iPon Hírek

Fél perc alatt feltölthető akkuk jöhetnek

Dátum | 2014. 04. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ki ne vágyna arra, hogy 30 másodperc alatt feltöltődjön a telefonja? A StoreDot nevű startup fejlesztői pontosan ezt ígérik, és bár kvantumpontokon alapuló, bioorganikus technológiájuk egyelőre csak prototípusként létezik, és nincs is eléggé lekicsinyítve ahhoz, hogy ténylegesen integrálható lehessen a telefonok rendszerébe, a csapat tagjainak állítása szerint mindezen problémák záros határidőn belül megoldhatók lehetnek, és a termék három éven belül piacra kerülhet. A Think Next konferencián tartott bemutatón a prototípussal egy 27 százalékos töltöttségű Samsung Galaxy S4-et töltöttek fel kevesebb mint fél perc alatt, ami több mint négyszázszoros töltési sebességet jelent a gyári akku mutatóihoz képest. A StoreDot eddig 6,25 millió dollárt gyűjtött össze tervei megvalósítására, és ha pletykák igazak, támogatói közt olyan óriások is szerepelnek, mint például a Samsung. „Nagyjából egy évnyire vagyunk egy olyan prototípustól, amely már a készülékekbe is befér majd” – mondja Doron Myersdorf, a cég alapítója és vezérigazgatója. A mellékelt felvételen látható prototípus egyelőre jelentősen meghaladja a mobilok által igényelt méreteket, egy év múlva azonban elérhetjük a normális akkuméretet, további egy év elteltével pedig az általunk fejlesztett rendszer energiasűrűsége is eljuthat arra a pontra, hogy a napi használati igényeket kielégítse, folytatja Myersdorf.
A technológia alapötlete érdekes módon egy Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatásból ered, amelyet a Tel Aviv Egyetemen végeztek. Ennek során azonosították ugyanis azokat a peptideket (aminosavakból álló rövid láncokat), amelyek lehetővé tették a bioorganikus akkumulátor megalkotását. „A molekulák önszerveződését vezérelve nanokristályokat lehet létrehozni ezekből” – mondja Myersdorf. A folyamat eredményeként nagyon stabil, 2,1 nanométer átmérőjű peptidgömböket kapunk, amelyek speciális tulajdonságaik miatt számtalan célra használhatók lehetnek különféle chipektől kezdve, az akkumulátorokon át, a kijelzőkig. „Az anyag egy egészen új fajtájáról van szó, amelyet a legkülönbözőbb eszközök jobbá tételére lehet alkalmazni.” A StoreDot kvantumpontjainak különlegessége, hogy nem fémekből állnak, és jóval kisebbek is a hasonló anyagoknál. A StoreDot eredetileg gyorsabb memóriachipeket igyekezett létrehozni a nanokristályok segítségével, de jelenleg már inkább az akkumulátor-technológiára, illetve újfajta kijelzők fejlesztésére koncentrálnak. A nanopontok révén ugyanis a villámgyorsan feltölthető telefonakkuk mellett kadmiumot nem tartalmazó, éppen ezért nem toxikus kijelzők lehetnek létrehozhatók. A StoreDot biorganikus kijelzőjének fejlesztése jelenleg ott tart, hogy már a teljes RGB-spektrumot képes megjeleníteni, élettartama és hatásfoka ugyanakkor egyelőre nem éri el a kadmiumos kijelzőkét. Myersdorf azonban ezen a fronton is bizakodó, elmondása szerint csak idő kérdése, hogy ténylegesen versenyképes kijelzővel álljanak elő. A StoreDot fejlesztői számára a vezérigazgató véleménye szerint jelenleg a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy egy gyökeresen új technológiával igyekeznek betörni az elektronika iparába. „Újfajta anyagokról, újfajta fizikáról és kémiáról van szó” – mondja Myersdorf. Ezt pedig akkor is nehéz megvalósítani, ha az új megoldások olcsóbbak, környezetkímélőbbek és egyszerűbbek a létező módszereknél.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. m-a-r-i-u-...
2014.04.09. 17:43
Most gyorsan elképzeltem, hogy egy elektromos autóval haladok majd egy pár száz méteres töltésre kialakított szakaszhoz érek vele ahol az autóból egy egyszerű áramszedőt lelógatva pikk pakk feltöltődik a bioaksi és a következő ilyen szakaszig hagyományos úton is lehetne vele közlekedni....

