iPon Hírek

Felix Baumgartner megdöntötte Kittinger magassági csúcsát (frissítve)

Dátum | 2012. 10. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ha minden a tervek szerint alakul, Felix Baumgartner pár órán belül a mélybe veti magát, minden eddigi rekordot túlszárnyaló 36 kilométeres magasságból, hogy aztán a hangsebességet átlépve alig több mint öt és fél perc alatt a felszínre érjen. A kísérlet célja ‒ a világrekord felállításán, és a Red Bull reklámozásán túl ‒ ismereteket szerezni arról, hogyan hat az extrém magasságokból történő szabadesés az emberi szervezetre, ami nagyon jól jöhet majd, amikor ténylegesen beindul a kereskedelmi űrrepülés, és megnő az űr felé irányuló forgalom. Persze a rekord megdöntése sem elhanyagolható faktor, a szabadeséses ugrások nem hivatalos csúcstartója Joseph Kittinger, az Egyesült Államok légierejének ezredese, aki 1960-ban 31 300 méteres magasságból ugrott le.

Baumgartner szállítókapszuláját egy gigantikus, 834 ezer köbméter térfogatú, héliummal töltött ballon emeli fel az ugrási magasságig, amely hatalmas méreteinek köszönhetően az egyik legnagyobb rizikót is jelenti a start során. A mindössze 0,02 milliméter falvastagságú ballont csak szinte teljes szélcsendben kezdhetik felfújni, mivel egy jól irányzott széllökés darabjaira szaggathatja a még rögzített állapotú monstrumot. Ha a start sikerül, Baumgartner felemelkedik a célmagasságig, ahol nagyjából mínusz 30 ˚C-os hőmérséklet, alacsony nyomás, és erősen oxigénhiányos környezet várja. Ennek hatásaitól egy speciális nyomás- és hőálló szkafander védi meg a 43 éves pilótát, aki már több mint 2500 ejtőernyős ugrást hajtott végre élete során.

Az öt percig tartó szabadesés során Baumgartner várhatóan túllépi a hangsebességet, ami abban a magasságban 1100 km/óra, és ez olyasmi, amit eddig soha senki nem tett meg. Az űrrepüléssel és a nagy magasságokban végrehajtott repülési kísérletekkel kapcsolatos ismereteink ellenére szinte semmit sem tudunk arról, hogy mit történne, ha a pilótának katapultálnia kellene a sztratoszférában. Ha hozzávesszük azt is, hogy az emberi repüléstörténet abszolút magassági rekordját 1977 óta Alexander Fedotov tartja 37 650 méterrel, Baumgartner 36 kilométer magasságú ugrása nagyon is szignifikáns jelentőséggel bír.

Felix Baumgartner
Annak igazolása, hogy az emberi szervezet képes átvészelni a hangsebesség átlépését a sztratoszférában, és épségben elérni a felszínt, nagyon fontos lehet a jelenleg még nem létező, űrhöz közeli mentőprocedúrák megtervezésében, mondja az osztrák.

Kittinger ugrásakor is az volt az alapvető cél, hogy megállapítsák, mi történik, ha az egyre nagyobb magasságokat elérő vadászgépek, vagy az X–15 rakétahajtású kísérleti repülőgéphez hasonló szerkezetek meghibásodnak, és a pilóta kénytelen elhagyni a fedélzetet. A szakértők tudni akarták, hogy például milyen védőruházattal célszerű ellátni a gépek személyzetét, vagy milyen testtartás felvételére kell kiképezni őket ilyen esetekre.

Ezekre a kérdésekre az Egyesült Államokban az Excelsior-projekt, a Szovjetunióban pedig a Volga-program kereste a választ. Mindkét kezdeményezés során bőven akadt probléma, hiszen senki sem tudta, hogy mit várhat az ugrás során. Amikor Kittinger 1959-ben 23 kilométerről ugrott, még fogalmuk sem volt arról, hogyan lehetne kontrollálni ilyen magasságban a szabadesést. Annyira ritka a légkör, hogy szinte lehetetlen stabilizálni benne az emberi testet, ha pedig az ugró bukdácsolni kezd, az végzetes következményekkel járhat. Ennek érdekében egy kisebb ejtőernyőt terveztek az ugrás első szakaszára, amely segít a stabilizációban. Kittinger azonban belegabalyodott a kötelekbe, és eszméletét vesztette, majd az automatikus működésű főernyő sem tudott kinyílni az első ernyő okozta gubanc miatt. A pilóta végül a tartalékernyő kinyílásakor tért magához, és biztonságosan földet ért. Következő ugrása már szinte problémamentesen zajlott, harmadik kísérletével pedig felállította a már emlegetett rekordot.

