iPon Hírek

Felforgathajta a piacot az Európába érkező Netflix

Dátum | 2011. 07. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Netflix neve bizonyára sokak számára lehet ismerős, akiknek pedig mégsem az, azoknak elmondjuk, hogy egy internetes tartalomszolgáltatóról van szó, aki havidíj ellenében filmek és televíziós sorozatok megtekintését teszi lehetővé. A szolgáltató jelenleg havonta 7,99 dollárt kér azért, hogy több, mint 10000 filmből álló gyűjteményéből az előfizetők annyit nézzenek meg, amennyit csak szeretnének, de a Netflix természetesen a TV sorozatok felé is kacsintgat, ugyanis ezen tartalmak iránt az előfizetői oldalon szintén hatalmas igény mutatkozik.A Netflix sikeres üzleti modelljének köszönhetően rengeteg borsot tör konkurensei orra alá, akik nem is igazán tudják tartani a lépést a szolgáltatóval. A Netflix helyzetét az elmúlt idők során javította, hogy az idei év eleje óta egy politikai dráma sorozat is megtalálható a kínálatában, amelytől a cég illetékesei azt remélik, hogy segítségével mind több és több felhasználót tudnak majd elcsábítani konkurenseiktől. A cég időközben megoldotta a műsorok terjesztési jogával kapcsolatos problémákat is, így most már nem csak az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, hanem a teljes amerikai kontinensen elérhető videó stream szolgáltatása, ami a távolabbi jövőt illetően hatalmas lehetőségeket nyit meg.

Ami számunkra ennél jóval fontosabb, az az, hogy úgy tűnik 2012 első negyedévében a Netflix belevág Európa meghódításába. Első körben csak Spanyolországban és az Egyesült Királyságban válik elérhetővé a Netflix szolgáltatása, de az első tapasztalatok után könnyen lehet, hogy hamar folytatódik a terjeszkedés, ha sikerül felvenni a kesztyűt a versenytársakkal.


Vetélytársak alatt kell érteni a hagyományos kábeltévé szolgáltatókat és a hagyományos televíziós csatornákat is. A Netflix előnye abban rejlik, hogy a kedvező havidíj ellenében akármennyi filmet, illetve sorozatot lehet megnézni, ráadásul akkor, amikor éppen szeretnénk, azaz a felhasználók nincsenek műsoridőhöz kötve, valamint a rendkívül idegesítő reklámoktól is megmenekülnek.


Maga a Netflix egyébként korábban egy "egyszerű" filmkölcsönző cég volt, de mára már a piac fontos szereplőjévé nőtte ki magát - legalábbis az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. A Netflix video-on-demand szolgáltatását többféle internet-képes eszközzel is "foghatjuk". A sorban megtaláljuk a különböző játékkonzolokat (Sony PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii), de rajtuk kívül számos asztali médialejátszó, Blu-ray lejátszó, DVR és internet-képes televízió is alkalmas a szolgáltatás igénybe vételére. Az asztali számítógépek, valamint a Mac konfigurációk mellett az iPod Touch, az iPad és az iPhone segítségével is nézhetőek a Netflix kínálatában található tartalmak, egyszóval nagyon könnyű elérni a szolgáltatást, ha van internet kapcsolatunk és legalább egy olyan, a fentiekben felsorolt készülékünk, amely csatlakozik az internetre.

A Netflix várható kínálatával, illetve díjszabásaival kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk, de ez nem is csoda, hiszen messze van még 2012 első negyedéve, valamint az sem biztos, hogy a próbaüzem alkalmával beváltja a szolgáltatás a hozzá fűzött reményeket - bár, amerikai sikerességét elnézve ez utóbbi bizony elég valószínűtlen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

38. Turai
2011.07.14. 21:03
"A szolgáltató jelenleg havonta 7,99 dollárt kér azért, hogy több, mint 10000 filmből álló gyűjteményéből az előfizetők annyit nézzenek meg, amennyit csak szeretnének, de a Netflix természetesen a TV sorozatok felé is kacsintgat, ugyanis ezen tartalmak iránt az előfizetői oldalon szintén hatalmas igény mutatkozik."

