iPon Hírek

Felgyorsítható lehet a felejtés

Dátum | 2013. 09. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egyeseknek kevesebb, mások több olyan emlékük van, amelyektől legszívesebben örökre megszabadulnának, de legalábbis nagyon örömmel gyorsítanák fel a felejtés folyamatát. Idővel persze a legmélyebben bevésődött félelmek is elhalványulnak, ahogy az azok hátterében álló emlék lassan felülíródik az új tapasztalatokkal, de ehhez rendszerint nagyon sokat kell várni. Az MIT kutatói azonban rátaláltak egy génre, amely kulcsszerepet játszik ebben a felülíródási folyamatban. A szakértők szerint a Tet1 nevű gén kifejeződésének fokozása révén felgyorsítható lehet a felejtés procedúrája, így segítségével talán újfajta kezelési módokat lehet kidolgozni a poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedők számára. A kutatók úgy vélik, hogy amennyiben sikerülne rövidebb idő alatt megszabadulni a traumatikus élmény emlékétől, ezen páciensek állapotában jelentős javulást lehetne elérni. A Tet1 szabályozza ugyanis annak a maroknyi génnek a működését, amelyek lehetővé teszik a felejtést. A Tet-génekről átíródó fehérjék nagy mennyiségben találhatók meg az agy minden területén, így a kutatók úgy vélik, hogy a proteincsalád minden tagja valamilyen szintű szerepet tölt be a tanulási és emlékezési folyamatok szabályozásában. Amikor a szakértők olyan egerekkel kezdtek kísérletezni, amelyek Tet1 génje gátlódott, az állatok továbbra is képesek voltak a tanulásra és az új emlékek formálására, felejtési képességeikkel ugyanakkor komoly gondok voltak. A kutatók ennek vizsgálata érdekében először is úgy kondicionálták az egereket, hogy azok egy bizonyos ketrectől tartsanak, mert ott rendszeresen enyhe áramütések érték őket. Amikor az állatok megtanulták a „leckét”, újra ebbe a bizonyos ketrecbe kerültek, de az áramütések ezúttal elmaradtak. A normális kifejeződésű Tet1-gyel rendelkező rágcsálók idővel elfelejtették a helyhez kapcsolódó negatív élményeket, és teljesen stresszmentesen tudtak élni új lakóhelyükön.

Ahogy a kutatás vezetője, Li-Huei Tsai elmagyarázta, ilyenkor nem arról van szó, hogy az emlék egyszerűen kitörlődik. A negatív élményekhez, vagyis a sokkolás emlékéhez idővel újabb, a ketrec biztonságos voltát sugalló tapasztalatok csatlakoznak, és a két, egymással ellentétes megítélés egy darabig versenyben áll egymással. Idővel aztán az egyre szaporodó, frissebb, pozitív élmények győzedelmeskednek a régi rossz tapasztalatok fölött, így az egér nem aggódik többé a ketrec miatt. A Tet1 működésében gátolt egerekkel azonban egészen más volt a helyzet: ezek az állatok tetemes idő elteltével is a stressz jeleit mutatták a ketrecben. A szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy nem képesek megfelelően „újratanulni”, leragadnak régi emlékeiknél, és nem tudják befogadni az újakat, amelyek segíthetnének legyűrni a korábbi negatív tapasztalatot. A vizsgálatok során kiderült, hogy a Tet1 sok más génhez hasonlóan metiláció révén szabályozza az általa irányított gének működését, viszont a megszokottól eltérő módon: a Tet1 fehérjéi ugyanis nem hozzáragasztják, hanem eltávolítják a metilcsoportokat a génekről, lehetővé téve ezek kifejeződését. A demetiláció különösen intenzív változásokat okozott egy 200 génből álló szakaszon, amely kulcsszerepet játszik az emlékformálás korai szakaszában. Azokban az egerekben, amelyekben a Tet1 működését blokkolták a szakértők, ez a régió erősen metilált maradt, így a gének nem voltak képesek megfelelő szinten működni. Az ilyen példányok génjeiben a transzkripció végbemenetelében fontos szerepet betöltő promóter régió 60 százalékos metiláltságot mutatott, míg a normális Tet1-működésű egerekben csak 8 százalékos volt. A kutatók szerint a Tet1 működésének mesterséges fokozásával talán fel lehet gyorsítani a rossz emlékek felülíródásának folyamatát. Egyelőre nem tudni, hogy ténylegesen működőképes lehet-e az elképzelés, de mindenképpen érdemes utána járni, ha másért nem, akkor azért, hogy közben többet tudjunk meg az emlékformálás epigenetikai szabályozó folyamatairól és az agyműködés más részleteiről is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. SoulEater7...
2013.09.19. 17:15
Amnesia: The Dark Descent
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Szefmester
2013.09.19. 18:30
Ha felejtünk akkor a múltunk felejtjük, azt amik vagyunk. A múltunk miatt lettünk azok akik. Oké hogy vannak olyan emlékek amiket el kellene felejteni mert túl borzalmasak emlékezni... de mégis ki és hogy fogja eldönteni hogy csak ezeket az emlékeket fogja valaki elfelejteni? Mi van ha az illető nem a rosszat felejti hanem vele együtt megy az enyészetbe pár kellemes emlék is?

