iPon Hírek

Fél év alatt 22 ezer kilométert úszott egy szürke bálna

Dátum | 2015. 04. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szürke bálnák a Csendes-óceán északi, partmenti vizeiben élnek, és két ismert populációjuk gyökeresen eltérően fest. Míg a kaliforniai és mexikói partok mentén úszkáló keleti csoport napjainkban több mint 17 ezer egyedet számlál, az orosz partvidék közelében élő ázsiai (vagy nyugati) populáció a legutóbbi, 2008-as „népszámlálás” során mindössze 130 egyedből állt, vagyis a kihalás szélére sodródott. A szakértők régóta úgy vélik, hogy a nyugati bálnák kritikus helyzete jelentős részben annak köszönhető, hogy a csoport teljesen izolálódott a keleti populációtól. A legújabb eredmények azonban arra engednek következtetni, hogy ez nem teljesen igaz. Az Oregoni Állami Egyetem kutatói nemrégiben nyilvánosságra hozták, hogy 2011 novemberétől kezdődően minden idők leghosszabb emlős migrációját dokumentálták az ázsiai csoport egyik nőstényét követve. Az említett állat, Varvara 9 esztendős volt a vizsgálat idején, és Szahalin szigetétől a mexikói Cabo San Lucasig úszott el 172 nap alatt, összesen 22 511 kilométert téve meg útja során.
Bruce Mate és kollégái a szürke bálnák migrációjának jobb megismerése érdekében műholdas nyomkövetők segítségével követték hét ázsiai bálna mozgását. A vizsgálat második felére mindössze három jeladó maradt működőképes, az eredmények azonban így is rendkívül érdekesek. Mindhárom bálna kelet felé indult el Szahalin partjaitól, és az állatok az óceánt átszelve csatlakoztak a keleti bálnák csoportjához, és elkísérték ezeket rendszeres őszi, délre irányuló vándorlásuk során. Az utóbbi években összesen nagyjából 30 ázsiai szürke bálnát észleltek az amerikai partok közelében, és mostani vizsgálat is megerősítette, hogy a két, korábban elszigeteltnek tűnő populáció időnként keveredik egymással. Varvara esetében például tanúi voltak a szakértők, ahogy a bálna Oregontól délre egy keleti bálnákból álló csoporttal együtt úszkál. Ez azért rendkívül érdekes, mert a fiatal bálnák rendszerint anyjukat követve sajátítják el a vándorlási útvonalakat, vagyis a nyugati bálnák amerikai feltűnése arra utal, hogy ezek az állatok a Csendes-óceán ezen vidékén jöhettek a világra, mondja Mate. Ennek nyomán viszont felmerülhet a kérdés, hogy a nyugati csoport egyáltalán külön populációnak tekinthető-e, vagy csak az amerikai partoknál élő bálnák egy különösen messzire kalandozó családjáról van szó. A genetikai vizsgálatok ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy a két bálnapopuláció közt jól meghatározható eltérések vannak, a szürke bálnák kapcsán tehát a következő évekre is bőven marad megválaszolandó kérdés.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Fzoltan
2015.04.17. 07:55
Nagyon érdekes cikk, több ilyet
Kár, hogy ez most elég rövidre sikerült
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dzsuz87
2015.04.17. 11:42
Mire végeznek a kutatással, ki is hal a nyugati csoport...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. KristofK94
2015.04.17. 14:05
Érdekes! tehát akkor a bálna 5,5 km/h sebességggel uszkált fél éven keresztül? Nekem ez kicsit soknak tűnik. De a bálnákhoz nem értek
Érdekes cikk, jöhet még ilyen : )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2015.04.17. 16:38
Olvassatok National Geographic-ot, már jó hogy nem egy informatikai oldalról akarnak az emberek tájékozódni az állatvilág rejtelmeiről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Avisto Krist...
2015.04.17. 17:11
5,5 km/h-t az ember is megússza simán ha nem tök amatőr. Nyilván nem fél éven át nonstop de nem is vagyunk vízi lények, szerintem nem sok az egy bálnához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller Avist...
2015.04.17. 17:30
Meg gondolom sokszor az áramlatok vitték, amik azért elég erősek tudnak lenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. djbundy
2015.04.18. 01:00
Félre ne értsetek, szeretek olvasni, a bálnák is aranyosak, de mit keresnek itt ilyen cikkek?!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. attee0002 djbun...
2015.04.18. 19:27
Én kifejezetten szeretem Jools cikkeit, egy kis extra érdekesség az informatikán kívüli területekről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller djbun...
2015.04.18. 19:34
Ki mondta, hogy itt milyen cikkeknek kell lennie? Azt raknak fel az üzemeltetők, amit akarnak. Ez egy bolt, ahol csak úgy mellesleg lehet cikkeket olvasni meg fórumon posztolni, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. user12
2015.04.19. 21:13
Na ha kihal az egész populáció, engem azt sem érdekel. Legalább előbb utóbb mi is a fajokkal pusztulunk. Már régóta megérdemeljük. Mi. Emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller user1...
2015.04.19. 21:38
Ha ennyire elhatárolódsz az emberiségtől, akkor menj tovább a gondolatmenettel!

Érdem emberi konstrukció. Ergo ha elhatárolódsz az emberiségtől, akkor érdemet se tudsz kiosztani. Ergo nem érdemlünk meg semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!