Na jó ébresztő, ezt már nem élem meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozef8
2014.04.09. 17:58
Töltöm én a telómat akár fél napon át csak utána bírja ki egy hétig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Balucsek
2014.04.09. 18:04
Én is ettől félek, hogy ezeket talán egyikünk se éli meg. Volt már pár ilyen túlzottan optimista csak idő kell hozzá bejelentés... Ugye 1960-ban azt állították az optimista mérnökök hogy 10 éven belül minden ember repülő autóval fog közlekedni... De csak az utóbbi pár évből az olcsó szén nanocsöves akksi, az olcsó kvarc kristály alapú szinte végtelen adattároló, szinte nulla késleltetésű kvantum adatátvitel kábelek nélkül és még rengeteg egyéb kutatás... Lehet jönni az összeesküvés elméletekkel "mert gonosz multik nem engedik...", de sokkal valószínűbb még mindig nem életképes az ötlet. Ezeknek a gonosz multiknak a vezetői a s€ggükön tapsonának örömükben, ha a konkurencia előtt jutnának hozzá és milliókért árulhatnák az ígéretek szerinti filléres fejlesztést...

Am valami hiteles mérő eszközt igazán rádughattak volna az akksira mert egy appot én is összedobok, és kartonból ragasztok vmi kütyüt a mobilomra amibe belegyömöszölök egy kábel röfi oldali részét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim jozef...
2014.04.09. 18:24
Ott a pont!

Ma untam meg végleg, hogy egy töltéssel 4-6 órát bír az akksim (a kezdeti 2 és fél nap helyett, 7 hónapos telefon), 6-kor levettem töltőről, ~5 perc telefonálás, 10 perc ipon olvasás és 2 és fél óra netrádió után fél kettőkor 27%, szóval egyenesen mentem power bankot venni.

Kifejezetten örömömre válna, ha ezt a felettébb silány üzemidőt fél perces töltési ciklusokkal lehetne orvosolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. atti2010
2014.04.09. 18:36
Aztán remélem nem ugyanannyi idő alatt merül is le mert akkor megette a fene, de én is attól félek hogy ezekből én már emberi áron nem veszek telefont vagy aksit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. spdrfx
2014.04.09. 19:37
Hmm.. Minden evben legalabb ketszer megjelenik egy cikk, ami hasonlokat allit. (akku kapacitas megtizszerezese es tarsaik) Altalaban egy - ket evet josolnak a technologia megjelenesenek, ezt varom mar 2008 ota, de sehol semmi. Mindenki optimista a cikkekben, de valamiert megsem jutnak el a gyartasig..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. nemlehet Asagr...
2014.04.09. 19:39
Ha eredetileg 2,5 napig bírta a telefonod most pedig csak 4-6 órát akkor ott erősen kinyírtad az aksit. Nem normális ekkora kapacitáscsökkenés, csak akkor, ha kifejezetten úgy használod ahogy nem jó neki. Ugye a polimeres és lítiumos aksikat sose merítjük 0-ra mert akkor nagyon hamar meghalnak. De amúgy ha már power bank miért nem vettél inkább egy normális új aksit? Azért 2,5 nap teljesen korrekt üzemidő manapság, ritka amikor ennél tovább nem vagy konnektor közelben.

Amúgy ezekkel a csodaaksikkal van pár gond. Remek, hogy fél perc alatt feltölt, de egy szó sem esik az energiasűrűségről, maximális kapacitásról, tartósságról, árról, sorozatgyárthatóságról, megbízhatóságról, mechanikai és hőtűrésről stb stb... Nagyon nem ugyan az valamiből 1-et gyártani vagy 10.000.000-t. Majd ha arról szól a hír, hogy a következő XY csúcsmodell ilyen aksival jön akkor tessék örülni. Addig csak parasztvakítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. TheEnginee...
2014.04.09. 19:55
Az egyik probléma az általatok említett...
A másik a töltő: Ehhez kb. 800W+ kell, feltéve ha 2Ah-val számolunk...
Ezen felül az organikus cuccok élettartama okozza a legnagyobb fejtörést... általában...
De én azt mondom, hajrá! Hátha lesz még egy alternatíva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim nemle...
2014.04.09. 19:59
20% alatt cseszhetem a telefont, akkor szoktam zsebre vágni és csak akkor használni, mikor hívnak a következő töltésig, az meg hogy én vágtam-e tönkre attól függ, hogy mennyire számít tönkre vágásnak az, hogy van hogy naponta háromszor töltöm, mert 20 és 10 százalék közöttre merül le, közben se giroszkóp, se accelerométer, se wifi, se GPS, se bluetooth, semmi nincs bekapcsolva állandó jelleggel, wifi vagy mobilnet konkrétan akkor mikor kell, és ez nincs több napi 2 óránál.

Amúgy egy 1500 mAh-s aksiról van szó, és ebbe a készülékbe csak a brit ebayről tudnék rendelni erősebb aksit, viszont Hong Kongból jönne, amit a NAV már sarcol, nekik meg nem vagyok hajlandó egy petákot sem fizetni a britek helycserés támadása miatt, szóval inkább köldökzsinóron tartom a telefonomat.

Samsung szervizbe bevittem, szerintük "a kisülési ciklus nem mutat abnormális, specifikációtól eltérő értéket", szóval kenjem a hajamra.