Nekem az egyik legrosszabb emlékem mellé jár életem legjobbja is. Ha a rosszat elfelejtem akkor egy olyan helyzetbe kerülnék amikor is csak értetlenkednék hogy ha minden olyan jó volt akkor miért nincs most is úgy ahogy volt? Mi történt? Miért történt? Hogy történt? Aztán ahogy kezdi az ember megkapni ezeket a válaszokat úgy kapod meg újra a borzalmat, csak ezúttal olyanok szájából akik nem élték át, és meglehet hogy nem úgy tudják ahogy volt, nem élték át azt az érzelmi részt ami alapján el tudnák dönteni hogy az adott pillanat most miért is történhetett meg. Csak annyit tudnak hogy megtörtént és kész...

Nem felejteni kell a rosszat, hanem tudni hogy kell kezelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim Szefm...
2013.09.19. 18:42
Van különbség rossz emlék és rossz emlék között. Ha elszenvedtél valami olyasmit, ami rajtad totálisan kívülálló okok miatt történt, és az értelmetlenségéből adódóan semmi hasznosat nem tudtál belőle tanulni amit az életed során a továbbiakban hasznosítani tudnál, az például nyugodtan feledésbe mehet ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Wolgor
2013.09.19. 20:44
@Szefmester

Tökéletesen igazad van, főleg ha az ember tisztában van egy neurális hálózat működésével (főleg, hogy a kapcsolati értékek manipulálásával mennyire instabillá, és kiszámíthatatlanná válik). Nem szabad belenyúlni... Az tesz minket élőlénnyé, hogy minden döntésünkben közre játszik az előtte leélt életünk. A döntéseket tapasztalatból hozzuk, azzal nagyban torzítjuk önmagunkon ha ezek nem állnak rendelkezésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2013.09.19. 22:05
Asagrim: Oké hogy van rossz és rossz emlék között különbség. De az ok és okozat is ott van az életedben. Nehéz épkézláb példát mondani de megpróbálok!

Történik veled egy brutális autóbaleset ahol te csak ártatlan és vétlen utas vagy. (pl oldalról belétek száll egy nagyobb autó részeg sofőrrel) Meghalt pár neked kedves ember, és szinte fóbiásan nem mersz beülni autókba. Te úgy döntesz hogy kitörölteted ezt az emléket, mert tudod hogy kéne egy autó, és hogy ez "csak" baleset volt, amiről nem te tehetsz. De itt jön az összefüggési kapcsolat. Elfelejted a baleseted.. de ezzel azt is hogy meghaltak ott a neked kedves emberek... oké hogy hirtelenjében beülsz a kocsiba, elmész a Nürburgringre száguldozni, de hazamész hogy elmeséld milyen jót versenyezgettél, csak azok akiknek el akartad mondani halottak. Elmesélik miért haltak meg.. mi történt velük... onnantól ha te nem is emlékszel rá, pokolian rosszul fogod érezni magad. Már ha empatikus vagy. (ha nem akkor meg sem viselt volna ennyire szal...)

Remélem így már kicsit érthetőbb lett a dolog összetettsége.

Nekem a legrosszabb emlék törlésére, a tökéletes törléshez további 3-5 évet is ki kellene radírozni majdnem teljesen az életemből. Mellé a tárgyi bizonyítékokat is el kellene takarítani, és jóformán garantálni hogy mások se említsék meg.

Ez már a "makulátlan elme örök ragyogása" szint...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. crowly
2013.09.20. 04:27
Nem törölni kell hanem valahogy feldolgozni. Egy eseménynek nem csak emléke marad hanem következménye is amit már nem tudsz törölni. Ha már egyszer megtörtént valami jó ha tudsz róla. Különben érdekes lenne ha nem emlékeznél rá, hogy miért hiányzik a fél lábad, vagy hová lett a családod.

