iPon Hírek

Felhasználó-követő felhasználói kezelőfelület Ubuntura

Dátum | 2010. 09. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Ubuntu felhasználói kezelőfelületének dizájnere, Christian Giordano egy meglehetősen érdekes megoldással rukkolt elő, amelynek lényege tulajdonképpen annyi, hogy a rendszer egy webkamerán keresztül figyeli a felhasználót, majd annak helyváltoztatására reagál. A koncepcióról az alábbiakban tekinthető meg egy videó.
 

 


A felhasználó "fizikai követésének" több okból is nagy jelentősége lehet a jövőben készülő felhasználói kezelőfelületek esetében. Ezzel a módszerrel például nagy mértékben javítható a felhasználói élmény. Az érzékeléshez nem feltétlen muszáj majd webkamerát alkalmazni, ugyanis a vélemények szerint infra érzékelőkkel vagy  ultrahanggal működő szenzorokkal a webkamera egyaránt helyettesíthető lesz.

Hogy mi is az eljárás értelme? Nos, ha elhagyjuk a PC közvetlen környezetét, akkor az addig kis ablakban futtatott videót a rendszer automatikusan teljes képernyőssé teheti, a megjelenő értesítéseket szintén teljes képernyős módban jelenítheti meg, hogy messzebbről is észleljük, ha valami fontos dolog történt. Akár még az is megoldható, hogy ahogy távolodunk a monitortól az adott dokumentum vagy weblap betűtípusának mérete úgy növekedjen, hogy messzebbről is el lehessen olvasni. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, így csak a fantázia szabhat határt annak, hogy az új eljárás segítségével mi valósulhasson meg.

A felhasználó-követés a videó alapján nem egy haszontalan megoldás, némi finomítással és innovatív felhasználói kezelőfelülettel igazán ütőképes megoldás válhat majd belőle, ha fogadtatása pozitív lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. kleinguru
2010.09.21. 19:07
Jó ötlet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. qwertzzui
2010.09.21. 19:33
....és nem sokára jön is a Windows-os "koppintás" .remélem lesz belőle valami és használatra is alkalmas lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Turai
2010.09.21. 19:49
Mindig is Windows párti voltam de mikor legutóbb internetezésre be akartam szerezni a Microsoft legújabb termékét vásárlás előtt próba képen kipróbáltam az Ubuntut és nagyon kellemeset csalódtam.
Azóta is Ubuntu rendszert használok és teljesen meg vagyok elégedve a kezelőfelületével és a működésével.
Szerintem a mostani kezelőfelületekkel is teljesen jól lehet használni és nem kellene túlbonyolítani, mivel a végén túlságosan hasonlítani fog Microsoft használhatatlan és értelmetlen megoldásaira.
Mindenkinek aki internetezésre használná a gépét csak ajánlani tudom az Ubuntut.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. axe
2010.09.21. 19:58
Internet cod 2 cod 4 cod 6 farcry battlefield 2 msn skype torrent office kb erre használom az ubuntut és szerintem ezekre jobb. Gyors betöltés gyors leállás kiváló support, ha felfedeznek egy rést a forráskódban rá pár órára már kész is a javítás, kevés helyet foglal stabil a működése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hakosh2
2010.09.21. 21:03
Én nagyon szeretem a linuxot, sok éve már Debian a fő desktop rendszerem, de azért ennyire ne túlozzunk már. Miért lenne már jobb a windows-os programokat linuxon futtatni? Meg azért az sem igaz, hogy órák alatt patch-elik a dolgokat, persze sokkal jobb a helyzet mint a Microsoftnál, ahol néha hónapokba tellik egy hiba javítása.
Népszerűsítsük a Linux-ot, de ne így, mert ez már súrolja a politika színvonalát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Turai
2010.09.21. 22:10
hakosh2-nak
Én is futtattam WINDOWS programokat UBUNTUN de csak eleinte próbaként.
Internetezésre és egyéb munkákhoz teljesen megfelelő az Ubuntu által felkínált szoftverközpontban fellelhető szoftverek.
A frissítések nálam fél és egy naponként történnek általában csak kifejezetten súlyos hibákat javítanak gyorsan.
Ha meg valaki főleg játékra akarja használni a gépét akkor annak ajánlott inkább egy Microsoft rendszer, mivel már nem százezrekért árulják mint több évvel ezelőtt és nem lesz semmi problémája a futtatással.
Persze vannak olyan felhasználok akik többek között kihívásként tekintenek arra hogy Linux alatt Microsoft termékeket futtassanak azoknak meg csak annyit lehet mondani, hogy csak így tovább és sok sikert.
A két termék felhasználhatósági területe és rajongó tábora által megfogalmazott vélemények alapján legjobban az INTEL vs AMD helyzetéhez lehetne hasonlítani.
Minden esetre még a legelején a Microsoft nem látott komoly konkurenciát a LINUX -ban ez mára teljesen megváltozott.
Vajon mit hozhat a jövő...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pjszilard
2010.09.21. 23:22
En Knoppix linuxot hasznalok mert bootolhato. Csak akkor van problemam, ha valamit telepiteni szeretnek ami nincs rajta. Akkor kovetkezik az, hogy melyik verzio melyik valtozatahoz akarom letolteni a telepitendo valtozatot. Vegre megtalalom, de utana azt is tudnom kene mivel futtassam a telepitot, es melyik az 50 fajl kozul ami futtathato. Itt elakadok es megunom.

