iPon Hírek

Fekete lyuk a szomszédban

Dátum | 2012. 11. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy nemzetközi kutatócsoport úgy véli, hogy egy masszív fekete lyuk jelenléte lehet a magyarázat a mindössze 1270 fényévnyire lévő Orion-köd központjában található Trapéz csillaghalmaz különös viselkedésére. A mindössze 1‒2 millió éves halmazban rendkívül gyors mozgású csillagok találhatók, és kívülről úgy tűnik, mintha a rendszer a szétesés állapotában lenne. A halmazban a megszokottnál jóval több alacsony tömegű csillag található, a meglepően kevés nagy tömegű csillag pedig szokatlanul „fürge” az észlelések alapján.

A Trapéz szokatlan viselkedése sehogy sem illeszkedik a csillagok keletkezésével és eloszlásával kapcsolatos elképzelésekbe, így a szakértők hosszú ideje keresik a választ arra, hogy mi állhat a rejtély hátterében. Az ausztrál, német és cseh csillagászokból álló kutatócsoport ennek érdekében megalkotta a rendszer számítógépes modelljét, mégpedig olyan összeállításban, amely kezdetben az elfogadott elméleti alapvetéseknek megfelelő mennyiségben tartalmazott nehezebb és könnyebb csillagokat, majd ezek hosszabb távú viselkedését szimulálták.


A rendkívül kompakt rendszerből a modell szerint folyamatosan jelentős mennyiségű gáz áramlik kifelé a nagy tömegű, gyorsan mozgó csillagok intenzív csillagszelének köszönhetően. Ennek nyomán a halmaz gyors ütemben tágulni kezdett, és a nagy tömegű csillagok jelentős része kisodródott a centrális régiókból. Egy másik részük a központi részek felé vonzódott, ahol összeütköztek az ott található legnagyobb tömegű csillaggal. Az idők folyamán ez az égitest instabillá vált, és a Nap tömegének kétszázszorosát kitevő fekete lyukká roskadt össze.

A szimuláció gyakorlatilag a Trapéz halmazának összes megfigyelt tulajdonságát megmagyarázza. Egy ilyen nagy tömegű fekete lyuk jelenléte a közvetlen szomszédságunkban óriási lehetőség ezen rejtélyes égitestek közelebbi tanulmányozására, vélik a szakértők.  

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. MZperX75
2012.11.06. 17:08
A szomszédságunkban?


