iPon Hírek

Felébredt a zeneipar?

Dátum | 2008. 12. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Meglepő fordulat: épp nemrég számoltunk be a RIAA legújabb akciójáról, most pedig űgy tűnik, hogy a jövőben legalábbis módszert fognak váltani, és - elvileg - nem nagyon fogunk már újabb peres ügyekről hallani.

Ha ugyanis a híreszteléseknek hinni lehet, úgy a RIAA költségvetését alaposan meg fogják nyirbálni az őket támogató cégek, és még a fájlmegosztók elleni pereskedésekből is visszavennének (bár persze a még folyamatban lévőket azért befejezik). Ezzel együtt a szervezet egészének szerepe is jelentéktelenebbé válna ugyan - ám nem szűnne meg teljesen.

Az eddigi egyéni pereskedések helyett ugyanis láthatólag ők is átállnának inkább az Angliában már jól bevált gyakorlatra - vagyis arra, hogy a piszkos munkát szépen áttestálják az internetszolgáltatókra: aki gyanús, az figyelmeztető leveleket fog kapni a szolgáltatójától, hogy hagyjon fel az illegális tevékenységével, és ha nem tesz így, akkor néhány figyelmeztetés után letiltják a netről.

Mindennek több dolog is áll a hátterében. Egyrészt, úgy tűnik, az illetékesek végre rádöbbentek, hogy amit a RIAA művel, az egy valóságos PR-ámokfutás, és messze több kárt okoz, mint hasznot - másrészt pedig ugyanilyen megkésve bár, de arra is feleszméltek, hogy ez bizony a digitális zene kora, és ahogy csökkennek a CD-eladások, úgy növekednek az online eladások.

Ahogy azonban említettük is, a RIAA nem vész el, csak átalakul: tevékenységét ezek után sokkal inkább az amerikai kongresszusi képviselők dresszírozására (lobbizásra) összpontosítja, és persze tovább dolgozik mindazokkal a szerzőkkel, előadókkal és művészekkel, akiket eddig is a szárnyai alatt tudhatott.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2008.12.22. 10:38
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!