Ennyiért ez a szolgáltatás nem is drága főleg ha figyelembe vesszük a jelenlegi kódolt csatornák szolgáltatási díjait.
Az biztos, hogy elég sokk jelenlegi szolgáltatónak már most fáj a feje miattuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. JackFeryll
2011.07.14. 21:04
Jól hangzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. sensejke
2011.07.14. 21:20
Ez tényleg jól hangzik. Csak jöjjön be jövőre Magyarországra is ne csak hír maradjon. Ennyi pénzért igazán megéri és nem csak a sok hülyeséget kell nézni a tv-ben mint pl.: ezo tv. -,-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Szefmester
2011.07.14. 21:27
Még akkor is reális alternatíva ez, ha csak feliratot lehet választani, magyar szinkront nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. exec79
2011.07.14. 21:32
na mire elér hozzánk lesz vagy 5-8000 ft is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Benes
2011.07.14. 21:59
A baj, hogy a külföldi sorozatokhoz nem hiszem hogy lesz magyar felirat(nem hogy szinkron), uh. lehet marad a letöltés, pedig ha korrektül megoldanák a legfrissebbekhez is a feliratot, tuti vétel lenne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. KILLERFox
2011.07.14. 22:00
5-8000??
add rá a kamatot ami a <mod> zsebeit tágítja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. CYril
2011.07.14. 22:00
exec79: sztem bőven megéri akkor ha értelmes műsorok közül lehet választani, 8000huf-ért annyit és akkor amikor akarom? Simán megéri! Mellesleg kevesebbet kell az embernek torrenteznie hogy meg tudja nézni az elmulasztott műsorát! Támogatom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. polarx
2011.07.14. 22:04
CYril: jó neked hogy havonta kidobhatsz 8e-t ilyen "hülyeségekre"
8 dollárt még nekem is megér, de 8e-t messze nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. nano
2011.07.14. 22:07
Nem véletlenül kezdenek Angliában és Spanyolországban. USA után nem kell angolra szinkronizálni, és Dél-Amerika után meg adott a spanyol szinkron/felirat.

Ha ez egy online cég, akkor a 8 dollárra csak a "vám??" jöhet rá, szóval továbbra sem lesz vészes, ha egyszer nálunk is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. lajthabala...
2011.07.14. 22:41
8 USD valószínüleg a Steam mintájára 8 EUR-ra fordul, ami még mindig távol van a 8000 HUF-tól, amivel az antiszemiták rémisztgetnek.

Az a nagy előnye meglesz, hogy - főleg a kezdeti időben - angolul fog megjelenni a tartalom, és ezért a nép végre rá lesz kényszerítve egy idegen nyelv készség szintű elsajátítására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. nattila77
2011.07.14. 22:43
remélem iponról legalább bannolják a zsidózó gyökereket ...


ugye?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. tszaboo
2011.07.14. 23:00
KILLERFox: édesanyád nem rúgott szájba gyerekkorodban ilyenekért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. ITEM00
2011.07.14. 23:36
Ha bármilyen internetes eszközzel elérhető a szolgáltatás,akkor kb olyan lesz mint a magyarországi live vagy psn. Egyszóval előfizetsz,lesz egy user/pass páros és szépen hozzáférhetsz a tartalomhoz.

Nekem tetszik,még 10 euro-t is hajlandó lennék fizetni érte havonta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. prohlep
2011.07.15. 00:10
"Netflix előnye abban rejlik, hogy a kedvező havidíj ellenében akármennyi filmet, illetve sorozatot lehet megnézni, ..."

Netflix elonye abban rejlik, hogy a Google-hoz hasonloan KOMOLY MATEMATIKA VAN MOGOTTE!

Egyesek ugyan mas hozzaszolasaimnal probaltak gunyt uzni abbol, hogy miert emlegetem a BME-n ma befejezodott Foundations of Computational Mathematics nemzetkozi konferencia, ...

... de vegre ebredjunk fel: A KOMOLY DOLGOK ZOME MOGOTT KOMOLY MATEMATIKA VAN, es ez egyre megkerulhetetlenebb.

A konferencia majdnem ket tucat alkonferenciajanak egyika a Learning Theory volt, ahol eppen tegnap kerult szoba, hogy a Netflix lenyege egy olyan gepi tanulason alapulo ajanlorendszer, amely folyamatosan alkalmazkodik a felhasznalohoz (ez a tanulas) es a tulon tul sok filmbol leginkabb azokat ajanlja, amelyek az adott felhasznalonak varhatoan valoban erdekesek lesznek.

Eljon az ido, amikor az iPon sem engedheti meg maganak, hogy ne profilirozza az ugyfelek bongeszeseit, hozzaszolasait es barmifele aktivitasat, es ne ezekbol AUTOMATIKUSAN tanulva, egy testreszabott es jol attekinthetoen rovid, amde szinte csupa telitalalatbol allo dolgokat ajanljon.

Ma delutan, a Learning Theory szekcio zaroeloadasan cukros embereknek nagyon hasznos cukorszint elorejelezo rendszert mutattak be, amely 30, 60 es 75 percre elore olyan pontosan jelzi a VARHATO vercukor szintet, hogy a beteg IDEJEBEN be tudja inzulinozni magat, ... es igy a testet nem kezdi annyira szetragni a cukorbaj.

Ezek nagyon komoly dologok, akar Google, akar NetFlix, akar ez a rovid tavu de pontos cukorszint elorejelzes. Es mindet a MATEMATIKA-nak KOSZONHETJUK!

Matematika az elmult evszazadok soran is nelkulozhetetlenul hasznos volt, ... de nagyon ugy nez ki, hogy a MATEMATIKA A 21. SZAZAD ALAPTUDOMANYA LESZ, AMITOL MINDEN ELEMENTARISAN FUGGENI FOG.

