iPon Hírek

Felépült az Ausztrál Nagy Tűzfal

Dátum | 2008. 10. 16.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Kína után láthatólag Ausztrália is rájött, hogy az egyszerű emberben nem lehet megbízni. Ha nem figyelnek oda rá, tényleg mindenféle szalonképtelen vagy egyéb okokból elítélendő dolgokra vetemedik. Ezért aztán ők is nekiláttak és felhúzták a saját Nagy Tűzfalukat.

Így tehát mostantól az ausztrál kormány dönti el, hogy az állampolgáraiknak mit szabad és mit nem szabad nézni a neten. Elmondásuk szerint ezen intézkedés segítségével éppúgy meggátolhatják például a tinédzsereket a pornó-oldalakhoz való hozzáférésben (ez az intézkedés elsődleges célja), ahogy bárki mást is bármilyen "illegális" tartalom megtekintésében.

És hogy mi számít illegálisnak? Érdekes módon az illetékesek erről nem voltak hajlandóak bővebben nyilatkozni (túl azon, hogy "ami illegális, az illegális, és ha a blokkolásához szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll, akkor természetesen blokkolva is lesz"), így a szabadságjogok féltői vetettek fel helyettük különböző lehetőségeket: eutanázia, drogok, vagy akár politikai nézetek terén, és még számos más kényes témakörben is akadhat számos olyan oldal, amelyről a kormány esetleg úgy vélheti majd, hogy illegális.

A rendszer természetesen mindenki számára kötelező, kilépni belőle nem lehet - maximum átállni egyik fekete listáról (fiatalokat pornótól eltiltó) a másik fekete listára (általános illegális tartalom-blokkolás), ám valamilyen szűrés mindenképpen lesz. Szakértők e téren éltek azzal a kritikával is, hogy a szűrőrendszerek egymillió oldalból akár tízezret is tévesen szűrhetnek, valamint hogy ez mindenkinek a netelérését lelassíthatja. Az illetékeseket azonban ez láthatólag nem zavarja.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. kenny22
2008.10.16. 13:46
vissza a cikkhez

Ilyenkor lehet hálát adni, hogy nem Ausztráliában lakunk!
1 valamit azért megjegyeznék... ha letiltják a pornó oldalakat, akkor számoljanak azzal is, hogy a megerőszakolások száma feljebb fog menni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2008.10.17. 11:24
alapvetően az eddigi törvényekkel semmi baj sem volt, csak az, h nem tartották be őket. Lásd a 12,16,18-as karikákat a tv-ben. A szülők többségét nem érdekli, h a kölök mit, mikor néz........
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2008.10.18. 18:14
rosszul fogalmaztam, bocs, de remélem érted mire akartam célozni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hartmy
2008.10.18. 22:08
Én abban bízok hogy ha ne adja isten több országban bevezetik (felépítik) a nagy tűzfal rendszert, akkor az internetes társadalom illetékes tagjai (lásd hackerek) tenni fognak azért hogy jónagy robajjal dőljön össze...
Túl sok maradi ember ül a felsőbb helyeken és ez ha így folytatják rettenetesen vissza fogja vetni az internetes fejlődést. szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!