Joe Kittinger
A szovjetek is megküzdöttek az ismeretlenből adódó gondokkal. Míg Kittinger egyszerűen kiugrott a hőlégballonra szerelt hordozóról, a szovjetek életszerűbb szimulációra vágytak, így katapultülésekbe szíjazták az ugrásra vállalkozókat. 1962 májusában Jevgenyij Andrejev és Pjotr Dolgov 25 ezer méteres magasságig emelkedett a Volga kapszulával, ahol Andrejev kiugrott és 7 és fél perccel később biztonságosan felszínt is ért. Dolgov tovább emelkedett 28 kilométerig, és onnan vetette le magát, esés közben azonban meghibásodott védőöltözetének nyomásszabályozója, így nem élte túl az ugrást.

Ahogy az űrverseny intenzívebbé vált, egyre kevesebbet foglalkoztak a nagy magasságú ejtőernyős ugrásokkal, így a kezdeti kérdések közül rengeteg megválaszolatlanul maradt. Ezen problémák pedig még ma is aktuálisak, sőt: a kereskedelmi űrrepülés beindulásával egyre fontosabbak lesznek. Már most is több magáncégek árulja a jegyeket az eljövendő szuborbitális kirándulásokra, arra viszont semmiféle bevett gyakorlat nincs, hogy mi a teendő, ha valami baj történik ilyen magasságokban. És nem is áll rendelkezésre elegendő adat a procedúrák kidolgozásához. Nem kétséges tehát, hogy az űripar rengeteget profitálhat Baumgartner ugrásának eredményeiből.

Az új-mexikói Roswell felett végrehajtandó küldetés jelenlegi startidőpontja közép-európai idő szerint 14.30, az események élőben követhetők a Red Bull Stratos honlapján, és az esetleges halasztásokról is innen lehet értesülni.


14.28: A startot egy órával elhalasztották a feltámadó szél miatt.

15.30: Újabb halasztás. Start legkorábban 19.30-kor.

17.34: A hírek szerint megkezdték a ballon kicsomagolását és kiterítését, ami nagyjából egy órát vesz igénybe. Ezt követően kezdik feltölteni héliummal, amely művelet szintén nagyjából egy óra hosszan tart. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy magyar idő szerint 19.15-kor kerülhet sor az indulásra. A közvetítés 19.00-kor kezdődik.

18.20: Minden a tervek szerint halad, megkezdték a héliumos feltöltést, kevesebb mint egy óra van hátra az indulásig. Baumgartner előkészítéseként légzőgyakorlatokat végez.

18.50: A visszaszámlálást egyelőre ismeretlen okból leállították, a hírek szerint nagyjából fél órás csúszás várható, így 19.45 körülre tehető a start. Ha este 8 körülig nem kerül sor az indulásra, akkor ma már nem is próbálják meg. Holnapra rossz időt jósolnak, így a következő kísérlet csütörtökön várható.

19.30: Az illetékesek elmondták, hogy a bejelentetthez képest jelentős késéssel kezdődött meg a ballon felfújása, de most úgy tűnik, hogy minden rendben és rövidesen várható az indulás.

19.42: Ismét feltámadt a szél, és alaposan megcibálta, majd hozzányomta a kifutópálya betonjához a lassan telő ballont, így az irányítóközpont a start elhalasztása mellett döntött. A következő kísérlet, mint már említettük valószínűleg csütörtökön várható.

október 11. Ma biztosan nem lesz start, és a következő napok kedvezőtlen időjárása miatt biztosnak tűnik, hogy vasárnapnál előbb nem kerül sor az indulásra. A hivatalos honlapon jelenleg október 14. 14.00 (közép-európai idő) szerepel legkorábbi lehetséges időpontként.

október 14. Kedvező időjárás esetén ma 14.30-kor kezdik meg az indulás előtti végső előkészületeket. Az esemény honlapján is ekkortól lehet élőben követni az eseményeket.

