobb lett volna. (Pl. ha alacsony kihasználtság mellett a diszkrét GPU-t teljesen ki lehetett volna kapcsolni, az nem lett volna rossz. (De az elterjedéséhez talán az kellett volna, hogy nyílt legyen a technológia és Ati/Nvidia is támogatja, így behalt, mint a csak Nvidia-s PhysX.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!