iPon Hírek

Felbukkant a Huawei Y5 (2017)

Dátum | 2017. 04. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Huawei egy olyan okostelefonnal állt elő, ami kellemes üzemidővel szolgál majd, és előre láthatólag az ára sem fog az egekbe szökni, igazán kiegyensúlyozottan teheti a dolgát. Az Y5 újabb utódjáról van szó, ami szintén az Y5 nevet visel és egész egyszerűen a 2017-es jelölés révén lesz megkülönböztethető a két évvel ezelőtt bemutatott társától.
A megújult Huawei Y5 egy 5 hüvelykes megjelenítőt foglal keretbe, ezen rajzolódnak majd ki a virtuális kezelőszervek is. A kijelző optimális képminőséget biztosít majd az 1280 x 720 képpontot számláló felbontás és az IPS technológia révén. Bár már egyre több okostelefon szállítja gyárilag az Android 7.0 operációs rendszert, sajnos ennél a mobilnál még be kell érni egyelőre az Android 6.0 Marshmallow-val. Az Emotion UI grafikus felhasználói felület révén viszont rengeteg extrában részesülnek majd a jövőbeli tulajdonosok. Gesztusvezérlés, letisztultabb felület és jobb kamerás alkalmazás fogja fogadni az embereket itt. És ha már a kameránál tartunk, nézzük, hogy milyen képalkotókkal állunk szemben. Az előlapi egység alkalmas a videocsevegések bonyolítása mellett önarcképek megörökítésére is, egy 5 megapixeles érzékelő adja ennek a modulnak az alapját, mely előtt egy 84 fokos látószögű lencserendszer terül el. Érdekesség, hogy még LED-es villanó is figyel előre, szóval akár sötétben is munkára fogható a frontkamera. A hátlapon található képalkotót 8 MPixeles felbontás és F/2.2-es apertúra jellemzi, valamint ehhez is tartozik egy segédfény – ezt az egységet már kettő LED alkotja. Ha videózásra kerülne sor, Full HD támogatásról tesz tanúbizonyságot a készülék.
A motorteret egy négymagos MediaTek központi chip tölti ki 2 GB-nyi rendszermemóriával megtoldva, ami már éppen elegendő lehet a megfelelő élmény biztosításához az Android operációs rendszer mellett. Az MT6737T lapka került bevetésre a friss Huawei Y5 modellben, ez 1,4 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 processzormagoknak, valamint egy Mali-T720 MP grafikus vezérlőnek ad otthont. A háttértár 16 GB-ra lett szabva, ez már egy jó kiindulási alapot jelent, és ha elfogy, akkor sincs gond, mert van bővítési lehetőség is az újdonság tarsolyában – egy microSD pillanatok alatt megoldja a szűkössé váló tárhely gondját. A Huawei szerény újdonsága fel van szerelve 4G LTE hálózati modemmel, ami 150 Mbps-os le- és 50 Mbps-os feltöltési sebességet képes biztosítani megfelelő infrastruktúra mellett, valamint kiemelendő még az FM rádió megléte is. Ezeken felül akad itt persze Bluetooth modul, A-GPS vevő és Wi-Fi is, mely a 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő. Továbbá meg kell még említeni azt, hogy a Huawei Y5 (2017) kettő hálózati kártya kezelésére lett felkészítve.
A masina műanyag burkolattal ellátott, nem fémbe öltözött, cserébe viszont textúrázott a hátlapja és széles színválasztékkal várja az érdeklődőket. A mobil összesen öt kivitelben lesz megvásárolható, a fehér és az arany mellett kék és rózsaszín opciók is akadnak, valamint szürke változat is választható majd. A készülék oldalán a hangerőgombok és a bekapcsoló billentyű mellett van egy extra kezelőszerv is, ami egyedi funkciókat láthat el különböző esetekben. Ez egy olyan gyorsgomb, amellyel mondjuk egy nyomásra elindítható egy applikáció, kettő megnyomással hangprofil módosítható, hosszan nyomva tartással pedig megint más lehetőség érhető el. A Huawei az üzemidőre is kellő figyelmet fordított, egy 3000 mAh-s kapacitású akkumulátort pakolt az okostelefon burkolata alá. Ezzel a teleppel az átlagosnál jobb üzemidőre lehet számítani az új Y5 modelltől. A gépezet 143,8 x 72 x 8,35 milliméteres vonalakkal határolható körül, a tömege pedig kereken 150 gramm lett.
A Huawei Y5 (2017) megjelenési dátuma még egyelőre ismeretlen, de valószínűleg nem kell már sokáig várni rá. Az okostelefon a középkategória alsó sávját veszi célba, de az egyelőre még nem világos, hogy mennyibe fog pontosan kerülni. Egy kellemes árral (100 euró körül) valószínűleg sok érdeklődő szívébe lophatja be magát a készülék.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!