14.30:  Egyelőre túl erős a szél abban a magasságban, ahol a még kihorgonyzott ballon teteje lesz, így 16.45-re halasztották az indulást.

15.40:  A startot újabb fél órával odébb tolták, az indulás legkorábbi időpontja így 17.15.  Baumgartner már a kabinban van és tiszta oxigént lélegez be, hogy megszabadítsa szervezetét a nitrogéntől.


16.50: Megkezdték a ballon felfújását, ami körülbelül egy órát vesz igénybe. A start 17.45 körül várható.

17.00: A ballon egyelőre sokkal stabilabbnak tűnik, mint kedden a felfújás ezen fázisában volt. Ha kellően megtelt a gigantikus objektum, még egyszer átvizsgálják, majd eltávolítják a biztonsági lekötéseket. Ahogy a ballon emelkedni kezd a kapszulát tartó daru gyorsan alágördül, és akkor engedi el a fülkét, amikor pontosan függőleges helyzetbe került az összeállítás.

17.18: A hivatalos élő közvetítés kezdeti időpontját előrehozták 17.25-re. A webkamerán már most is jól látszik az egyre magasabbra nyúló ballon. A negyed hatos tájékoztatóban elhangzott, hogy a megcélzott indulási időpont 18.00, de elvileg ennél előbb végeznek a ballon felfújásával, és amint kedvezőek lesznek a szélviszonyok útjára fogják indítani a kabint, így korábbi start is elképzelhető.

17.25: A ballon felfújása befejeződött, bármelyik pillanatban indulhat a kabin!

17.30: Sikeresen útjára indult a ballon, és megkezdte az emelkedést a 36 kilométeres ugrómagasságig.  


17.40: Baumgartner ballonja már több mint négy kilométeres magasságban van, így túl van a legveszélyesebbnek ítélt szakaszon. Az osztrák ugróval a küldetés ideje alatt kizárólag az a Joe Kittinger kommunikál, akinek 1960-as rekordját megdönteni készül.

18.00: A magasság már 11 ezer méter fölött van, egyelőre minden rendben. 65 évvel ezelőtt ezen napon lépte át első emberként a hangsebességet Chuck Yeager egy rakétameghajtású Bell X–1 fedélzetén. Baumgartner az első lehet, aki mindenféle jármű nélkül hajtja végre ugyanezt.

18.10: Nagyon rizikós szakaszon halad át a ballon, a troposzféra felső rétegében fújnak ugyanis a légkör legerősebb szelei, az úgynevezett magaslégköri futóáramlatok. Az ezek fölötti légréteg, a sztratoszféra 16–18 kilométeren kezdődik.

18.25: Körülbelül 27 kilogrammnyi ballasztot dobtak ki a tömeg csökkentésére, hogy a ballon gyorsabban jusson keresztül a magaslégköri jetek zónáján. Nagyjából egy óra van hátra az ugrásig.

19.05: Túl a 27 kilométeres magasságon, még kilenc kilométer van hátra. A kiszállás előkészítése nagyjából fél órát vesz igénybe. Ha Baumgartner lekapcsolódott a kabin oxigénrendszeréről, nagyjából 12 percnyi oxigénje van a ruhájára szerelt palackokban, így onnantól kezdve várhatóan nagyon felgyorsulnak az események.

19.17: A kabin magassága lassan eléri Kittinger ugrási magasságát. A jelenlegi rekorder 31 333 méteres magasságból ugrott, és 988 km/órára gyorsult fel mielőtt 5500 méter magasságban kinyitotta ejtőernyőjét.


19.30: 34 668 méterre jutva Baumgartner rövidesen megdönti légballonos repülés magassági rekordját, amelyet Malcolm D. Ross és Victor A. Prather állított fel 1961 májusában. Repülőútjuk sikeres volt, a küldetés mégis tragikus véget ért, amikor a visszaérkezést követően Prather kicsúszott a mentőhelikopter hámjából és a Mexikói-öböl vizébe fulladt.

19.47: Az irányítóközpontban úgy döntöttek, hogy megcélozzák a 38 100 méteres magasságot, de már ezen is bőven túlhaladt a ballon. Baumgartner megkezdte az utolsó ellenőrzéseket.