Csak egy tovabbi pelda:

Szeretsz egy klasztrofobias MRI csoben eltolteni 40 percet???

Dave Donoho: Precise asymptotics in compressed sensing (a kigunyolt konferencia 18 nagy plenaris eloadasa kozul az 5.) szoval ilyen matematikusoknak koszonhetoen hamarosan eljon az ido, hogy 1/6...1/7 ido is eleg lesz ugyanolyan jo diagnozishoz!

40 perces MRI felvetel mar komolyabb eset, es arra is eleg lesz ezentul 6-7 perc.

Egy panikos ember is jo esellyel kibir 6-7 percet az MRI csoben, mig 40 perc az sokak szamara a lehetetlenseggel hataros terhelesnek bizonyul, es elmarad az ido hossza miatt a megfelelo diagnosztikai kepalkotas.

Ez is a nem-trivialis, azaz nem a szamolgatos, hanem a rendes absztrakt matematikanak koszonheto.

Netflix nagy poenja is abban rejlik, amirol az emberek elsopro tobbsegenek semmi fogalma sincs, ... mert elemitol erettsegiig, 12 even keresztul az embereket NEM matematikara tanitjak, hanem tevesen matematikanak nevezett marhasagokkal nyuzzak, megalazzak.

En felhaboritonak tartom amit matematika cimen a kozoktatasban muvelnek az artatlan magyar lakossaggal!

Modern genetika modern matematika nelkul NEM letezhetne, mert olyan adat-tengerrel kell dolgozni, amelyen lehetetlen elvegezni azokat a keresesi vizsgalatokat, amelyeket a genetikusok jozan esszel megkerdeznek.

A modern genetika megkerulhetetlenul fugg az olyan modern matematikatol, ahol egy nagy rendszer kis reszenek megtekintese utan mondunk olyan dolgokat, amelyek a meg nem tekintett reszeken is gyakorlatilag igaznak bizonyulnak.

Errol is volt szo a juli 4-tol 14-ig tarto konferencian. Ezt is lehet cinizalni.

Csak ne feledjuk el, hogy eppen ezen matematikai algoritmusokra lesz szukseg akkor, amikor mar nem generalis gyogyszerket kap mindenki, hanem mindenkinek a SAJAT GENALLOMANYAHOZ IGAZITJAK a neki valo gyogyszert, ... na ehhez aztan nem elegendo vegtelen sok proci, ... ehhez mar komoly matematika kell.

Aki szereti a Google talalatokat, a NetFlix talalo ajanlasi rendszeret, aki szereti hogy a vercukratol kezdve barmilyen orvosi parameteret JOL elore jelezzek, aki szereti hogy testreszabott gyogyszerekkel gyogyitjak sokkal jobban mint amennyire az ma elkepzelheto, ... azt kerem, hogy ne vegyen reszt a szobanforgo konferencia cinizalasaban, ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. dance
2011.07.15. 01:35
prohlep neked most mi bajod van elmentek otthonról ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. aAron_
2011.07.15. 02:45
Ezt most én se értem

Kicsit mókás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Parano1d
2011.07.15. 07:05
Hehe, azért nem kell ezt a dolgot túlmisztifikálni, sem isteníteni. Adatgyűjtés és statisztika kérdése csak.
Persze felvetődnek az ilyenkor szokásos kérdések is, mint a felhasználók adatvédelme (kinek mi köze ahhoz, hogy miket nézek), illetve ezzel nem csak igényeket lehet kielégíteni, hanem befolyásolni is lehet(mint minden médiával).
És ezt is mint sok mást nem a felhasználói igények hívták életre, hanem a haszonszerzés célja, vagyis a pénz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. jozsefm prohl...
2011.07.15. 08:03
KOMOLY MATEMATIKA VAN MOGOTTE!