Lassan ott tartok hogy a poén kedvéért kipróbálom gombelemmel, közben keresem a régi 3310-esem töltőjét, aztán majd mire nyugdíjas leszek elérünk odáig, hogy kereskedelmi forgalomban is emberi áron lesz kapható a 30 mp alatt tölthető aksi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. myckie2
2014.04.09. 20:36
Balucsek, nagyon sok olyan fejlesztés létezik amit anno megálmodtak, csak sose terjedtek el. Nem azért mert a multik, meg stb. hanem, mert egyik megoldás sem gazdaságos. A fogyasztói társadalom pedig nem a drága pénzért előállított termékekre alapoz, hanem az olcsó pénzért megtermelt dolgokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozef8
2014.04.09. 20:47
Végre eljöhetne már az az idő, hogy nem gond az akksi. Legalább olyan kéne mint a 90-es évek végén volt a 3310-essel meg a többivel. Volt ami 2 hétig kibírta. Majd ha addig bírja egy telefon, akár FHD-n nem is 4k-n, akkor lehet majd örülni. Addig meg marad a reménykedés (jó pár évig még).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. freyr
2014.04.09. 22:08
Ötödik. Ja, csak számolom hány hírt olvasok idén mindent forradalmasító újfajta akkukról, amiket beígérnek, de sose látjuk majd őket.

Egyébként ezt a bemutatót én is meg tudom csinálni a saját telefonommal. Könnyű animált GIF-et készíteni és hozzáigazítani látszólagos cselekedeteket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KisDre
2014.04.10. 00:36
Véleményem szerint a gyorsan töltődő aksik nem is igazán a mobilszférában, sokkal inkább egy elektromos autó esetében lenne nagyon hatékony fejlesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Dav111
2014.04.10. 08:47
És a homescreen-en az értesítési sáv miért van kiszedve? Ha ott lenne, talán még hihetőbb lenne a dolog. Így tényleg kamu szaga van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. TheEnginee... KisDr...
2014.04.10. 09:27
Az altalam elöbb leirt problema ott fokozottan elöjön...
Azt kabellel ember legyen a talpan aki beletuszkolja egy autoba a 800km-re elegendö energiat villamos formaban 2 perc alatt...20kW-os motorra (kis auto, durvan orszaguti viszonyok) 6MW 2 pecig... Megneznem 400V-os rendszeren...

Szoval autokat a konvencionalis modon nem fogunk tölteni villannyal percek alatt. Velemenyem szerint ez nem is baj, mert ha az ember hosszu uton van, alljon meg pihenni, ha nem, akkor meg ejszaka böven belefer...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ThePoweR TheEn...
2014.04.10. 12:13
Hát most mér? Na meg ha valaki hozzányúl? Ropogósra sül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. KisDre TheEn...
2014.04.10. 15:50
Kicsi off:
"az ember hosszu uton van, alljon meg pihenni"
Ezzel egyet tudok amúgy érteni, a fáradt sofőr épp úgy veszély potenciál mint az alkoholt ivott (jó azért nagyságrendi különbséggel persze)

De ugyanakkor közbe jön egy probléma ezzel, ha csak nem vagy mindenkinek felebarátja a világon, nem tudsz megállni kedved szerint útközben hogy feltöltsed a kocsit, a benzinkutaknál meg még nem mondhatni hogy tudnál tölteni elektromos autót, bár nem tudom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TheEnginee... KisDr...
2014.04.10. 16:02
Vannak törekvések de egyenlőre egyik sem meggyőző...
Én pusztán arra utaltam, hogy a hétköznapi módon elképzelt "beállok, majd 2 perc múlva továbbmegyek" tankolás a sima "dugót bedugom, folyik a delej" módon kacifántosan megoldható. Egy másik aspektus amit szeretünk elfelejteni, amikor villamos autókról beszélünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HGIceman TheEn...
2014.04.10. 16:39
Igen ezt sokan nem veszik figyelembe.
Egy 1Ah-ás akksit 1A-al 60 percig kell tölteni, ha 1 sec alatt akarom feltölteni, akkor 60A kell. Na ezt paszírozza át valaki microUSB-n.
Na most ha az áramot ésszerű határok közt akarják tartani, két lehetőség van:
-az egyik hogy növelik az aksi feszültségét, bár nem tudom ki tartana a fejéhez egy 300V-os telefont.
-A másik hogy több energiát vesznek ki, mint amit belepumpálnak. Ha ez áll fenn, akkor kijár nekik egy fizikai Nobel-díj is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. straylight
2014.04.10. 20:10
Szóval a srácok rászigszallagoztak a telefon hátára egy bazinagy kondenzátort és látványosan feltöltötték. Ilyen demot én is tudok csináli, ha ez megér 6.25 millió dollárt, akkor fogok is.

Asszem ez is mehet a PRAM, grafén és hasonló dolgokat tartalmazó polcra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!