iPon Hírek

Feldarabolhatják a Google-t?

Dátum | 2009. 03. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Nem kizárt, hogy kihívta maga ellen a sorsot Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója azzal a BBC-nek tett kijelentésével, miszerint az amerikai kormánynak fel kellene darabolni a "túl nagyra nőtt" bankokat.


Nem arról van szó, hogy ezzel bárkit is megsértett volna, hanem inkább arról, hogy épp egy Google-méretű óriásvállalat fejének nem szerencsés akkor megtennie egy ilyen ötletadó kijelentést, amikor az amerikai antitröszt-hivatalt épp egy olyan elszánt monopolellenes harcos vezeti, mint Christine Varney, aki ráadásul olyan kijelentést is tett már, miszerint jelenleg épp a Google netes hirdetési monopóliuma kelti a legkomolyabb aggályokat.

Varney ráadásul valóban rátermett és ravasz ügyvéd, aki még a Google jogi bajnokainak is félelmetes ellenfele lehet. Tavaly is épp csak hogy sikerült elkerülnie a Google-nek egy pert azzal, hogy még időben visszavonult a Yahoo-val tervezett összefonódástól - most pedig már egyre inkább úgy tűnik, hogy egy antitröszt-per a Google esetében már csak idő kérdése. Ilyen légkörben tehát mások feldarabolásának emlegetése könnyen a visszájára fordulhat.

Annál is inkább, hogy a Google valóban megkerülhetetlen erő a netes hirdetés terén, főleg, amióta felvásárolták a banner-bróker DoubleClick-et - a hirdetés pedig egyre költségesebb mulatsággá válik a hirdetni kívánók számára, miközben a Google hatalmas bevételeket könyvelhet el, tejben-vajban fürösztheti az alkalmazottait és az alapító Larry Page és Sergey Brin mindenféle egyéni projektjeit is támogathatja. Elemzők szerint ha egy kicsit visszanyesik ezt a pazarlást, könnyűszerrel és gond nélkül átvészelhetik a recessziót is.

Mindez tehát a Google számára nagyon jó - és éppen ezért jelent már eleve is igen csábító célpontot egy monopóliumellenes eljáráshoz; és ha ezt Eric Schmidt még tetézi is azzal, hogy mások feldarabolását emlegeti ahelyett, hogy az ügyvédeivel konzultálna a saját védelmük-biztonságuk kérdésköréről, az akár kellemetlen következményekkel is járhat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Svindler
2009.03.25. 17:50
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2009.03.25. 18:34
LOL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. charpy
2009.03.25. 19:42
A Google sose fog megszűnni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jadam92
2009.03.25. 20:21
a goOoglet fel darabolni? emberek nemfognak meg találni semmitse.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.03.25. 20:44
A Gugli már akkora, hogy van sok alterülete ami könnyedén szétszedhető kis cégekre. Ettől még a tuladonlása nem feltétlenül változik, a csak függetlenedéssel beéri az anti-tröszt hivatal.

Jadam92: Na persze! A-K és L-Z betűs címszavak alapján eldarabolás! Az fájdalmas lenne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2009.03.27. 11:28
csak ne menjen a szolgáltatás kárára, utánna tőlem 100fele is eshet az egész.
Csak kérdés ha 100 fele esik akkor a 100 leányvállalat az nem a googlénak fog dolgozni?

Na ilyen szinten már én sem látok a céges dolgokba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!