19.49: 38 900 méter fölött járunk a ballon lassulni kezdett, az ugrás előtti utolsó előkészületek zajlanak.

19.57: Megkezdődött a nyomáskiegyenlítés a kabin és külső környezete között.

19.58: Baumgartner öltözékét nyomás alá helyezték, folytatódik a kabin nyomásának kiegyenlítése.

20.03: A nyomáskiegyenlítés kész, az ajtó kinyílt.

20.05: Ugrásra készen...

20.07: ...és kiugrott. Nagyjából öt percet tölt a levegőben, és várhatóan harminc másodperc alatt eléri a hangsebességet.

20.10: Sikeresen stabilizálta magát, minden rendben.


20.12: Az ejtőernyő kinyílt, és bár a leghosszabb idejű szabadesés rekordját nem sikerült megdönteni, a hangsebességet 1173 km/órás maximális zuhanási sebességével átlépte Baumgartner. (Azóta ezen pontosítottak, 1342,8 km/óra volt a maximális sebesség.)

20.16: Felix Baumgartner sikeresen földet ért. Az egyelőre nem hivatalos rekordokat a mérőműszerek által felvett adatok kiértékelése után közlik, de erre egy pár órát még biztosan várni kell. A 39 kilométer körüli új magassági világrekord és a sebességi rekord hivatalossá tétele pedig akár hónapokig is eltarthat.

október 15. A pontos eredmények: az ugrási magasság 39 045 méter volt, Baumgartner maximális sebessége pedig 1342,8 km/óra, ami az adott magasságban a hangsebesség 1,24-szeresének felel meg. Az ugrás utáni sajtótájékoztatón Baumgartner azt mondta, hogy a hangsebesség átlépéséből ő maga semmit sem érzékelt, mivel semmiféle viszonyítási pontja nem volt.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

98. toronyhaz
2012.10.09. 16:45
Élőben ezt király megnézni.Remélem nem halasztják el és sikerülni fog minden! Hajrá,hajrá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
97. toronyhaz
2012.10.09. 16:48
Magyar idő szerint 19:30???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
96. Jools
2012.10.09. 17:12
toronyhaz: igen, magyar idő, fél6ra újabb infókat ígértek, ha megtudok vmi újat, beírom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
95. i2k010
2012.10.09. 17:40
Már készülnek a startra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
94. _DiEGO_
2012.10.09. 19:01
Csak ne legyen semmi gigszer ... kicsit , na jó nagyon - tartok hogy ebből akár nagy baj is lehet ... NE NE NE legyen igazam .
Hajrá és minden menjen simán ...

Valami csatorna , vagy online lesz valahol ? én is szeretném látni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
93. Jools
2012.10.09. 19:11
http://www.redbullstratos.com/live/

Egyelőre újabb fél óra csúszás, és én még nem látom, hogy nagyon telne az a ballon, de reménykedjünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
92. toronyhaz
2012.10.09. 19:12
http://www.redbullstratos.com/live/

Élő Online közvetítés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
91. toronyhaz
2012.10.09. 19:36
Kezdődik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
90. stefanever...
2012.10.09. 19:45
Jól haladtak a felfújással de feltámadt a szél, így ha jól értettem lefújták ezért a mai napra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
89. toronyhaz
2012.10.09. 19:48
Nem hogy le, még lejjebb...picsába
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. N95Geri
2012.10.09. 19:50
nem hiszem hogy ma ugrik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. mThom
2012.10.09. 19:57
Remélem, összejön...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. Jools
2012.10.09. 20:00
folyt. köv. várhatóan csütörtökön, mert holnapra még nagyobb szelet mondanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. _DiEGO_
2012.10.09. 21:11
Hehe , pedig csomó havernak szóltam h nézzék ... most már tudják , tudjuk hol nézzük csütörtökön ...
De ennek ellenére reméljük újra kikerül friss-hírezve , nem szeretnék egy ilyet elmulasztani , mert ez nem egy mindennapi dolog lesz ...

az eddigieket is ...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. Jools
2012.10.09. 22:12
Mindenképp igyekezni fogunk élőben beszámolni a fejleményekről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. toka
2012.10.11. 08:35
már korábban foglalkoztatott a kérdés:
Ha valaki a hangsebességet túllépve egészen a földig zuhan, akkor a szemlélő egy hangtalanul leérő testet, majd a becsapódást követően 3,5 percnyi segítségért kiáltozást hallhat...?

hát szabad ezt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. Karig1
2012.10.11. 08:55
A kérdésedre nem valószínű hogy a videó alapján majd választ kapsz, mert a sivatag közepén nincsenek civil videósok. A redbull meg ugyis valami fedélzeti kameráról fogja közvetíteni, legalábbis én így gondolom.

