iPon Hírek

Fellendülőben a videó vezérlő piac

Dátum | 2010. 01. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A teljes piacot vizsgálva az Intel a nyerő, de teljesítményben már közel sem..A processzorpiac 2009-es alakulásáról már kaphattunk képet az egyik korábbi hírünkben, most viszont a videóvezérlők piacáról érkeztek meg a legfrissebb elemzések. Az adatok szerint a tavalyi év negyedik negyedévében továbbra is az Intel dominált a piacon, ami nem egy meglepő dolog. Az elemzés az asztali számítógépek piacát fedi le, azon belül magában foglalja mind az integrált video vezérlőket, mind pedig a videokártyákat. Mivel IGP-ből az Intel alaplapra, illetve újabban processzorba integrálva rengeteget értékesít (pl. PineView Atom), így nem csoda, ha jelentősen felülmúlja többnyire videokártyákkal foglalkozó riválisainak szállítási mutatóit.

Az Intel a video vezérlők piacán az elmúlt év negyedik negyedévében 55,2%-os részesedésre tett szert, ami a harmadik negyedéves 53,6%-os értékhez képest egyértelmű növekedést jelent. Ezzel egy időben mind az Nvidia, mind pedig az AMD piaci részesedése csökkent. A negyedik negyedév folyamán az AMD a teljes video vezérlő piac 19,9%-át tudhatta magáénak, ami a harmadik negyedéves eredményekhez képest 0,2 százalékpontos csökkenés. Ezzel egy időben az Nvidia egy teljes százalékpontot rontott, így 24,3%-os piaci részesedéssel zárta a negyedik negyedévet. A piac legkisebb szereplőja, a VIA, 0,6%-os részesedést könyvelhetett el. Valószínűleg az aktuális negyedévben az Intel részesedése tovább nő, mert minden Clarkdale processzor bele fog számítani az összképbe.

2009 folyamán a video vezérlők piacán 425 millió egységet értékesítettek, ami a 2008-as eredményekkel összevetve 14%-os javulást jelent. Ez az érték a gazdasági válsággal tarkított helyzetben igen szépnek mondható. A 2010-es évre a Jon Peddie Research azt jósolja, hogy a grafikus processzorok eladási mutatói 27,9%-kal emelkedni fognak, így év végéig 544 millió video vezérlő találhat gazdára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. kihaennem
2010.01.26. 22:21
Király cikk!!!

Ellenben és But:


Miért fordítva működik minden a számitástechnikában és a mai elektronikában!?
Ugyanis mára már minden 100x kisebb illetve 1000x gyorsabb mint mondjuk 10 éve.

Mégis!
- Az opRendeszer több memóriát illetve több CPUt emészt fel mint valaha!
- Telefonok nem gyorsulnak hanem lassulnak!
- TV k oprendszere lassul, lassan reagálnak!
- Minden szoftware ami 1 verzióval újabb , szinén többet kér!

Egyetlen terulet van ahol tartos fejlődés után ujrakezdődik minden!

Konzolok.

A megjelent első generációs játékok alig használták ki az uj verzió adottságait, hibák, kevés fps, stb..
Idővel egyre szebb lesz minden - KONZOLOS - játék és gyorsabbak is!

Aztán hopp Nesztek egy uj Gép! WTF

Pcre azért nem igaz ez mer Nincsen olyan hogy alap vagy általános pc config.
minimum system req,. ugyan már azon minden épphogy elindul....
a maximum meg soha nem elérhető.... tehát a PC jelenlegi felállásban dead-end.

Ugyanugy mint a telefonok. TVk mindne.

Szerintem a válasz ennyi. Mindened ami van az "elavult" érezd, hogy ujat kell venned , de ugy hogy ne "mi"(multik) miattunk legyen.....

Ezért szerintem lényegtelen hogy hány processzort adnak el és kinek mennyi a részesedése a piacból. Mi mit kezdjunk vele? Sajnáljuk meg a viat? (nem mintha rossz lenne)


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TescoZsomi
2010.01.26. 23:58
kihaennem:

A válasz egyszerű. Ugyan az erőforrások folyamatosan nőnek, és a HW egyre kisebb, a felhasználó által szimultán használt programok száma -kvázi- konstans, így SW-eknél elsősorban nem azok erőforrásigényét, hanem "minőségét" fejlesztik. Hogy példánál maradjunk, a játékok évről évre egyre valósághűbbek, egyre többet nyújtanak minőségben, komfortban. Hogy lekötik-e a népet az más lérdés, mert az már a sztorin múlik. Valaki egyszer azt mondta, hogy a jó PC-játék olyan, mintha egy mozifilmben te játszanád a főhőst. Minél jobban tudsz azonosulni a karakterrel, annál nagyobb élményt nyújt(hat).

Konzolok terén amit írtál, az is teljesen egyértelmű. A válasz majdhogynem kiböki a szemed. Mikor egy játék már kb 85-90%-os hatásfokkal használja a konzol HW-ét, az azt jelenti, hogy közel a vég, ideje váltani. Mindazonáltal elmondható a konzoloknál, hogy az új konzol csúcsjátékai hozzák az előző konzol csúcsjátékainak minőségét, mégha a hatásfokuk messze alúlmúlja a régiekét és ez a lényeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mihaly.her...
2010.01.27. 08:19
Itt inkább az van, hogy egyre erősebb hardvereket gyártanak, és a szoftverek készítői nem foglalkoznak az erőforrással, mert úgyis el fog futni rajta! Azért van 1-2 kivétel, akik úgymond nem a dizájn-ra mennek rá, hanem, hogy minél optimálisabban legyen a kód megírva (elsősorban felhasználói programokra gondolok). Játékoknál ugyanaz ez, nagyon élethű a grafika, de hogy mivel futtasd? Vegyél hozzá 4 db HD8970-est, vagy GF400-as modellt! Akkor talán fog futni full graffal... Mert nem a hardverigény a fontos, hanem, hogy minél szebb legyen, és nem az a fontos, hogy optimalizált legyen a kód, mert lehet, hogy olyan rossz, hogy fele akkora kódsor is elég lenne....
Ennyit a mai világról! Pénz-pénz-pénz! Erről szól minden! Ha nincs pénzed, nem tudsz pénzt csinálni, és örülsz, ha annyi van, hogy megélj! A multik meg..... többet, többet, többet!!!!!! A világ minden kincse sem lenne elég nekik!!!!!!!!

Visszatérve a cikkre, ha jól emlékszek, akkor múltkor is volt olyan, hogy kicsit később megjelent az integrált nélküli. Na az már érdekes lesz ATI mennyivel jöhetett fel????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. olizsoli
2010.01.27. 17:48
miahly.hermann:
"ATi mennyivel jöhetett fel????"

ATi=AMD már egy ideje...szal így áll az "ATi"

"A negyedik negyedév folyamán az AMD a teljes video vezérlő piac 19,9%-át tudhatta magáénak, ami a harmadik negyedéves eredményekhez képest 0,2 százalékpontos csökkenés"

"Ha nincs pénzed, nem tudsz pénzt csinálni, és örülsz, ha annyi van, hogy megélj!"
Bár egyszer láttam a 8ker c filmet de az jut róla eszembe: "pénz, pénz, p.na, jól jegyezd meg fiam kell, hogy legyen pénzed ahhoz, hogy még több pénzed legyen..." vagy vmi ilyesmi volt és sajnos igaz... kb ez az egy "értelmes" mondat van a filmbe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!