Ide a véres bökőt ,hogy minimum egy féltucat fekete lyuk ennél sokkal közelebb van hozzánk.A tej-útban több millió lehet a száma fekete lyukaknak .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. gabest
2012.11.06. 19:00
Mennyi időnk van még hátra???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BIROD5
2012.11.06. 19:01
Úgy tudom,hogy a tejút a mi galaxisunk vonala .És a galaxisunk egy fekete lyuk körül alakult ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Qouzey BIROD...
2012.11.06. 19:05
Tudtommal minden galaxis középpontjában egy Super Masszív fekete lyuk található.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zorrd023
2012.11.06. 20:07
Valaki kihúzta a dugót a kádból oszt most folyik le a víz Csak mi tejutazzuk
Viccet félre téve : 200*-a a mi napunknak nem kevés ahhoz hogy megfogja a fényt? Egyáltalán mekkora gravitáció az amiből nem tud kiszabadulni már a fény?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Qouzey zorrd...
2012.11.06. 20:09
Erre szerintem a pontos választ nincs aki megmondja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba
2012.11.06. 20:30
Minden tömeghez van egy akkora átmérő, amelynél fekete lyukká válik. Egy liter tej is lehet fekete lyuk, ha besűrítjük elég kicsire. Elméletileg.
Gyakorlatilag nyilván valahogy létre kell jönnie a normál anyagból, tehát magának a gravitációnak kell olyan picire összehúznia a normál anyagot, ezért "kell" hozzá a Nap tömegének többszöröse, mert ott fog az anyag összeomlani.
Ha jól emléxem a Földet 60cm körülire kellene préselni, hogy fekete lyukká váljon. De ha valaki pontosít, azt megköszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zorrd023
2012.11.06. 20:54
Most nem az anyag sűrűségére kérdeztem rá Hanem hogy mekkora gravitáció fogja meg a fényt ergo fekete juk. Attól hogy a Földet össze nyomod a gravitációja nem változik sűrű lesz oké kicsi lesz oké de önmagában ennyi. Ha magához vonz jó sok anyagot nőhet az értéke de alapból nem illetve mivel kisebben lesz lehet nőne de még bőven kicsi lenne szerintem. A Nap tömegéhez is sehol sincs itt meg 200x a nap tömegével dobálóznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. VAjZY
2012.11.06. 20:59
A Schwarzschild-sugárra gondoltok. A Napot körülbelül 3 méter, a Földet kb 8 mm(!) nagyságúra kéne préselni ahhoz, hogy fekete lyukká váljon. De ezek szinte azonnal el is "párolognának".
zorrd023 A fekete lyuk definíciójában benne van, hogy a fény sebességénél nagyobb szökési sebesség szükséges a felszín elhagyásához, tehát egy fekete lyukból sem juthat ki a fény, ettől fekete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. VAjZY
2012.11.06. 21:03
Bármiből lehet fekete lyuk, csak ahhoz bizonyos (a legfrissebb számítások alapján körülbelül 3,5 Nap tömegnyi csillag szükséges ahhoz, hogy maradandó fekete lyuk válhassék belőle) mennyiségű energiát valahonnan elő kell szedni, ami enyhén szólva nem könnyű, mivel hatalmas energiákról beszélünk. Egy szupernóva robbanás (egy csillag halála, fekete lyukká vagy más égitestté válása) során nagyobb energia szabadul fel, mint amennyit egy mi Napunkhoz hasonló csillag egész életében kisugároz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. VAjZY
2012.11.06. 21:07
Egy időben (vagy még most is, nem tudom) ezt is kifejezetten figyelték a CERN-ben, hogy jönnek-e létre apró fekete lyukak. Felesleges is volt a mizéria, hogy beszippantja a Földet egy ott létre hozott fekete lyuk, mivel ha sikerül is kialakuljon egy, az alig mérhető ideig marad csak meg. Tehát a gyakorlatban létező fekete lyukakhoz 3,5 Naptömeget számolnak. Reméljük lesz idő, amikor ezek konkrétan ki is derülnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. partxxx ChoSi...
2012.11.06. 21:10
@xord023
de számít a méret is, mert a gravitáció erőssége négyzetesen arányos a távolsággal, és minél nagyobb tömeg koncentrálódik minél kisebb helyen, a gravitációs mező ereje az anyag felszínén hatványozottan emelkedik


pl.: 1 tonna 1 méter átmérőjű test felszínén 1 kilós 1 centis másik test ~ 6,660*10^-8N

1 tonna 1 centi + 1 kiló 1 centi = 6,6742*10^-2N

így a kérdésed úgy lenne helyesebb, hogy Hány Newton nagyságú erőhatás kellene a fény beszippantásához ? vagy valami ilyesmi, mert minden gravitáció befolyásolja a fény útját, mint egy lencse, elgörbíti

sry h nem fordítom le, de egyértelműen érthető
"The more massive an object, the bigger its diameter once it becomes a black hole. If the Earth became a black hole it would have a diameter of about 0.017 meters, about the size of a marble. Our Sun would have a diameter of about 6000 meters, just a little less than 4 miles."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zorrd023
2012.11.06. 21:16
Tudom mitől fekete egy fekete lyuk De azért köszönöm eme felvilágosítást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VAjZY
2012.11.06. 22:25
Hibáimat javítanám: *kilométer és az adatok a sugárra vonatkoznak. (Föld: 8mm, Nap: 3 km)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim partx...
2012.11.07. 00:38
"de számít a méret is, mert a gravitáció erőssége négyzetesen arányos a távolsággal, és minél nagyobb tömeg koncentrálódik minél kisebb helyen, a gravitációs mező ereje az anyag felszínén hatványozottan emelkedik"

... ahogy te is írod, a felszínen, tehát akkor mégsem számít. Az eseményhorizont gravitációs erőssége ahol a fény már nem tud elszökni minden testnél ugyanakkora értékű tömegvonzást jelent, az hogy ez a felszíntől számítva milyen távolságban van, a(z amúgy érthetően) feltett kérdés szempontjából már tárgytalan.

Szóval erre nem azért nem lehet egy konkrét számot válaszként adni, mert nincs egy konkrét szám ami minden fekete lyukra vonatkozik, hanem mert nincs egy konkrét szám ami minden fotonra vonatkozik. Haladóbb fizikában a fotonnak igenis van tömege, és ugyan mérni nem igazán lehet, azt feltételezik hogy különböző energiaállapotú fotonoknak különböző a tömege így egyik könnyebben fogható be egy fekete lyuk által mint a másik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!