Én meg arra leszek kíváncsi, hogy ha átlépi a hangsebességet, akkor az ő szemszögéből látjuk-e a azt a "csóvát" és hogy a hangrobbanástól nem-e lesz valami baja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. Jools
2012.10.11. 12:23
Naszóval: legközelebb vasárnapra mondanak kedvező időt, így jelenleg okt. 14. vasárnap 14.00 (közép-európai idő) a következő startkísérlet kitűzött időpontja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. lorddiablo
2012.10.14. 16:12
"tiszta oxigént lélegez be" - És még él?

A nitrogént héliumra szokták cserélni, a többi összetevőt tartják az eredeti koncentráción.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. CyberPunk6...
2012.10.14. 16:30
lorddiablo - csak a légzési inger szűnik meg, ha ő tudatosan veszi a levegőt közben, akkor nem lesz baja tőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. stefanever...
2012.10.14. 16:52
Most viszik a kondért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. Jools
2012.10.14. 16:52
Ehhez aztán abszolút nem értek, de ellenőriztem, és tényleg tiszta oxigénnel "előlélegez".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. CyberPunk6...
2012.10.14. 17:03
annyira sterilnek kell lennie a körülményeknek, hogy nem lennék meglepve, ha még 3-4 alkalommal nekiállnának mire sikerül elindulni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. kockaharco...
2012.10.14. 17:14
Sztem meg nem mer leugrani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. CyberPunk6...
2012.10.14. 17:25
visszaszámolnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. i2k010
2012.10.14. 17:31
Elindult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. CyberPunk6...
2012.10.14. 17:31
elindult... ez durva lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. i2k010
2012.10.14. 17:33
Kittinger is ott van a vezérlőben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. CyberPunk6...
2012.10.14. 17:35
ez elég sokáig fog tartani, már most is elég lassú, és ráadásul később csak egyre lassabb lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. No.1.
2012.10.14. 17:37
Mar vagy 2 oraja nezem, de vegre elindultak.
Sok sikert neki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. kockaharco...
2012.10.14. 17:39
Nézem én is.

Mennyire fog csökkenni a sebesség? előbb 6,4m/s-t írt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. hEngi
2012.10.14. 17:41
csak másfél millió néző ?O
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. CyberPunk6...
2012.10.14. 17:47
basszus 6500 méteren van és már látszik a föld görbülete... azt hittem ehhez ennél magasabbra kell menni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. sensejke
2012.10.14. 17:48
Ez sokáig fog tartani mire eléri a kívánt magasságot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. CyberPunk6...
2012.10.14. 17:50
hEngi - több más hely is közvetíti, szerintem ezért ilyen kevés. eloszlik. Biztos van ahol tvben is élőben megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. kazsakke
2012.10.14. 17:52
CyberPunk666 az csak a halszemoptika miatt van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. i2k010
2012.10.14. 17:55
Két óra körül lesz az emelkedése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. No.1.
2012.10.14. 18:02
Gyorsul ez, nem lassul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. CyberPunk6...
2012.10.14. 18:08
csak nekem áll meg a videó állandóan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. _DiEGO_
2012.10.14. 18:14
No végre , uhh még jókor jöttem meg ...

Csak ha jön valaki itt a link : [Élő közvetítés]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. CyberPunk6...
2012.10.14. 18:15
neurosys - az emelkedésről beszélek, az lassul