Ezt nem vitatom, de a komoly matematika = információ és adat gyüjtés, >> elemzés>> személyiség meghatározás>> befolyásolás...
is lehet, Te pontosan érted mire is lehet ezt felhasználni adott esetben és milyen (korlátlan)lehetőségek nyílhatnak egy kellően nagyszámu "usert" toborzó és magához kötő "szolgáltató" előtt, melyet kontrollálni egy idő után lehetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. exec79
2011.07.15. 08:31
miért gáz ha Killerfox kimondja az igazságot...Attól mert bedugod a fejed a homokba még így van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tyuklepes
2011.07.15. 08:50
Nem értek hozzá, szóval bocs ha hülyeséget kérdezek: ez a video-on-demand ilyen stream-rendszerű szolgáltatás? Szóval nem letöltök egy akármilyen fájlt, hanem on-line nézem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. exec79
2011.07.15. 09:11
valami ilyesmi igen..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Flegeton
2011.07.15. 09:24
prohlep.: ez tényleg szép és jó. A google kereső és reklámajánló is király. Csak ha rákeresek valamire, akkor van pár fizetett top találat is. Nem beszélve arról, hogy sok rendszermotor már átvágja a google keresőt és 0 találat jön ki és mégis az első oldalakon foglal helyet. Gyakran találkozok pl amikor magyarítást keresek, kidobja az oldat, ahol megvan nyitva a téma hogy ide lehet majd felrakni, persze nincs benne semmi.
Ezeket a dolgokat szétrágja a pénz. Nem szeretnék egy olyan ajánlott filmet se megnézni ami biztos hogy rossz lesz. Pedig azt biztos hogy kulcsszavak, vagy tartalmi jelzők, esetleg felhasználói értékelések után dobja majd ki a rendszer, hogy figyu neked ezt meg kellene nézni. Erre is kialakul majd a "maffia" lesz sok fizetett felhasználó naponta pár centért vagy szolgáltatásért felpluszolnak (vagy pont le) pár filmet. Ez elkerülhetetlen.
A genetikai állományhoz igazított gyógyszerek. Igen szép, de ezzel illetve már sok mindennel elálltuk az evolúció útját. Degéneráció. Ha az egész emberiséget nézzük, akkor nem mondanám hogy felfelé ívelő társadalmaink, kultúráink, erkölcsünk lenne. Idiokrácia c. film vígjáték és túlzó, de nagyon arra tartunk. Az ezzel való visszaélésről már nem is beszélve. Génmódosítás is a palettán van. Szép, okos és ügyes utódokat szeretne mindenki. Persze nem lesz ingyen és akinek sok pénze van biztos megkapja a prémium szolgáltatásokat.
Gonosz dolog, de ha bele gondolsz nem lehet elérhető minden mindenkinek. Ha nem lennének különbségek, akkor nem lenne fejlődés. Szükséges, hogy legyenek akik hitelt vesznek fel, mert, akkor vannak befektetők is és így gyarapszik a pénz ... és újra kezdődik a lánc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. fecooo
2011.07.15. 09:34
óóó ezt nem lehet itt majd bevezetni, ugyanis a rohadék jogvédők olyan adókat vetnének ki rájuk, h inkább kihagyják Mo-ot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. prohlep
2011.07.15. 11:10
Orulok a sok konstruktiv reagalasnak.

Tortenelem "kontra" matematika kerdese. Matematikat nem istenitem. Sot, nem irtam rola, de mennel idosebb vagyok, annal tobb szemszogbol nagyra tartom, fontosnak tartom es alapvetonek tartom a szo legnemesebb ertelmeben vett BOLCS-eszet tudomanyokat.

Komoly matematika kerdese. Itt most komolysag alatt azt ertem, ami az alkalmazasi lehetoseg felmerulese lattan NEM talalhato ki jozan esszel. Azaz aminek az alkalmazast megelozoen, lenyegeben onceluan leteznie kell. Mert amikor szukseg volna ra, amikor alkalmazni lehetne, akkor az adott gyakorlati igeny lattan jozan emberi gondolkodasnak eszebe se jutna olyan matematikai jelenseg puszta lehetosege sem, nem hogy annak kidolgozasa es alkalmazasa.

Komoly befolyasolasi eszkozok. Igen, a tortenelem folyaman a komoly tudomanyokra mindig is tamaszkodtak a komoly kormanyzatok, komoly hatalmi centrumok. Ennek az a trivialis oka, hogy a tudassal turbositott hatalom sokkal erosebb a tudasra nem tamaszkodo hasonlo nyers erovel rendelkezo hatalomnal. Komoly tudas azt jelenti, hogy ami az ellenfel szamara lehetetlen vagy legalabbsi irrealisan sok erofeszites, az a tudas birtokaban realis es a harcban szukseges hataridon belul elkeszul.

Nyilvanvalo, hogy a Google, NetFlix es hasonlok csak egy lehetseges eszkoz a vilag megfigyelesere, akar jo akar rossz indulattal.

Az emlitett konferencia egy szatellit konferenciajan az egyik eloadas peldaul arra adott segeszkozt, hogy a TELJES vilaghalot valos idoben ugy megfigyelni, hogy valos idoben eszrevenni, ha valahol NEM A SZOKASOS forgalom van.

Komoly matematikaban brutalis dolgokrol van szo: 100 terabyte, igen, amennyi wincsije szerintem itt a forumon egyikunknek sincsen, es ha lenne, akkor a gepunk beledoglene az elegendoen gyors atnezesbe, ... szoval idoben valtozo 100 terabyte anyagot elemezzel szerkezetileg ugy, hogy barmikor gyorsan meg tudd mondani, hogy most a szerkezete itt-ott szokatlan, ... de piciny legyen a "jon a farkas" teves riasztas eselye, ... es persze piciny legyen a szukseges riasztas elmaradasa is.

Ez mar nem olyan megintegralgatom, megderivalgatom, laplace vagy fourier transzformalom, ... azt mar kesz is.

Felhasznalok adatvedelmenek kerdese. Ez egy ravasz kerdes. Mint a testunk sejtjeinek vedelme is. Mert akkor megvedjuk az olyan sejtjeinket is, amelyeknek normalis uzemmenet szerint el kene halniuk. Mert akkor megvedjuk a rakos sejtjeinket. Vitaminoknak es egyeb elonyosnek velt dolgoknak nem csak az elonyos sejtjeink orulnek, hanem az ellenseges sejtjeink is.

