iPon Hírek

Felemás eredmények a videokártya piacon

Dátum | 2009. 11. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Csak úgy, mint a piac egyéb területei, a videokártyák szegmense is egész bíztató eredményeket mutatott fel az elmúlt negyedév folyamán, amelyből egyre inkább az következik, hogy a piac végre kezd kilábalni a gazdasági világválság okozta gödörből és ha lassan is, de kezdenek visszatérni a szállítási mutatók a korábban tapasztalt szintek közelébe.

Az idei év harmadik negyedévében felmutatott videokártya piaci eredményekről a Jon Peddie Research elemzői készítettek egy kis összesítést, amelyből kiderül, hogy a negyedév folyamán összesen 20,34 millió videokártyát szállítottak világszerte, ami 21%-os növekedés az előző negyedéves eredményekhez képest, viszont az elmúlt év azonos időszakában elkönyvelt eredményeknél még mindig 7,2%-kal alacsonyabb. A szegmens összességében jó eredményekkel végezte a negyedévet, ám a teljes videó vezérlő piachoz képest egy kissé lassabb a pozitív elmozdulás a videokártyák, azaz a diszkrét asztali videó vezérlők piacán. Az első és második negyedév között a teljes GPU piac 31%-os növekedést produkált, ám az asztali diszkrét videó vezérlők forgalma ebben az időszakban tulajdonképpen nem emelkedett, tartotta a 16 millió egységből álló szintet.

Ha a gyártók helyzetét vizsgáljuk, akkor nem láthatunk túlságosan jelentős változásokat. Az Nvidia még mindig a piac nagy részét, azaz most 64%-át uralja, ezzel szemben az AMD egy százalékpontot javított korábbi eredményén, így 36%-os piaci részesedésre tudott szert tenni. A negyedik, azaz a jelenlegi negyedév folyamán a részesedések szinte biztosan változni fognak, ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy az AMD elkezdte DirectX 11-es támogatással ellátott videokártyáinak, azaz a Radeon HD 5000-es sorozatnak a forgalmazását, amire az Nvidia háza tájáról egyelőre semmilyen érdemleges válasz nem érkezett. Ennek hatására az utolsó negyedévben az AMD piaci részesedése szinte biztosan növekedni fog.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!