iPon Hírek

Fejlődik a Thunderbolt szabvány: 2014-ben duplázás jön

Dátum | 2012. 07. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Költséghatékonyabban alkalmazható Thunderbolt vezérlőket hozott az idei tavasz

A Thunderbolt szabvány körül folyamatos a mozgolódás. Az elmúlt hónapok folyamán megérkezett az új Cactus Ridge kódnévre keresztelt Thunderbolt vezérlő, amely Light Ridge névre keresztelt elődjéhez képest némi optimalizáción esett át, így a korábbinál költséghatékonyabban, energiatakarékosabban lehet alkalmazni. Sebességnövekedés ezúttal nem történt, sőt, a szabvány specifikációi sem változtak, legalábbis egyelőre.

A következő év második negyedévében újabb Thunderbolt vezérlők jönnek

A nem is oly távoli jövőben azonban számíthatunk majd némi változásra, ugyanis megérkeznek a Cactus Ridge vezérlő utódai, a Redwood Ridge kódnévre hallgató megoldások. Ezek a vezérlők már több újítást is hoznak: egyrészt alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelnek majd, mint elődeik, másrészt még költséghatékonyabbak lesznek, sőt, a DisplayPort 1.2-es szabvány támogatása is bekerül a repertoárjukba – a Cactus Ridge esetében még csak DisplayPort 1.1a támogatás állt rendelkezésre. A Redwood Ridge vezérlők a következő év második negyedévében várhatóan már jelen lesznek a különböző Haswell alapú ultrabookokban és egyéb konfigurációkban is, azaz már nem kell rájuk túl sokat várni.

2014-ben megduplázódik az adatátviteli sávszélesség

A Redwood Ridge vezérlők megjelenése után egy évvel, azaz valamikor 2014 folyamán befutnak a Falcon Ridge kódnévre hallgató Thunderbolt vezérlők is. Az újdonságok a DisplayPort 1.2-es mellett immár a PCI Express 3.0-s szabványt is támogatni fogják – utóbbinak köszönhetően maximális adatátviteli sávszélességük a korábbiakhoz képest megduplázódik.

A jelenlegi Thunderbolt alapú megoldások esetében egyetlen csatorna 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínál, ám ez az érték 2014 folyamán, a Falcon Ridge kódnévre keresztelt vezérlők jóvoltából 20 Gbps-ra ugrik, azaz megduplázódik. Érdekesség, hogy egyetlen porthoz két csatorna tartozik. Az adatátvitel a jelenlegi tervek szerint továbbra is réz alapon történik majd, ami rossz hír mindazoknak, akik már várják az optikai adatátvitelt használó Thunderbolt portokat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. mythbuster
2012.07.25. 13:30
Ez szép és jó de még mindíg lóf@szra nem használható technológia, ami ismeretlen okokból kifolyólag foglalja a laptopokban az USB portokra szánt helyeket, melyekből folyamatosan hiány van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2012.07.25. 14:22
Igen de most teszem fel egy notebookon lesz 2 thuderbolt és 2 usb, az elég gáz nem? Szerintem amit eddig USB -re adtak ki azt ezután is arra fogják mert nincs az a nyák ami 20Gbit-s sávszélességet igényelne, max a külső videokártya. Továbbra is az lesz hogy porosodni fog a lapok 90% -án, és foglalja a helyet amit hasznosabb célokra is lehetne használni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2012.07.26. 14:46
mythbuster: Ezt már egyszer kiveséztem. Semmi szükség nem lesz az USB3-ra.. Miért olyan nehéz megérteni, hogy a Thunderbolt minden egyben. Lehet rá kötni monitort (mondjuk 12db-ot), majd USB-s eszközöket, külső VGA-t, vagy bármi mást, ami egyébként a PCI-E -re csatlakozna. Ezek mellet mi szükség az USB-re? Teljesen felesleges. Lesz majd egy 200Ft-os átalakító, és mehetnek bele az USB-s eszközök is...

Az egyetlen akadálya a fentieknek legfeljebb jogi lehet Az USB-IF egyelőre nem engedélyezi a kompatibilitást, arra hivatkozva, hogy az USB szabvány ilyen jellegű módosítása nem megengedett:

" Intel said the original intent was "to have one single connector technology" that would allow "electrical USB 3.0.

...

Shortly before the release of the new machines, the USB Implementers Forum (USB-IF) announced they would not allow this, stating that USB was not open to modification in this way." Wiki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!