Adatvedelem nem csak bennunket ved, hanem tipikusan az ellensegeink altalaban JOBBAN ki tudjak aknazni az adatvedelem biztositotta vedettseget!

Adatvedelem valoszinuleg a ROSSZ irany. Adatvedelem helyett a nyitottsag sokkal nagyobb grossz-gebassz a sotetben bujkalo ellensegeinknek.

Magyaran, a gonoszsagot nem az adatvedelem eszkozevel kellene uldozni.

Reklamok es kereskedelem kerdese. Igaz, a Google talalati lista elejen, megkulonboztetett kinezettel vannak fizetett talalatok. Nekem ezekkel semmi bajom. Nekem azzal van bajom, amikor a fizikai postaladam hetrol hetre dugig tomik szines papirokkal, amelyeken ajanlott dolgokhoz altalaban semmi erdeklodes nem kot. Nekem tetszik, ha megfigyelik hogy milyen dolgok erdekelnek engem, es annak megfelelo celzott reklamokat kapok. Elvegre valahonnet megiscsak meg kell tudnom, hogy ami erdekel, azt honnet tudom megkapni, nem?

Reklamban nem magat az informalas tenyet tartjuk zavaronak, hanem hogy toltik az idonket a nekunk nem kello dolgokkal, mig nem informalnak a bennunket erdeklo dolgokrol.

Reklam szuksegszeruen zavaro, ameddig teljesen altalanos, barkinek szolo.

De a teljesen szemelyreszabott reklam nem hogy nem zavaro, hanem egyenesen segit.

Adatvedelmet a reklamok szemszogebol is rossz iranynak erzem, mert ha nem vedenek annyira az adataimat, akkor miert ne lehetne auto reklamozok reszere nyilvanos, hogy hiaba 11 eves az autonk, nem szandekozunk valaha is meg egy tovabbi autot vasarolni: ez volt eletunk elso es utolso autoja, es kesz.

Miert ne lehetne nyilvanos, hogy SSD wincsit szeretnek kiprobalni, es abbol ertelmes muszaki informaciot hordozo reklam johet. Valahogy megiscsak el kell dontenem, hogy milyet vegyek, nem? Objektivebb es kevesbe objektivebb tesztek, velemenyek es reklamok igenis alkothatnak egy ertelmes es jol hasznalhato informacio egyuttest.

Kamu tartalmu oldalak. Igaz, hogy vannak teljesen ures, suket portalok, amelyek szinte tetszoleges dologra ugy tesznek, mintha a keresett dologhoz kozuk lenne. Az ilyenek kiszurese a matematikai eszkozok javitasaval nyilvan megoldhato. Ebben sokat segitene a felhasznaloi szokasok szeleskoru gyujtese es elemzese. Eljen az adatvedelem! Ugyanis a felhasznalok viselkedesebol nagyon vilagosan latszananak a kamu tartalmu, becsapos oldalak.

Mindent szetrago penz. Igen, egyetertek. Luther azt a mercet szabta, hogy a jovedelem parosuljon kezzelfoghato valosagos emberi erofeszitessel (kivetelnek emliti az ozvegyeket es munkakepteleneket). Ha jobban megnezzuk, a penzugyi valsagok, akar a maiak, akar a Luther korabeli eladosodasok a Fuggerek iranyaba, ... ezeknel a penzugyi valsagoknal mindig tetten erheto a penz es valosagos emberi erofeszites megalazo merteku elkulonulese. USA sokkal gazdagabb annal, mint amennyivel tobbet dolgoznak az ottani emberek a szegenyebb orszagok lakossagahoz kepest. De ugyanez elmondhato az Euro valsagarol is.

20. szazad nagy eredmenye, hogy a penz es emberi erofeszites minden korabbi merteknel jobban kettevalt.

Most, a 21. szazadban az internetes technologia pedig ratett jo nehany lapattal erre a kettevalasra.

Automatizaltuk az olyan penzpumpakat, amelyek az atpumpalt penz mennyisegehez kepest elenyeszo mennyisegu emberi erofeszitest igenyelnek.

Aztan az igy szerzett penzen emberi erofeszites vasarolhato.

Eredmeny: kis emberi erofeszitessel sok ember sok emberi erofeszitese szerezheto meg.

Ez nem mas, mint egy teljesen modern, de valojaban RABSZOLGASAG!

Igen, az okori dolgokra ne ugy nezzunk, hogy ma mar nincsenek lancra vert emberek.

Hitel torlesztes sokkal szivosabb rablanc, mint a vasbol keszult latvanyos rablanc!

Hitel torlesztes rablancara tetszes szerint egyes emberek, de akar egesz orszagok, vagy EU meretu kozossegek is felfuzhetok.

De mig regen vilagosan latszott, hogy ki a rabszolgatarto a lanc tulvegen, ...

