iPon Hírek

Felbukkant az első iPhone-os trójai

Dátum | 2008. 01. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Az álcázott vírus célzottan a feltört, külső alkalmazások befogadására is alkalmassá tett telefonokat célzozza meg. Nem jelent ugyan nagy veszélyt, de mindenképpen figyelmeztető jelként értékelhető. Az első hírek a felbukkanásáról a modmyifone.com oldalról érkeztek, majd az F-Secure is megerősítette őket.

Az alkalmazás az Erica's Utilities program frissítéseként "mutatkozik be" és a "113 prep." címkét viseli. A Modmyifone.com jelentése szerint ugyan semmi egyebet nem csinál egy egyszavas üzenet "átadásán" kívül, de amikor az ember eltávolítja a telefonról, olyan fájlokat is magával visz a /bin könyvtárból, ami tényleges alkalmazásokat is "kiüt", így például a Sendfile-t és az Erica's Utilities-t.

Az F-Secure jelentése szerint nem sokkal a felfedezését követően le is állították a trójait kínáló weboldalt. Az esethez a cég hozzáfűzte még azt a kommentárt is, hogy reményeik szerint ez az eset mindenkit figyelmeztet majd az iPhone feltörésének és a külső, ellenőrizetlen szoftverek meggondolatlan telepítésének veszélyeire.

Elmondták továbbá azt is, hogy a trójait egy XML-fájlokkal játszadozó, 11 éves gyerek alkotta meg - majd feltették a kérdést, hogy vajon a következő, szakavatottabb próbálkozó vajon mit vesz a fejébe és milyen károkat okozhat majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!