iPon Hírek

Feketébb a feketénél

Dátum | 2014. 07. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy brit cég minden korábbinál feketébb anyagot hozott létre. A szén nanocsövekből álló „szuperfekete” matéria a ráeső fény 99,965 százalékát elnyeli, ami világrekordnak számít. Összehasonlításképpen a friss aszfalt esetében ez az érték 96 százalék, és száradás után 88 százalék körülire csökken. A legfeketébbnek tűnő széndarab is általában legfeljebb a fény 99,5 százalékát nyeli el. A Surrey Nanosystems által kreált, bevonatként is használható anyag az emberi haj vastagságának tízezred részét kitevő szén nanocsövek erdejéből áll (ahogy az alábbi képen látható), és a szemtanúk beszámolói szerint már ránézni is szürreális élmény. Az emberi szem és a látóközpont ugyanis nem igazán képes feldolgozni ilyen kis mértékű fényvisszaverést. A formák és a kontúrok elmosódnak, és leginkább olyan, mintha egy koromfekete kútba pillantana bele a szemlélő. Az anyagnak nagyon komoly jövője lehet a csillagászatban, az infravörös szkennelő rendszerekben, és a gyártó elmondása szerint a hadászatban is, bár hogy ez utóbbi kijelentés pontosan mit is rejt, azt nem állt módjukban részleteiben megvitatni.
A Vantablack nevű anyagot alumínium fóliákon növesztik, amelyeket mikroszkóp alatt nézve miniatűr dombok és völgyek sokasága borít. Ez a különös táj azonban nyomtalanul eltűnik, amint a fekete bevonat a helyére kerül. „Azt várnánk, hogy valami megmarad a textúrából, de a feketeségen kívül semmit sem látni… Olyan mint egy lyuk, mintha semmi nem lenne ott. Rendkívül furcsa az egész” – mondja Ben Jensen, a cég egyik kutatója. A felületet borító szén nanocsövek annyira vékonyak, hogy a fény nem képes visszaverődni róluk. A csövek közti résekbe behatolnak ugyan a fotonok, amikor azonban ezt megtették, többet nem lesznek képesek kilépni az anyagból egy nagyon aprócska mennyiséget leszámítva. Az anyagot egyebek mellett távcsövek (és a mér említett szkennerek) a kalibrálására használhatják majd, hiszen az univerzum legsötétebb régióit kutató műszereket úgy lehet a leghatékonyabban beállítani, ha ehhez egy minél feketébb felületet használnak. Az anyag különleges kinézetén (illetve inkább annak hiányán) túl egyéb kedvező tulajdonságokkal is rendelkezik. Hét és félszer hatékonyabban vezeti a hőt, mint a réz, szakítószilárdsága pedig tízszerese az acélénak. Ahogy Stephen Westland, a Leeds színtudománnyal foglalkozó kutatója elmondta, a hagyományosan feketének nevezett szín valójában ténylegesen egy szín, tehát egy bizonyos hullámhosszú fényt jelent. A Vantablack ezzel szemben valami egészen más. „Sokan azt hiszik, hogy a feketeség a fény hiányát jelenti. Egyáltalán nem értek egyet. Amíg valaki bele nem pillant egy fekete lyukba, sosem fogjuk tudni, hogy mit is jelent a fény teljes hiánya” – mondja a szakértő. „Ez az új anyag, és a hasonló fejlesztések azonban minden korábbinál közelebb hoznak minket ahhoz, hogy milyen élmény is lenne ténylegesen belenézni egy fekete lyukba.”
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. ferenczga
2014.07.17. 08:23
Új bevonat a napkollektorok csöveire?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Meteorhead feren...
2014.07.17. 10:05
Hát pont nem. A napkollektorok csöveire hőszigetelő anyagot húznak, hogy a víz megmaradjon melegnek amíg elér a hőcserélőbe. Ha a ház tetején melegítené a levegőt, sokat romlana a hatásfoka. Ez pedig a réznél is sokkal jobban vezeti a hőt.

Pont emiatt nekem inkább a notebookok, PC-k, szerverek léghűtése jutott eszembe. Kiváncsi lennék lehete-e eleget gyártani belőle, hogy kiváltsa hővezetésre a nagy tisztaságú rezet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. LengyelFer... Meteo...
2014.07.17. 10:14
Szerintem ferenczga nem a csövek hőszigetelésére, hanem a napkollektorok abszorber felületére gondolt.

A napkollektor fényelnyelő (matt fekete, fényt nem visszaverő festékkel bevont, hővezető, általában rézlemez) rétegét abszorbernek is nevezik. Ez a réteg a fény elnyelése által melegszik fel. A hőt ennek a hátára keményforrasztott vagy lézerhegesztett csőháló veszi fel, majd egy előremenő és egy visszatérő cső segítségével vezetik be a házba
http://hu.wikipedia.org/wiki/Napkollektor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2014.07.17. 10:26
Nekem is a napkolik csövezése jutott az eszembe. Ilyen jó hővezetős, ilyen melegszívó feketével kombinálva biztos jó szolgálatot tenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. batyesz
2014.07.17. 10:56
Megnézném amikor kiváltja az acél gerendákat. Igen durva világítás kellene akkor pl. egy hangárba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. diablomoid
2014.07.17. 11:02
úgy néz ki mint egy grafikai bug
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. vorosokt
2014.07.17. 11:14
hú ebben komoly belenézni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lorddiablo feren...
2014.07.17. 12:38
A vákuumcsöves rendszerekre tökéletes lenne, nekem is ez jutott eszembe. Meteorheadnek nincs igaza, mert egyik konstrukciónál sem cél az elnyelt energiát a hőszállító közegen kívül másnak átadni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ereshkigal
2014.07.17. 18:19
"Sokan azt hiszik, hogy a feketeség a fény hiányát jelenti. Egyáltalán nem értek egyet."
Ha egyáltalán nem ért egyet (kb. ő az első, akitől ezt hallom), akkor magyarázza már el, mégis mit ért a fekete "szín" alatt.
Duma...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror
2014.07.17. 18:55
Csak annyit akart mondani szegény, hogy amit feketének hívunk, az valójában sötétszürke.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ereshkigal Terro...
2014.07.17. 19:07
Ja, nagyon-nagyon sötét szürke.
Igérem, mára befejeztem a kötekedést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2014.07.17. 19:34
Amúgy nem tudom, miért van megakadva a fekete lyukakkal a fószer, egyrészt azokból is szökik a fény, még ha minimálisan is, másrészt az emberi szem által érzékelhető spektrumot figyelembe véve elég egyszerű tökéletes sötétséget teremteni normál körülmények között is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2014.07.17. 20:51
Jo lesz ez optikak belso reszeire,meg a kamera belsejebe is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csabi02
2014.07.18. 00:11
ez volt az első gondolatom:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 5hR3kY Terro...
2014.07.18. 08:56
Neked is TN-Film paneles monitorod van, kalibrálatlanul?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!