iPon Hírek

Felfüggesztett börtön P2P letöltésért a franciáknál

Dátum | 2009. 07. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt időkben igen-igen rájár a rúd a torrentezőkre és azokra is, akik egyéb P2P szoftverekkel próbálnak hozzájutni kedvenc előadóik zenéihez, illetve kedvenc filmjeikhez, gondoljunk csak például a The Pirate Bay ellen indított hadjáratra és pereskedésre. A jogvédők legfrissebb áldozata egy 55 éves férfi, akik a Franciaországbeli Vannes-ban lakik.

A szóban forgó ügyben a vádlott - akit aztán el is ítéltek - szerzői jog által védett tartalmakat töltött le illegálisan az eMule segítségével, amelyeket aztán meg is osztott. Az információk szerint a férfi összesen 12591 darab zeneszámot, 426 darab filmet és 16 teljes TV sorozatot töltött le a fent említett szoftver, illetve hálózat segítségével. A bírósági tárgyalások folyamán bebizonyosodott, hogy a férfi bűnös, akit cselekedeteiért így 2 hónap felfüggesztett börtönre ítélték. Ezzel egy időben igen jelentős pénzbírságot is kiszabtak, amely egészen pontosan 33000 euróra, azaz átszámítva több, mint 9 millió forintra rúg.

A védelem arra hivatkozott, hogy a vádlott a szóban forgó fájlokat egy év leforgása alatt, saját célra töltötte le és nem volt tudomása arról, hogy ezzel megszegi a törvényt. A védelem érveit a bíróság elutasította, persze fellebbezésnek elméletben még van helye. Összességében a francia úr – akit nem neveztek meg – még mindig jobban járt, mint Jammie Thomas-Rasset, akit az Amerikai Egyesült Államok területén hasonló cselekedeteiért 1,92 millió dolláros pénzbüntetés megfizetésére kötelezték.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. mateo130
2009.07.06. 16:38
VISSZA A HIRHEZ

