iPon Hírek

Fejükkel dobolnak riadót a termeszek

Dátum | 2013. 08. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Nem az ember az élővilág egyetlen faja, amely rájött, hogy dobolással nagy távolságokba lehet üzenni. A Macrotermes natalensis nevű termeszfaj képviselői hasonló módszerrel jelzik társaik számára, ha veszély közeleg: fejüket a földbe verik, hogy meghatározott frekvenciájú vibrációkat keltsenek. Az afrikai termeszeknek is nevezett állatok hatalmas várakat építenek kiterjedt földi alagútrendszerük fölé. A termeszkatonák feladata a vár védelme, és társaik riasztása, ha földimalacok, tobzoskák vagy más veszély közeledtét észlelik. A „riasztórendszer” közelebbi tanulmányozása érdekében Felix Hager és Wolfgang Kirchner, a Bochumi Egyetem kutatói nagysebességű kamerákat irányítottak egy termeszvárra, majd megnyitották annak falát. A lassított felvételeken látható volt, ahogy a katonák fejüket a földbe verve riadóztatnak. Az állatok másodpercenként átlagosan 11-szer érintették fejükkel a földet, és az így keltett vibráció gyorsan tovaterjedt a bolyban.

A mérések alapján a katonák eredeti jele ugyan kevesebb mint 40 centiméterre jutott el a talajban, ugyanakkor sokkal távolabb tartózkodó egyedek is reagáltak a jelre. A szakértők hamar rájöttek a rejtély nyitjára: a jel hallatán az eredeti riasztásban még nem részes katonák is dobolni kezdenek, így a vibrációs hullám 1,3 méter/szekundumos sebességgel terjed tova a várban és környékén, hazatérésre szólítva fel minden a boly minden tagját. A jelzés frekvenciájának is jelentős szerepe van annak fogadtatásában: laborkísérletek során a kutatók igazolták, hogy a boly tagjai csak meghatározott frenkvenciájú vibrációk hatására hagynak fel addigi tevékenységükkel, a másfajta jelekre pedig nem reagálnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. YellowFlas...
2013.08.09. 08:06
Erről a Warcraft 3 jut eszembe, amikor megkongattad a várharangot, és így az emberi munkásokat harcba lehetett hívni. Aztán felkiáltottak, hogy "Call to aaaaaaaaarms!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!