Ráadásul itt még csak nem is arról van szó, hogy egy-egy emléket tudnának törölni. Egy génről beszélnek. Azt módosítanák milyen gyorsan felejtesz. Ennek semmi köze egy-egy emlék törléséhez. Itt sok más is kieshetne. Pl 2 éve történt veled valami nagyon rossz, akkor felgyorsítanák a felejtést és minden más hasonló szavatosságú emlék is menne a levesbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Szefm...
2013.09.20. 06:26
Akkor most én mondok egyet:

Olyan bőrbetegséget kapsz amitől egy amorf, gyulladt, gennyes masszává válik a a lábad, de annyira hogy csak a körmök holléte árulkodik arról, hogy hol vannak a lábujjaid. Ez a bőrbetegség akkora fájdalommal jár, hogy opioid fájdalomcsillapítót kell szedned, amiből viszont a maximális adag hat óránként egy tabletta, de még ez az erős fájdalomcsillapító is csak négy óráig hat, amire az orvosok hitetlenkedve szarnak rá, szóval amellett hogy soha nem tudod kialudni magad, 24-ből 8 órát a fájdalomtól való ordítással töltesz, ami pszichózisba sodor.

Ha ezt elfelejtetik veled akkor milyen okozati tényezőtől fosztanak meg? Semmilyentől!

De mint azt crowly már említette, ez az egész nem a szelektív memóriatörlésről szól, hanem a természetes feledést gyorsítják fel génmódosítással, szóval az emlék mindenképpen megmarad, csak gyorsabban homályosul el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Flegeton
2013.09.20. 07:02
régen megoldották elektrosokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabesz7630
2013.09.20. 08:55
Na igen ez veszelyes is tud lenni.
1 Egyreszt rossze emlekek az is amikor az ember 2 evesen megtanulja hogy a tuz eget es nem szabad belenyulni(100% hogy a sajat karan).
2 Plusz szefmester alltal vazolt modon az vagy ami az elmenyeid miatt lettel.
3 az milyen mar ha barkit "be" lehet vinni majd barmiert, jol megkinozni aztan ha nem o a tettes akkor torolni az emlekeit aztan csak nez mert hianyoznak a kormei pl.

Az intenziv felejtes szerintem pont koros nem azt kene lemasolni hanem hogy minel kevesebb olyen legyen amit elfelejt valaki.

Asagrim :
Rohadtul nem ertem az eszmefuttatasod.
Attol hogy elfelejti, hogy mikor kezdett el lerohadni a laba attol meg rohad es uyganugy faj neki.
Minden elmenybol tanul az ember meg e leg jelentektelenbbol is legalabbis az ertelmesebbje.
Ami meg ful lenyegtelen az meg ugy is trolodik magatol az agy szelektal.
Amire reg ota nem volt szukseged siman elfelejted.

Ugy akarnak belebarmolni az emberi agyba, hogy 99%ban nem is ertik a mukodeset.
Ez olyan minta egy neandervolgyi "embernek" odaraknal egy rakas pc alkatreszt, hogy rakd osssze es dobbj ra egy linuxot is.
Kb mintha valakinek levennek a koponya tetejet es botmixerrel ossezkevernek azt ami benne van.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester
2013.09.20. 11:04
Igen értem hogy nem szelektív memória törlésről van szó. Hanem a természetest gyorsítják fel. De ebben az esetben meg meg kellene kérdezni azokat az embereket akik második világháborús táborokban voltak. Közel a halálhoz.. gondolom szívesen elfelejtenék, de van egy olyan tippem hogy többen elfelejtették az anyjuk szemének a színét, vagy a szomszéd lányka nevét akit meglestek néha, mint azt a tábort... Sokuk a mai napig küzd vele éjszakánként! Ha természetes módon nem felejtették el 50-60-70 év alatt akkor ettől miért felejtenék el jobban?

Ha pedig megoldják a szelektív felejtést, akkor a te példád értelmetlen. Mert rohad a lábad.. amíg nem nézel oda, és kapod a fájdalomcsillapítót addig nincs gond. Hiszen elfelejtetted, de minden egyes alkalommal amikor odanézel újra le fogsz sokkolni.

Ez az emléktörlős móka leginkább a filmek párhuzamos valóságával hozható párhuzamba. Egy apró eltérés és már más történt volna. Na most ha te elfelejted hogy lerohadt a lábad, és le kellett vágni, akkor furcsának fogod találni miért hiányzik. Ráadásul kevésbé leszel empatikus a hozzád hasonlóan jártakkal szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csabi02
2013.09.20. 12:01
Azért kiváncsi lennék,hogy ha hatalmas kínok mellett elvesztenétek a lábatokat, abból mire akrnátok emlékezni.
Az én szüleim a karomban haltak meg és szívesen elfelejteném azt a pillanatot amikor az utolsó lélegzetük érintette az arcomat, vagy azt a pillanatot amikor a szemükben látod kialudni a "fényt".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!