iPon Hírek

Felbukkant az első Androidos trójai

Dátum | 2010. 08. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Beszámolt az első natív Androidos trójai felbukkanásáról a Kaspersky; a Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer-nek címkézett alkalmazás egyszerű médialejátszónak álcázza magát, azonban a háttérben fizetős számokra küld SMS-eket. Ehhez sok esetben külön enegedélyekre sincs szüksége, és természetesen nem is jelzi az SMS-ezést - amiből az elkövetők és/vagy a bűntársaik kétségkívül szép haszonra tesznek szert.

Denis Maslennikov mobilkutató az eset kapcsán meg is kongatta a vészharangot, mondván, hogy az Android töretlenül növekvő népszerűségének és az egyre több eladott készüléknek köszönhetően ezt az első fecskét egyre több további követheti, mivel egyre inkább érdemes lesz a csalóknak az Android felé fordítani a figyelmüket.

A Google egyelőre nem kommentálta az ügyet. Tény ugyan, hogy többféleképpen is igyekeznek kizárni a hasonló rosszindulatú alkalmazásokat, de a jelek szerint legalább egy helyen mindenképp van rés a pajzson. Ami pedig árnyékot vethet a Google nyílt forráskódra építő hozzáállására is, mivel veszélyesnek és sebezhetőnek állíthatja be a szabad rendszert.

Mi több, a helyzet az Apple kezébe is adhat egy ütőkártyát, mivel vírusok és más rosszindulatú programok eddig csak és kizárólag a feltört iPhone-oknál tudtak elérni a bármit is; a "birizgálatlan" készülékek esetében ilyesmire még nem volt példa. Ezzel szemben a most leleplezett Androidos FakePlayernek semmilyen különleges engedélyre vagy előzetes manipulációra nincs szüksége a működéshez.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Ludi
2010.08.12. 11:11
Mobilokon is "homokozóban" kéne futtatni az alkalmazésokat, + meg kéne spékelni valami UAC-félével, ami rinyál, ha valami "tiltott" dolgot akar csinálni az app. Mert ez így tényleg elég gáz, hogy a programok akármit csinálhatnak, bár nem jelentene gondot, ha az AppStore-hoz hasonlóan csak ellenőrzött dolgokat lehetne telepíteni (legálisan).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2010.08.12. 12:19
Kaspersky-ék összedobnak rá egy vírusírtót adják pl 10$-ér és elég szép bevételük van....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2010.08.12. 15:20

"Kaspersky-ék összedobnak rá egy vírusírtót adják pl 10$-ér és elég szép bevételük van...."

Ehhez pedig egy jo befektetes megirni a most "felfedezett" trojait.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lackoo1111
2010.08.12. 18:07
"Kaspersky-ék összedobnak rá egy vírusírtót adják pl 10$-ér"
A jelenlegi Kaspersky Mobile Security 30 dollárba kerül. (telefon/év)
" * Symbian OS 9.1, 9.2, 9.3, 9.4 Series 60 (Nokia smartphones only)
Note: The product version for Symbian 9.4 does not support encryption.
* Microsoft Windows Mobile 5.0, 6.0, 6.1, 6.5
"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!