omg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. asimov007
2009.07.06. 17:03
Nagy a nyafogás. Ez van. Amíg drága a játék, cd, film, és kispénzűek az emberek, ez lesz. Azután mi szükség lenne a fene nagy sávszélre a letöltések nélkül? Semmi. A netszolgáltatók kaszálnak a letöltés miatt. Ezért még semelyiket nem büntették meg, nem? A kiadók, forgalmazók tegyék lehetővé a letöltést nagy sávszéllel, így a gyártási költségük is csökken, lehet a töredék árért kínálni online. Satöbbi... Csóró kisembert sanyargatni, büntetni sokkal egyszerűbb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Norby123
2009.07.06. 17:44
Hát a másfél terrányi adattal lehet engem is elítélnének=)) asimovnak teljesen igaza van... Nem fogok pl egy "sima" vst plugint megvenni 10 000 dollárért. És amíg ilyen árak vannak az emberek sem azért töltik csak le hogy "kipróbálom és majdmegveszem"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pycur
2009.07.06. 18:41
Azért drágák a cuccok mert tudja mindenki jól hogy letöltik, akiknek meg hivatalból meg kell venni legálisan azok meg szívnak mert a többi letöltő helyett fizettetik ki velük. Adják úgy a cuccot hogy ne legyen érdeke senkinek az hogy megossza valahol ingyen mert legálisan beszerezhető potom pénzért (párszáz ft egy film pl meg a zene, játék/progi meg párezer)
És ha valaki ilyen árak mellett feltöltögetne azt meg elő lehetne venni nyugodtan. De amig a tisztelt előadók és zsebvédők ennyire pénzéhesek addig ez nem fog megtörténni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zuldker
2009.07.06. 18:44
Hali !
Csak elméletben Magyarországon mi kifizetjük az ArtistJust-al a szerzői jogok nevezetű adót, na jo "Elméletileg" már ha olyan lemezt veszünk.
Úgy hogy ha ilyen lemezt veszel akkor jogod van tárolni rajta a cuccost, ja az mp3/mp4 as lejátszókon is és a memória kártyákon is matrica van meg a pendrive-kon is, lassan megérjük hogy a vinyókon is akkor aztán tényleg legális lesz ott tárolni az zenét filmet stb... és ugye ez is nálunk van ilyen ha jol tévedek egész eu-ban de javítsatok ki ha tévedek. Ez is egy plusz adó.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. asimov007
2009.07.06. 19:30
De érdekesebb nézete is van a dolognak. Ezek szerint a bíróságok is hajlanak arra, hogy a konszernek érdekei érvényesüljenek a társadalommal szemben. Lehet, tőlük kapják a fizetésüket. A következő ilyen hír már tovább fog menni, mert az ügyész fellebbez és halálbüntetést kér majd a fájlmegosztóra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dragonplat...
2009.07.06. 19:42
Tényleg amúgy hogyan zajlik az hogy valakit visszakeresnek és perbefognak? Bekopogtatnak az ajtón vizsgálódnak meg a neten az IP alapján visszanyomoznak? Mert az IP cím személyes adatokat is tartalmaz (vagyis vissza lehet vele keresni azokat). Azt pedig elvileg csak nyomozónak szabadna ha nem tévedek, ezért ha nem nyomozó végzi akkor sérti a személyes jogokat vagya nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. olizsoli
2009.07.06. 20:36
Pycur ha körülnézel hazai előadók körében találsz pár olyat köztük akik nem pénzhajszolásnak készítik a lemezeiket pl az underground hip-hop... 1200-2500Ft között vannak a lemezárak kb biztos találsz más stílusokban is ilyen árak mellet lemezeket, azért ezt hoztam fel mert én konkrétan ezeket hallgatom és rengeteg ingyenes számuk van.Ők elérték azt a szintet hogy valamit amivel örömet szerezhetnek másoknak nem a pénzért csinálják hanem mert szeretik csinálni, csak nem értem hogy ezt mások mért nem tudják megtenni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Konkii
2009.07.06. 21:17
Egyébként meg vannak olyan lemezek, amiket magyarországon meg sem lehet venni, mert nagyon régiek, meg amúgy sem lehet megtalálni sehol. Na ezekkel mi a helyzet? (Gondolok itt néhány 60-as évek beli elfeledett rock lemezre. (Vagy egyes magyarországról kitiltott zenekarok lemezeiről)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. d311c
2009.07.07. 09:08
16 teljes sorozatot vajon hogyan szerezhette volna meg másképpen? Olyan későn adják ki, ha egyáltalán kiadják valaha, hogy tényleg - nyilván - jogos azt is a többi közé tenni. (Persze ez lehet, hogy éppen 16 kiadott volt, csak ez nem annyira jellemző.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vna
2009.07.07. 09:21
Azért az kimaradt, hogy Jammie Thomas-Rasset-nek mindössze 24 dalért kell $1,92 milliót perkálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Banzin
2009.07.07. 15:39
Sajnálom a pasast. Csak azt nem értem, hogy tudnak egy valakit kiválasztani?
Akinek pc-je van otthon szélessávval, tuti bepróbálja a letöltést. Ez feltételezi, hogy a franciáknál is milliók töltenek le. Annyi embert meg nehéz lenne perbe fogni. Inkább kiszúrnak egy szerencsétlent és véres karóra tűzik úgy mutogatják a népnek, hogy ha letöltesz ez lesz a te sorsod is.
Teljesen felesleges itt kompromisszumos megoldásokon törni a fejünket, mert amíg csak egy-egy emberen próbálgatják a törvényt, addig egyik fél sem fog engedni. Pereljék be a fél országot, és minden renden lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Riddick77
2009.07.08. 12:00
Ezek röhejes kirakat perek. Egy normális bíró soha nem tenné tönkre anyagilag egy ember életét,néhány zene és film miatt,amit letöröl egy két hónapon belül úgy is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!