... addig a penzugyi rabszolgasagnal a banktitok es adatvedelem kodebe vesz a rabszolgatartok serege.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ITEM00
2011.07.15. 11:23
@fecooo: Miért az xbox live és a psn hálózatot használva mikor tartalmakat töltesz le és vásárolsz akkor mennyivel fizetsz többet idehaza mintha kint élnél? Maximum a dollár euro közötti 1:1 arány ami minket érint a többi az ugyan az. Ez nem ingyenes warez szolgáltatás lesz,ezért a tartalomért a szolgáltató (netflix) már megegyezett a kiadókkal és stúdiókkal,szóval a jogvédők már nem ugathatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. djdanee
2011.07.15. 12:33
prohlep neked tuti a Gyilkos számok a kedvenc sorozatod. Am bocs nem olvastam el amit írtál, túl hosszúra sikeredett az én ízlésemnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kex
2011.07.15. 13:18
Prohelp, azért, ha belegondolsz, ez nem igényel olyan komoly matematikát (vagy csak én tanulok sokkal "nehezebb" dolgokat is). Ha valaki rendelkezik alapvető matematikai tudással (analízis, algebra, valószínűségszámítás, esetleg diszkrét matek stb.), és rászán pár hetet a sztochasztikus folyamatok tanulmányozására, esetleg olvasgat jelfeldolgozással, kódelmélettel kapcsolatban is, akkor szerintem gond nélkül felállíthat egy-egy ilyen modellt, csak az ötlet kell hozzá.
Én úgy gondolom, ez olyan lehet, mintha be akarnál tanítani egy FIR szűrőt (persze annál nyilván bonyolultabb, csak hasonlóságot keresek).

És bár én még csak kb. a BSC diploma felénél vagyok (kicsit több), és nem is mondhatom magamat kiemelkedőnek a szakon, de ezeket meg tudom csinálni, és gondolom ezzel sok más műszaki karon tanuló ember is így van. Onnantól pedig, hogy megvan az algoritmus (maga a tanításé), röhögve lehet programot írni bármilyen ötletre, ami hasonló területen van.

Nem tudom mennyire gondolom jól, de szerintem ez nem egy nagy és nehéz dolog. (bár, mint írtam, biztosan bonyolultabb, mint ahogy látom)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2011.07.15. 14:37
"... és rászán pár hetet a sztochasztikus folyamatok tanulmányozására, ... , akkor szerintem gond nélkül felállíthat egy-egy ilyen modellt, csak az ötlet kell hozzá. Én úgy gondolom, ez olyan lehet, mintha be akarnál tanítani egy FIR szűrőt."

Kiemelnem, amit te is irsz: "csak az ötlet kell hozzá".

Maskent fogalmazva a te peldadat hasznalva: az elso felfedezo reszerol a FIR szuro otlet es kutatasi eredmeny, ... azota viszont az egyetemi szamonkeres szerves resze.

"KOMOLY" jelzot azert hasznalom, mert peldaul nem hasznalnam a FIR szuro eseten. Miert?

Mert az otletek ket szempontbol is nagyon kulonboznek.

A trivi szempont, hogy mennyire nehez megtalalni: ket veglet, (0) a megoldando problema az addigi ismeretek alapjan sugallja az otletet, (1) a megoldando problema lattan NEM latszik az otlet.

Masik szempont es itt ez a szignifikans, hogy mennyire nehez megerteni az otletet: ket veglet, (0) az otlet elsutese utan vilagos a helyzet es az otletgazdan kivul mindenki fogja a fejet, hogy miert nem gondolt erre a termeszetes dologra, (1) az otlet elmondasa utan a kornyezet megdobben, egyesek esetleg oszinte ertetlenseggel vitatkoznak, hogy egy olyan megoldas egyaltalan miert is mukodhetne.

"KOMOLY" jelzot azert hasznaltam, mert a NetFlix, Google, vercukorszint es egyeb szobakerult esetekben a termeszetes szemleletnek megutkozest kelto otletek vannak felhasznalva. Messze nem egy kis statisztikazas, egy kis jelfeldolgozas, egy kis FIR szuro betanitas.

Egy konkret pelda az erthetoseg kedveert:

Ugye tegnap delutan 17-tol 17:46-ig tartott az a szekcioeloadas, amely vercukrot josol 30, 60 es 75 percre elore, sokkal jobban a konkurens megoldasoknal, ... es raadasul nem kell hozza bepotyogni, hogy most ettem 5 deka kenyeret, meg hogy most belottem pontosan ennyi inzulint.

Eloadas utan szokasos vita, lezaras, de ezutan 4-5 ember szemelyesen lerohanta az eloadot, hogy az egesz egy keptelenseg. Mit lehet kezdeni ugy, hogy csak az elmult idoszak vercukrat latom, de nem adjak meg, hogy most kajalas vagy inzulinozas tortenik eppen.

