iPon Hírek

Fellendülhet az USB 3.0-s hubok forgalma

Dátum | 2012. 12. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A noteszgépek, asztali számítógépek és alaplapok esetében korábban rengeteg harmadik fél által készített USB 3.0-s vezérlőt vett fel a piac: ezek a vezérlőchipek a Renesas, az ASMedia, az Etron és a VIA kínálatából érkeztek, méghozzá igen komoly mennyiségben.

Azóta némileg megváltozott a piaci helyzet, ugyanis az AMD után az Intel is bemutatta beépített USB 3.0-s vezérlővel ellátott lapkakészleteit, így a fentebb említett gyártók USB 3.0-s vezérlőchipjei kezdenek háttérbe szorulni. Persze a felsőkategóriás, jól felszerelt alaplapokon továbbra is találkozhatunk külső USB 3.0-s vezérlőchippel, illetve vezérlőchipekkel, de kétségtelen tény, hogy ezek az alaplapok összességében kevés USB 3.0-s vezérlőchipet igényelnek, hiszen nem fogy belőlük annyi, mint az olcsóbb megoldásokból.


A technológiával foglalkozó vállalatok viszont USB 3.0-s hub vezérlőkkel is rendelkeznek, amelyekre a jövőben egyre nagyobb igény mutatkozhat, hiszen az USB 3.0-s eszközök egyre dinamikusabb terjedésével egyre több szabad USB 3.0-s portra lesz szükségük a felhasználóknak. Az igények kielégítésére remek alternatíva lehet egy USB 3.0-s hub, amely a rendelkezésre álló USB 3.0-s portok többszörözésére használható. Persze itt némi kompromisszumra is számítani kell, hiszen az USB 3.0-s hub a rendelkezésre álló sávszélességet osztja el portjai között, de például egy kevés csatlakozóval ellátott ultrabooknál így is nagy segítség lehet egy hub. Az elemzők szerint a következő év folyamán az USB 3.0-s hubok iránti igény növekedésnek indulhat, így összességében nem kell óriási forgalom csökkenéssel számolniuk a fenti vállalatoknak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tibaimp
2012.12.20. 09:57
Ideje volt már
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44
2012.12.20. 10:18
Soha nem értettem, hogy miért kell szemellenzővel járkálni.
Kit érdekel, hogy az USB3.0 cuccok mennyire elterjedtek? Mivel lefelé kompatibilis, és mivel a sávszélességet osztja szét, ráadásul magasabb töltőárammal is rendelkezik, az USB2.0 eszközök számára is előnyös, mivel nem a 2.0 maximumát dobja szét 4-6-8 eszköz között, hanem a sokkal magasabb hármasét, így még mindig maxon szórhatják az adatokat a kettes eszközök is.

Ideje volt már
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabushi
2012.12.20. 11:18
Érdekesen dolgot állapít meg a cikk, de szerintem hibásan.

Az ok, hogy általában csak egy USB vezérlőt raknak egy-egy chipszettbe az alaplapra, így azok mindig szétoszlanak, a firewire-vel ellentétben az usb-nél nem előírás a portonkénti vezérlő így senki se csinál ilyesmit. Azaz, hogy most a hub miatt vagy azért mert már eleve megosztva kerül ki az integrált vezérlő miatt az usb erőforrás oszlik-e meg a sebesség mindegy, a hub talán csak a feszültség miatt lehet végső soron hátrányban, mert a portoknál az legalább fix. (bár egyre több alaplapon van "gyors töltős"-nek nevezett usb port ami már az USB2-nél se a névleges 500mA-t adta le hanem 1000-1500mA, vagy más szabványtól nagyobb értékeket (pl. az enyémen is van ilyen usb port)..

Smooth44:
Ha USB3-ra raksz USB2-t akkor az USB2 módban fog működni és USB2 sebbességet oszt szét a rádugott eszközökk között (nem az USB3-ból levonva), gyorsabb csak azért lehet mert egy külön vezérlő áramkörön csücsül, így olyan mint ha 2 dedikált USB vezérlőd lenne (mert gyakorlatilag az is van). Bár a chipszettbe integrált megoldásoknál nem tudom ezt hogy oldották meg, ott lehet visszaadja a vezérlést az USB2-es vezérlőnek, így ott ez az előny nem keletkezne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 gabus...
2012.12.20. 11:55
Amit én tapasztaltam eddig (csak otthon, unalomból tesztelgetve): Egy hama USB3.0 és egy extension 2.0 kártyaolvasó 90MB/s Sandisk CF kártyával. Illetve 25MB/s hama USB 2.0 pendrive USB 2.0 és 3.0 aljzaton sebességtesztek.
- A 3.0 eszköz 3.0 aljzaton hozta a várt értékeket, kihajtotta a gyors kártyát
- 2.0 aljzaton természetesen nem tudott 90MB/s sebességet, csak kb 25MB környékét (ami azért meglepett, lévén, hogy kb 60MB/s körül lenne az elméleti max)
- 2.0 pendrive a 2.0 aljzaton pedig csak 20-22MB körül teljesített (ami nálam belefért még valami kerekítési hibába)
- viszont ugyanez a pendrive a 3.0 aljzaton gond nélkül hozta a 25MB/s sebességet.
- 2.0 kártyaolvasó pedig 2.0 porton 15-16MB-t hozott ugyanazzal a kártyával, 3.0 porton pedig 20MB környékén akadt le.

Én csak ebből mertem gondolni, hogy azért tudnak profitálni az USB3 nagy sávszélességéből.

HUB-ot nem állt módomban próbálgatni, illetve akár az is lehet, hogy rendszerben van valami hiba (bár egy adott alaplapon próbáltam, és az USB2 és 3 csatlakozók is a lapon voltak - nem kártya és egyéb bővítővel)

Persze, ha tényleg így van, ahogy mondod, akkor mea culpa, vonulok is vissza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabushi
2012.12.20. 16:09
Smooth44:
Többnyire az USB portokra manapság sok apróságot is ráintegrálnak az egyszerűsége miatt.
Mivel valószínűleg az USB3 még ez ügyben terheletlen így lehet 'gyorsabb'. Azaz, ha USB-s az egered vagy billentyűzeted azok is megesznek némi USB sávszéllességet csak azzal is, hogy rajta csücsülnek.
Az USB sebessége meg marketing, és úgy tudom úgy jön ki, hogy a két irány sebességét összeadják, majd lejön a hibajavításból és késleltetésből eredő veszteség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!