A windowsnal letoltom rakattintok a legtobszor setup nevure (vagy install, exe...) es telepul.
Ha valami nem megy konkret dolgot talalni a problemara a neten es nem egy 100 oldalas leitast kell elolvasnom hozza amit nem is ertek mert meg nem telepitettem semmit inuxra.

Szerintem gyors stabil, de ha nem tartalmazza amire szukseged van akkor inkabb windows.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. qwertzzui
2010.09.22. 01:15
ubuntu is bootolható! az én fő rendszerem a WIN7 és mellette meg ott van az ubi. multi boot-os igy kiválaszthatom hogy melyiket szeretném használni. Az meg más tészta hogy kinek milyen elvárásai vannak az OS-t tekintve. Igaz, nekem is időigényes feladat volt 1 catalyst telepítés (bár nem muszály...csak ha van hozzá AMD fronton driver akkor miért ne...) de megérte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Turai
2010.09.22. 02:29
pjszilard-nak
Én is sokkféle LINUX verziót kipróbáltam mire megtaláltam számomra a legmegfelelőbbet az pedig az UBUNTU volt.
Ha van egy kis időd ajánlom figyelmedbe lehet hogy neked is elnyeri a tetszésedet ez a verzió.
A telepítése nagyon egyszerű én például pendriveról telepítem de akár használni is lehet róla telepítés nélkül is.
Ráadásul ha még is telepíted te is észre fogod venni, hogy már szinte ijesztően egyszerű és gyors a feltelepítése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. balintdavi...
2010.09.22. 08:23
@pjszilard: Mit kell letöltögetni? Ha egy normális linux disztribúciót használsz, nem live-CD-s knoppixot, akkor nagyjából minden benne van a repóban.

Debian/*ubuntu alatt pl begépeled terminálba, hogy:
"sudo aptitude install vlc pidgin skype firefox openoffice.org"
és letölti, feltelepíti, kinyomja az ikonjait.
"sudo aptitude update && sudo aptitude upgrade" meg frissíti az összes programod, játékod, és az operációs rendszert, stb.

De ha neked egyszerűbb Windows alatt egyesével ellátogatni a honlapjukra, letöltögetni, végignyomogatni a next-next-finisht, és ugyanezt eljátszogatni minden alkalommal, akárhányszor frissíteni akarsz... Majd újabb Windows megjelenéskor ismét... Hát akkor használd a Windowst egészséggel :-D

Gamereknek én is inkább windowst ajánlom, felesleges linux alatt Wine-al $zopni. Az ember ha játszani akar, akkor játszani akar, nem wine regedit hackeléssel szórakozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lajthabala...
2010.09.22. 08:35
pjszilard
Nekem ott lóg a kulcscsomómon egy perzisztens Ubuntu Hardy Heron. 4GB-os a pendrive, 2GB-nyi virtuális filerendszer van rajta, felraktam rá az otthonos kis JAVA fejlesztőkörnyezetemet, kedvenc böngészőt (Opera, a legeslegjobb, Dragonfly plugin sokkal stabilabb, mint a firefoxos Firefly), kedvenc ingyenes Office alkalmazást. Annyi kell, hogy a gép bootolhasson USB-ről és ne legyen lezárva a BIOS-a, és akkor úgy dolgozhatom rajta, mintha otthon lennék.

Az pedig, hogy az alkalmazás fejlesztő feltesznek-e olyan file-t, amiből Windowsos jelleggel duplakattal lehet telepíteni, vagy inkább repository-t tartanak fent, azt ők eldöntik. Előbbi esetben pont úgy megy minden, mint ha kedvenc lopott operációs rendszeredet használnád, utóbbi esetben egyszer hozzá kell adni a repository-t, ami GUI-n is lehetséges, és aztán jöhet az apt-get, amihez gyengébbeknek szintén van GUI, beépített keresővel, azoknak, akik nem tudnak grep-pelni.

Játékra pedig ott a konzol, sajnos én egérrel szocializálódtam, úgyhogy továbbra is PC-n játszom (campus-os Win7, és vásárolt COD 6).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Azrael
2010.09.22. 10:03
Előző hsz-hez:
Valójában a repóban levő fájl is ugyanaz a DEB csomag, amit duplakattal tudsz telepíteni. A repós megoldás előnye a jobb függőségkezelés, és a frissítések egyszerű megoldása.

Amúgy én is már kb. 2 éve szinte csak Ubuntu-t használok - leszámítva, ha játszom, meg ha épp más disztrókat tesztelek. Most már lassan mondhatom, hogy egy informatikus BSc-t sikerült teljesítenem, anélkül, hogy itthon Windowst kellett volna használnom .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lkollar
2010.09.22. 15:41
Azért egy kis szikszalagot tartsatok készenlétben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!