2óra az emelkedés ami azt jelenti, hogy még a mostaninál is lassabb lesz a végén...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Pearce
2012.10.14. 18:15
Digi Sport Plus on élőben közvetítik és kommentáljàk magyarul
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. N95Geri
2012.10.14. 18:16
de miért lassul?
nem inkább gyorsulnia kellene a súrlódás megszűnésével?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. CyberPunk6...
2012.10.14. 18:18
N95Geri - a felhajtóerő a legjelentősebb ami emeli, és az sokkal gyorsabban csökken a nyomásesés miatt, mint az ellenerők...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. N95Geri
2012.10.14. 18:20
ja igen a a kezdeti 20psi értékről már majdnem 1psi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. N95Geri
2012.10.14. 18:28
meg van fele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. CyberPunk6...
2012.10.14. 18:40
"Körülbelül 27 kilogrammnyi ballasztot dobtak ki a tömeg csökkentésére, hogy a ballon gyorsabban jusson keresztül a magaslégköri jetek zónáján"

de miért volt rajta? nélküle gyorsabb lett volna az eleje, mi miatt kellett az?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. _DiEGO_
2012.10.14. 18:49
Kabinban : +13°C kinnpedig -55°C van ... hát nemtudom mi lesz ebből

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. _DiEGO_
2012.10.14. 18:50
Mannyinél ugrik ki terv szerint ? 40ezer körül ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. _DiEGO_
2012.10.14. 18:52
Pearce

Digi Sport Plus

ezt hol lehet nézni ? mi adja ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. subidubimo...
2012.10.14. 18:54
36.576 méternél fog ugrani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. sensejke _DiEG...
2012.10.14. 18:56
A dgigi sport 2 is adja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. i2k010
2012.10.14. 18:59
CyberPunk666: az egyik üres oxigéntartályt dobják ki, tudtommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Pearce
2012.10.14. 19:23
_DiEGO_

Digi Sport Plus vagy Digi Sport 2 ez a kettő ugyan az a csatorna.
Tudtommal csak azoknál érhető el a csatorna akik Digi kábel vagy műholdas tv-je van ,hiszen a csatorna neve is digi de lehetséges ,hogy interneten online is megtekinthető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. _DiEGO_
2012.10.14. 19:36
Kábet TV van , nincs akkor. marad itt is yutúb HD -ben.

Azért köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. sensejke Pearc...
2012.10.14. 19:40
Máshol is van nem csak diginél pl. PR telekom. Gondolom szerződés függő.


Ugorj már ember, mert mennék fürdeni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. _DiEGO_
2012.10.14. 19:49
39.000m -en vazz , nem semmi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. kockaharco...
2012.10.14. 19:50
ez a szar youtube ilyenkor döglik meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. CyberPunk6...
2012.10.14. 19:51
a holdról akar ugrani? mi lesz már...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. kockaharco... Cyber...
2012.10.14. 19:53
Nektek jó a youtube? Nekem ismét befagyott
hiba történt,próbálja később.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. zord01
2012.10.14. 19:55
Nekem megy! Mindjárt ugrik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. CyberPunk6...
2012.10.14. 19:58
én már 240p-ben nézem, azon nem áll be állandóan...

De annyira nem rossz így sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. zord01
2012.10.14. 20:07
Már kint űl...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. zord01
2012.10.14. 20:07
Jump Felix, Jump!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. zord01
2012.10.14. 20:17
Gyönyörűűű...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. ThompsoN kocka...
2012.10.14. 20:18
Nekem állandóan akadozott, ezért a végén már csak 480p-ben néztem. Közben már földet is ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. kockaharco... Thomp...
2012.10.14. 20:20
én néztem az ATV-n is. De ott csak a feléig mutatták
igaz késleltetéssel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. jozsefm
2012.10.14. 20:20
Gratula!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. attila0325
2012.10.14. 20:25
Nekem szerencsére folyamatos volt a kép is. Elképesztő ugrás volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Bhawk1990
2012.10.14. 20:27
Sajnos a végén valóban akadt a stream Youtube-on, de nagyon jó volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. zord01
2012.10.14. 20:30
Nekem is folyamatos volt. Hát... ezt egyhamar nem döntik meg. Nagyon szép volt, gratulálunk Baumgartner úr. Fantasztikus...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. csicsoblad...
2012.10.14. 20:32
Én 1080p-vel kezdtem, és meglepően jó volt 5.000.000 néző alatt, aztán folyamatosan vissza kellett lépkedni a minőségben kb 6.500.000 néző körül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. zord01
2012.10.14. 20:36
Jah én 480-ban néztem, mert elég volt úgy is, nyitva volt mellette kis rakás tab, hogy lássak minden adatot, plusz Ipon, hogy tudjak kommentelni.