"KOMOLY"-sag azon is latszik, hogy noha az eloado pontosan megmutatta a matematikai trukkot, fenykepeket adott a muszer betegre valo felhelyezeserol, valosagos meresi adatokat kozolt, es persze deklaralta hogy az eloado es az Osztrak Tudomanyos Akademia egymassal megosztva TULAJDONOSA az otletnek, ...

... de annyira meglepte a kutatokat az otlet mukodesi elve, hogy a kezzelfoghato tenyek ellenere 4-5 ember nekiallt vitatkozni, hogy ez egy lehetetlenseg.

Nem hiszem, hogy FIR szuro lattan barki is leallna vitatkozni, hogy lehetetlenseg.

Na, ez a komoly.

Amugy en vedtem meg az eloadot, mert volt hallgatom egy kutatasi munkajat ismerve en mar lattam hasonloan meredeknek latszo trukkot.

Ott intenziven fekvo beteg vernyomasgorbeje alapjan allapitjak meg, hogy a beteg milyen messze van a kiszaradastol, es hogy elegendoen jol fel van-e toltve verkeringesi kozeggel.

Es ezen eloismeretem alapjan en el tudtam mondani egy olyan heurisztikat az osztrak kutato otletere, amely heurisztika szemleletesse tette azt, hogy miert is teljesen realis, hogy az otlete mukodjon. Az illeto nagyon orult a heurisztikus magyarazatomnak, es a 4-5 ertetlenkedo is megnyugvassal fogadta a magyarazatomat.


Termeszetesen oszulo halantek kerdese is, hogy ki mennyi NEM TERMESZETES otletet ismer.

Sot, ha az ember sok ilyet ismer, akkor a "KOMOLY" otleteket is kezdi viszonylag termeszetesnek erezni. De attol azok meg komolyak.

Egy otlet komoly, ha az adott kontextusban a szakma iranyado emberei NEM gondolnak ra.

Kontextus szamit.

1977 nyaran a diakkori nyari iskolan, masodeves hallgatokent tanitottam olyan KOMOLY eredmenyt, otletet, amely azelott 2 hettel keletkezett egy Havaii--Budapest repulo uton. Az illeto kutato a szegedi algebrista konferencian spontan kiallt a tablahoz, es elmondta, hogy a hosszu repulouton mire jott ra. En pedig 2 hettel kesobb mar TANITOTTAM. Ha normal egyetemi ora lett volna, akkor lehetett volna belole zarthelyit iratni.

Kontextus akkor az volt, hogy 1963-ban a szobanforgo dolgot mar bebeizonyitattak, csak senki sem talalt ra szellemesen attekintheto es rovid bizonyitast. Na, 1977-ben a repulon osszejott.

Az az otlet azert szamit "KOMOLY"-nak, mert 1963-tol 1977-ig a szakma hozzaertoi kozul senki sem gondolta, hogy lehet az 1963-as bizonyitashoz kepest lenyegesen attekinthetobb es rovidebb bizonyitast adni.

NetFlix, Google, es hasonlok sok ILYEN ertelemben "KOMOLY" matematikat tartalmaznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2011.07.15. 14:58
"Am bocs nem olvastam el amit írtál, túl hosszúra sikeredett az én ízlésemnek"

Legkedvesebb professzorom amolyan szakmai eletutra bocsajto tanacsa az volt, hogy "Peter, mennel tobbet olvasni, olvasni es olvasni!".

Amit nem olvasunk el, az ki kell talalni, ha ki tudjuk egyaltalan talalni.

Jo edzes a kitalalas, ... de nem fer bele az eletbe, hogy mindent kitalaljunk.

Olvasas az egyik legfontosabb emberi tevekenyseg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr...
2011.07.15. 18:27
Érdekelne, hogy ez a rendszer hogyan oldja meg a sportközvetítéseket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kex
2011.07.15. 22:19
Prohelp, a vércukorszintes előadás, vagy bármi leírás a módszerről elérhető valahol? Nagyon érdekelne, hogy hogyan működik.

Előre is köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2011.07.16. 10:48
Nem kertem el az eloado email cimet, de gondolom mivel nyilvanos emberrol van szo, ezert Google segitsegevel kideritheto az alabbiak alapjan.

LearningTheory@FoCM'11; 5:00-5:45, July 14, 2011; Sergei Pereverzyev, Austrian Academy of Sciences, Austria, A Meta-learning approach to the regularized learning.

Title: "A Meta-Learning Approach to the Regularized Learning - Case Study: Blood Glucose Prediction".

Abstract: We are going to present a new scheme of a regularization kernel based learning method, where the kernel and the regularization parameter are adaptively chosen within the regularization procedure. The construction of such fully adaptive regularization algorithm is motivated by the problem of predicting the blood glucose concentration of diabetic patients. We describe how proposed scheme can be used for this purpose and report the results of numerical experiments with real clinical data. The presentation is based on the joint research with Valeriya Naumova (RICAM), Sivananthan Sampath (RICAM), Jette Randlov (Novo Nordisk A/S) and Samuel McKennoch (Novo Nordisk A/S).

