iPon Hírek

Felejtés és tanulás

Dátum | 2013. 01. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy új kutatás eredményei szerint az idős korban jelentkező tanulási problémákat nem az új információ elsajátításának nehézsége okozza, hanem az hogy egyre rosszabbul működik a már megszerzett ismeretek szűrése és felejtése. Vagyis idős korban azért tanulunk lassabban, mert kevesebbet felejtünk.

A fiatalok agya képes arra, hogy egyes idegi kapcsolatokat erősítsen, másokat pedig gyengítsen, így könnyebben kreál új emlékeket, mondja Joe Z. Tszien, a Georgia Regents University kínai neurológusa. Idős korban ellenben egyre nehézkesebben megy az agyi kapcsolatok erősségének alakítása, véli a kutató.

A hippokampuszban található NMDA-receptorok felelősek a tanulás és az emlékezet működésének szabályozásáért. Ennek a rendszernek a részét képezi az NR2A és az NR2B nevű egység is, mely utóbbi különösen magas százalékban fejeződik ki a fiatal gyermekek agyában. Ez teszi lehetővé, hogy az egymással összeköttetésbe kerülő neuronok hosszabb ideig kommunikálhassanak, vagyis felerősíti a köztük lévő kapcsolatokat, ami optimális a tanulási folyamat során. Az életkor előrehaladtával aztán egyre inkább az NR2A javára billen a mérleg, amely pedig némileg rövidíti a szinaptikus kapcsolatok idejét.


Amikor Tszien és kollégái genetikailag módosított egerek révén vizsgálták az NR2A és NR2B felnőttkori arányának következményeit, meglepődve tapasztalták, hogy bár a rágcsálók továbbra is jól képeznek erős idegi kapcsolatokat és rövid távú emlékeket, de a létező kapcsolatok gyengítése, és ezen keresztül az információk hosszú távú emlékezetbe való „áthelyezése” és átstrukturálása egyre nehezebben megy számukra.

Ennek viszont az a következménye, hogy a rövid távú memória is túlterhelődik, így mindkét emlékezeti rendszer egyre rosszabbul kezd működni. Ez magyarázat lehet arra is, hogy miért nem képesek a felnőttek akcentus nélkül megtanulni idegen nyelveket, illetve hogy miért van az, hogy ahogy idősebbek vagyunk, egyre inkább ragaszkodunk korábbi szokásainkhoz és egyre nehezebben kezdünk új dolgokba.

Tszien korábbi kutatásai alapján azt már tudta, hogy mi történik akkor, ha az NR2B a megszokottnál erősebben fejeződik ki: 2009-ben még Kínában dolgozva kollégáival közösen létrehoztak egy átlagosnál okosabb patkányt, Hobbie-J-t, egy évtizeddel korábban pedig a Doogie nevű egérrel értek el hasonló eredményeket. Mindkét állat és leszármazottaik is megőrizték magas szintű emlékezőtehetségüket idős korukra is. A szakértők a közeljövőben az NR2A túlzott kifejeződésének következményeit szándékoznak vizsgálni, remélve, hogy a kutatásaik révén megoldást találhatnak a memória időskori romlásának megelőzésére, illetve a hasonló tünetekkel járó idegrendszeri problémák orvoslására is. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Humbuk
2013.01.15. 09:53
Engem az érdekelne, hogy az életvitel, illetve az agy használatának "mellőzése" mennyiben befolyásolja ezt a folyamatot...
Mert az igaz, hogy bizonyos változások végbemennek, de a kérdés az igazából, hogy ezt felerősíti-e az, hogy az emberek legtöbbje 20-30éves korában abbahagyja a komoly tanulást, mentális fejlesztést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djalienecs...
2013.01.15. 11:25
Jogos a kérdés!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Morte
2013.01.15. 14:20
Az én öreg egerem is akcentussal beszéli az újonnan tanult idegen nyelveket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zdienes
2013.01.15. 17:38
"illetve hogy miért van az, hogy ahogy idősebbek vagyunk, egyre inkább ragaszkodunk korábbi szokásainkhoz és egyre nehezebben kezdünk új dolgokba."

az hogy rugalmatlanná és kevésbé kitartóvá válunk az évek folyamán az nem a receptorokon múlik.valakinek az a szokása hogy új és új dolgokat tanul és veti bele magát olyasmibe amit azelőtt nem csinált. szokásáva vált,de ez is csak döntés kérdése,kétségtelen hogy ez extra erőfeszítéssel jár.

én személy szerint igazat adok a cikknek,a tanulásban és egyáltalán az új dolgok elsajátításában az a lényeg hogy a fölösleges szemetet kidobáljuk amit csak magunkal cipelünk, mert csak a helyet foglalja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!