Nem térek magamhoz. És milyen szépen ért földet.

Amúgy azt vágjátok, hogy a leghosszab eljtőernyős zuhanás rekordját nem döntötte meg? Ha jól értettem az maradt Kittingeré. Azé milyen durva, hogy magasabbról hamarabb leért. Haladós ugrás volt.

Volt amúgy egy pillanat, mikor nagyon bepörgött, akkor kicsit aggódni kezdtem, aztán simán stabilizálta magát, ahogy lejjebb ért.

Szép, szép, elképesztően szép...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. _DiEGO_
2012.10.14. 20:36


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. zord01
2012.10.14. 20:37
ocsabi: hát azért az kicsit erős lett volna... Bár lehet bosszúból helyből megugrotta volna a 40km-t...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Gamedavid
2012.10.14. 20:37
Végig 720p-ben néztem (ennyit bír a netem). A végén nekem is beakadt, de egyébként jó volt. Grat az ugráshoz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Steadywarp
2012.10.14. 20:49
1080p be néztem és nem akadt érdekes 40/6-tos netem van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. No.1.
2012.10.14. 21:04
25/5 és 1080-on nekem sem akadt.
En szerintem az elso 5mp utan szivinfarktust kaptam volna
4,5 meterrol nem merek beleugrani a medencebe a strandon, nem hogy 39km-rol kiugrani egy vacakbol
Szepen ert foldet. Szerintem jobban izgultam mint o
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. partxxx
2012.10.14. 21:20
barátnőm ki-shotolta a lényeget

http://9gag.com/gag/5601090
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. krajcsovsz...
2012.10.14. 21:45
Nekem meg pont akkor ment a vonatom amikor ugrott... Nincs még fönn valahol a videó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Jools
2012.10.14. 21:56
krajcsovszkig: de pl. itt, bár biztos lesz jobb minőségű is majd -->

http://www.youtube.com/watch?v=tNn4sPqLnNI
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Jools
2012.10.14. 22:03
találtam egy jobbat a BBC honlapján:

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-19943194
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zord01
2012.10.14. 22:19
neurosys

Dehogy kaptál volna szívrohamot. Simán leugrottál volna haver. Könnyebb, mint 4,5 méterről. Onnan jól látod a földet, ilyen magasból minden nyugis, pici... max akkor lett volna para, mikor bepörgött...

Én hobbi szinten vitorlázórepülök, a leszállásnál mindig ez van. 150-nel besiklunk a leszállópályául szolgáló rét fölé, tök lassúnak tűnik ez a sebesség, még 50 méterről is. Aztán mikor beérsz 10-15 méterre (már nem is mész 150-nel) hirtelen úgy felgyorsul minden, olyan érzésed van, mintha kilőnének egy kva ágyúból. Persze pár alkalom után megszokod, de elsőre nagyon intenzív.
Eléggé olyan, mint a Fast and Furius mozikban a nitró effekt. Egy pillanatra elmosódik a világ, aztán hirtelen rájössz, hogy valójában ge** gyorsan mész ám...

De FBaumgartnernek 2500 ugrás után ez már gyerekjáték. Technikailag lehetett nagyobb kihívás, abban a brutál szkafanderben ugrani, és nem elfelejteni semmit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zord01
2012.10.14. 22:19
(Ugye volt egy rövidke Chacklist... úgy 20 perces... )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. krajcsovsz...
2012.10.14. 22:25
Köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. joevagyok
2012.10.15. 08:07
szerintetek lesz felrakva, ruházati kamerás felvétel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. andras.sul...
2012.10.15. 09:44
"Az ejtőernyő kinyílt, és bár a leghosszabb idejű szabadesés rekordját nem sikerült megdönteni, a hangsebességet 1173 km/órás maximális zuhanási sebességével átlépte Baumgartner."