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. imhotep
2011.07.16. 16:27
Hiába nagyon olcsó a netflix, az angol nyelv biztosan probléma lesz Mo.-n. Lehet rá feliratot berhelni ugyan de nem biztos hogy az egyszeri felhasználó belekezd egy ilyen műveletbe.

prohlep:
fontos dolog a matematika de előfordult már nem egyszer hogy dollár milliókat buktak el azért mert vakon hittek benne az emberek (Nobel díjas tudósok pl. LTC elhíresült története ) nem csak a komoly dolgok mögött van matematika :-)

Az hogy a gép következtet a múlt béli események adathalmazából a jövőre számomra elég kétséges dolog. A férfiaknál még talán meglenne az 50% de nőknél a hibás döntések aránya biztos nagyobb lenne

( remélem nem posztoltam kétszer)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2011.07.16. 17:34
"... dollár milliókat buktak el azért mert vakon hittek benne az emberek ..."

Ellenben dollar-millok helyett dollar-milliardos nagysagrendben remegett bele a vilag 2008 tajekan, mert NEM hittek masfel evtizeddel azelotti matematikusi figyelmezteteseknek.

Valoban problema, hogy neha belekepzelnek es elhisznek olyan remenyeket, amelyeket nem volna szabad. Es idonkent pedig hiaba a nyers vilagos teny, megsem hisznek neki, megis mast csinalnak.

"Az hogy a gép következtet a múlt béli események adathalmazából a jövőre számomra elég kétséges dolog."

Igen, pont az ilyen eredmenyek nagyon szepek. Mert az ember nem hinne, de megis. Ugyanis az ember saccra benez valamit es valojaban azert nem akarja elhinni, eszrevenni, hogy valojaban mit is lehet csinalni!

Itt a vercukornal az az egyik nagy eszrevetel, amugy legalabb olyan banalisan trivialis eszrevetel, mint a relativitas elmelet, es ezt is es azt is sokaig beneztek es nem akartak eszrevenni, ... szoval az az eszrevetel egyik kulcsa, hogy megerteni PRECIZEN, hogy tenylegesen mire van szukseg, es NEM hajkuraszni a nem feltetlen szukseges tobbletet. Es a benezes az, hogy a nem szukseges toblettel osszekeverjuk a tenylegesen szukseges minimumot.

Vercukornal a benezes az, hogy a mult alapjan ugysem tudom megmondani, hogy az elkovetkezo masodpercben enni vagy inzulinozni fog az illeto, es igy hogyan is tudnam megjosolni a 30, 60 es 75 perc mulva varhato allapotot.

Csakhogy egy cukros embernel NEM ez az orvosilag lenyeges kerdes.

Hanem az, hogy IDEJEBEN egyen vagy inzulinozzon az illeto AHHOZ, hogy a felszivodasi idot is beleszamitva egy megfelelo hatarok kozt legyen a cukra.

Trivialis dologrol van szo, csak sokan ELOSZOR SZAMOLNAK, ES UTANA SEM GONDOLKODNAK. Es emiatt valik egy ilyen trivialis eszrevetel ujitassa.

Ezen eszrevetel kihasznalasahoz pedig jo statisztikai eszkoztar kell, mert ugye ezen eszrevetel valojaban belekockaztat abba az iranyba, hogy 5-10 percig engedi rossz iranyba menni a dolgokat, de mivel az itt alkalmazott uj statisztikai tanulo eljaras nagyon kemenyen, gyorsan reagal, ezert nem baj ha eltelt egy kis ido, ... mert meg idoben riasztja az illetot, hogy egyen, mert nehany perce tul-inzulinozta magat, vagy eppen forditva, azaz inzulinozzon mert valamivel felnyomta a cukrat.

Relativitas elmeletnel sem a szamolas az igazan nagy trukk, habar Einstein felesege nem keveset segitett Einsteinnek a matematikai vonatkozasokban, meg ugye masok is sokat dolgoztak rajta, ... hanem maga az eszrevetel, hogy mit neztek be evszazadokon keresztul, ... annak ellenere vagy eppen amiatt, hogy evszazadokon keresztul is "becsulettel" szamoltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. unrealnois...
2011.07.18. 02:06
Hát ennyit és is, bármikor bármire. Bár nem tudom mennyi HD film, sorozat van rajta, tényleg megnézném azért a kínálatot... de reklámmentesség meg etc, nagyon-nagyon kéne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zhavai
2011.08.24. 14:29
VPN-nel megoldható itthon is: hidemyass.com ha jól emlékszem 7.5 dollár havonta, ez így Netflix-el már 16 körüli dollár, de még így is nagyon megéri. pláne hogy magyar filmek is vannak, Kontroll, Üvegtigris stb. állítólag nagy a választék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.09.23. 21:26
Csóka! Ha vidéken élnél és tudnád azt hogy egy nyomorult kábelTV kerül ennyibe akkor nem hörögnél... Mellesleg mielőtt megszólnál: Azon a környéken ahol lakom még digi sincs...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!