iPon Hírek

Felemás eredmények a videó vezérlők szegmenséből

Dátum | 2012. 05. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A legfrissebb elemzés az asztali gépekben, noteszgépekben és netbookokban lapuló videó vezérlők és videokártyák, valamint a beágyazott rendszerekben található videó vezérlők szállítási mutatóival foglalkozik. A statisztikákból ezúttal kimaradtak a mobiltelefonok, a szerverek, az ARM alapú táblák, netbookok és az ARM alapú szerverek is.

Az idei év első negyedéve a szezonális hatásoknak megfelelően gyengébben alakult, mint a tavalyi év utolsó negyedéve. A szegmens azonban mégis jobban teljesített, mint az a tízéves átlag alapján elvárható lenne: az átlagos 3,1%-os csökkenés helyett ezúttal csak 0,8%-kal csökkentek a szállítási mutatók. A tavalyi év negyedik negyedévében 124 millió grafikus chipet szállítottak le, míg az elmúlt negyedév során csak 123 milliót – az elmúlt év azonos időszakában pedig 126 milliót. Az elemzők szerint a piac végre kezd talpraállni. A videokártyák piacán az elmúlt negyedévhez képest 2,7%-os javulás, az elmúlt év azonos időszakához képest pedig 11%-os csökkenés mutatkozott – ugyancsak szállítási mutatók tekintetében.

Változások negyedéves szinten

Az AMD asztali APU egységeinek szállítási mutatói 84%-kal nőttek, ezzel egy időben a mobil APU egységek szállítási mutatói pedig kismértékben, 2,6%-kal csökkentek. A cég asztali videokártyáinak szállítási mutatói 4%-kal, a mobil videokártyák szállítási mutatói pedig 8%-kal javultak.


Az Intel az elmúlt negyedévvel együtt a kilencedik olyan negyedévet tudhatja maga mögött, amiben már a CPU-ba integrált egységei miatt szerepel ennyire elöl. Ezek az egységek – beleértve a Core i sorozatú processzorokat és az Atom processzorokat is – asztali fronton 18%-os, mobil fronton pedig 2,1%-os növekedést tudtak felmutatni szállítási mutatók tekintetében. Az integrált videó vezérlővel ellátott lapkakészletek szállítási mutatójának csökkenésével együtt az előző negyedévhez képest 1,3%-kal csökkentek a cég szállítási mutatói.

Az Nvidia esetében az előző negyedévhez képest 4,5%-os csökkenést figyelhetünk meg szállítási mutatók tekintetében, ami részben annak köszönhető, hogy a vállalat kivezette a piacról IGP-it. Az asztali videokártyák szegmensében 4,3%-os csökkenés, a mobil videokártyák piacán pedig 5%-os növekedés mutatkozott szállítási mutatók tekintetében.

A VIA esetében kifejezetten jó hír, hogy a vállalat szállítási mutatói negyedéves szinten 148,5%-kal nőttek, de ez még így is épp elég volt, hogy 1% fölé menjenek a piaci részesedésükkel.

A piaci részesedés alakulása

A fentebb látható táblázat szerint az AMD piaci részesedése a grafikus processzorok szegmensében negyedéves szinten 0,2%-kal, éves szinten pedig 0,3%-kal nőtt. Az Intel háza táján negyedéves szinten 0,3%-os csökkenés, éves szinten pedig 4,1%-os növekedés figyelhető meg. Az Nvidia negyedéves szinten 0,6%-ot, éves szinten pedig 4,8%-ot veszített piaci részesedéséből.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. I.Jozsef83
2012.05.24. 17:50
Ez így ebben a formában ---- pff Intel az istenkirály miért ? Mert sok-sok-sok emberre rákényszerítették az intel IGP -t , ha akartad ha nem ott van - nélküle jobb lenne - de nem lehet ... igaz mellette ott a brutál VGA , de keeeeel mert átkapcsol és keveset fogyaszt mondván ... user meg szidja , hogy miért nem úgy van megoldva ha már van, hogy alapból tiltott és ha akarja - max akkor bekapcsolja , de minek amikor a VGA is idle módban annyit eszik , vagy éppcsak valamivel felette...

Azt kellene megkérdezni az ilyen kombók esetén ki használja az intel IGP -t ? Vagy ki az aki szívesen kicsapná ha lehetne ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2012.05.25. 18:10
Ez az inteles dolog irreális, a valóban inteles IGP-t használó felhasználók száma a béka feneke alatt van(leszámítva azokat a területeket, ahol bőven elég a grafikus felület megléte).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!