A hangsebesség 1236 km/óra körül van.
Egyébként tényleg átlépte, mert a maximális sebessége 1342km/h volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ABU86
2012.10.15. 09:53
Csak az vágott verzió headcam felvétel Amúgy elég kiábrándító volt a vége, hogy néztem egészen a ballon felfújásától, az ugrást meg mutatják egy infra kamerával a végén. A checklist meg szerintem nagyon el lett húzva, azt ne mondjátok már, hogy szükséges az, hogy "most tedd ki a lábad", "fogd meg a korlátot". Redbullnak meg dől a lé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Jools
2012.10.15. 09:54
Beleírtam a hírbe is, de ide is kiteszem: a pontos ugrási magasság 39 045 méter volt, Baumgartner maximális sebessége pedig 1342,8 km/óra, ami az adott magasságban a hangsebesség 1,24-szeresének felel meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. _DiEGO_
2012.10.15. 10:21
Egy olyan felvétel kellene , amikor átlépi a hangsebességet ... mert ott ugye hallható is valamennyirán a dum-dum no nem a szellentésre gondolok , mert akkor még kondenz csík is lett volna
Nem mutatnak meg minden felvételt tuti . Minden kamerának a felvétele a birtokukban van pediglen ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ABU86
2012.10.15. 11:02
Arra leszek még kíváncsi, hogy milyen új reklámja lesz a RedBullnak. Bedobják a szokásos szlogent, hogy szárnyakad ad, majd mutatják Felixet, ahogyan kiugrik a kapszulából
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gargantu
2012.10.15. 11:13
"34 668 méterre jutva Baumgartner rövidesen megdönti hőlégballonos repülés magassági rekordját, amelyet Malcolm D. Ross és Victor A. Prather állított fel 1961 májusában"

Az nem légballon volt (mint ahogy ez sem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dupipapa
2012.10.15. 11:42
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Jools
2012.10.15. 12:24
gargantu: jogos, köszi, javítottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atesz108
2012.10.15. 12:52
Vajon mennyibe került ez a mutatvány, és hány éhes embert lehetett volna megetetni abból a pénzből ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dzsuz87
2012.10.15. 13:28
atesz Vajon hány éhes szájnak jutott volna, ha a számítógéped vásárlása helyett ennivalót küldesz nekik? Mennyibe került a telefonod, mennyit fizetsz igazából teljesen feleslegesen internetre, telefonra, kábeltévére? Nagyokos...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kockaharco...
2012.10.15. 15:46
dzsuz87: Nem értem,miért keverted ide ezt?

1. Nagyon minimális összeg egy PC egy ilyen mutatványhoz képest
2. Ha megdolgozik valaki a pénzéért, akkor azt vesz belőle amit akar, nem éhes szájakat etet.
3. Az internet,telefon,kábeltévé miért felesleges?
a, Manapság internet nélkül nem lehet élni, próbáltam az önéletrajzom beadni egy céghez, a portán közölték, e-mailbe küldjem.
b,Ha nincs telefonod, és eltörik mindkét lábad,hogyan hívsz mentőt?
c,Kábeltévé nélkül nem igen nézel már tévét, vagyis nem sokáig, mivel csak digitális jel van,analóg megszűnik.
4.Minek internetezel? Ha szerinted felesleges.
5.Mi közöd hozzá,hogy mennyi volt a telefonja?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dzsuz87
2012.10.15. 17:13
Ez egy nagyon mély filozófiai probléma, egész életeken át vitatkoztak már róla, miért is van alapvetően társadalmi egyenlőtlenség. De nem bánom, belemegyek a játékba.

1. Az a "minimális" összeg nagyjából egy ember 4-6 hónapnyi megélhetése (étel, fűtés, stb)
2. Szerinted a gazdagabb országok nem dolgoztak meg a pénzükért? Nekik akkor miért kéne csak és kizárólag az éhezőkre elkölteni?
3. Azért felesleges, mert anélkül is ÉLETBEN MARADSZ!!! (telefont lehet venni párezerért is, és a segélyhívó pénz nélkül is működik)
4. Azért internetezhetek, mert létezik társadalmi egyenlőtlenség, és valakiknek volt pénze kiépíteni a hálózatot, míg mások éheztek. Az életben maradáshoz persze teljesen felesleges az internet.
5. Semmi közöm hozzá, de annak az árából is egy komplett család megélhetne egy hónapig.


Most akkor ne fejlődjünk sehová addig, amíg mindenki jómódúan nem él?
Én nem az éhezőktől sajnálom a pénzt, hanem elfogadom, hogy mindig is lesznek sajnos akiknek nem lesz mit enni. Még az Egyesült Államokban is sokan hajléktalanok.
Ilyen a világ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!