iPon Hírek

Felmentették a "zenekalóz" Baidu-t

Dátum | 2010. 01. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Pert nyert a zenekiadók ellen Kína legnépszerűbb keresője, a Baidu.com. A vád ellenük értelemszerűen szerzői jogsértés volt, ám a pekingi bíróság végül ejtette a vádat. A kiadók természetesen csalódottak.

Meglátásuk szerint ugyanis nem helyén való az, hogy a Baiduval csak úgy, egyszerűen és könnyedén hozzáférhet bárki kalózzenékhez vezető linkekhez. A Universal és a Warner Music, valamint a Sony BMG állítása szerint ez teljesen nyilvánvaló jogsértés.

Hozzátették még azt is, hogy a Baidu részben ennek köszönhetően is válhatott olyannyira sikeressé és nőhetett olyan nagyra - arra azonban már nem tértek ki, hogy amennyiben ez a helyzet, akkor miért nem perelik be ugyanezen az alapon az összes többi keresőt is világszerte; hiszen aki tudja, mire és hogyan kell keresnie, az bármelyikkel találhat jogsértő zenéket.

Bár a pekingi ítélet indoklását nem hozták nyilvánosságra, feltehetőleg ennek a kézenfekvő tényállásnak is lehetett köze a Baidut felmentő döntés meghozatalához.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. oldone
2010.01.27. 13:53
Hát, srácok itt az információs társadalom eszközein alapuló hidegháború.
Amúgy, én még nem hallottam bíróságot úgy indokolni ítéletet, hogy bár az alperes tényleg lopott a felperestől, de mivel sokan mások is loptak, ezért a bíróság nem találja bűnösnek az alperest...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Stormrage
2010.01.27. 14:56
ha jól veszem ki ez egy kereső, enyni erővel tényleg a google-t is be lehetne perelni, hisz rengeteg warez tartalomra ad ki találatot és nem csak zenére... én mindig google-zok ha zene kell, csak tudni kell keresni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. viktorxxx
2010.01.27. 15:05
valyon ez a Baidu a tibeti harcokrol is jelenit meg talalatot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lew000
2010.01.27. 15:25
nem a keresőket kellene perelni hanem azokat a szolgáltatókat amelyek szerverén tényleg megtalálható és letölthető ingyen a kérdéses jogvédett tartalom
pl: rapidshare, megaupload, ..... és kb még több száz
hajrá!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Stormrage
2010.01.27. 16:01
szerintem meg egyiket se kéne perelni, megérett már egy jókora átalakulás a zenei iparban, már a zenészek is mp3-ban releaselnek meg egyéb digitális formában, kiadókra egyre kevésbé lesz szükség a zenészek pedig a fellépésekből élnek, nem a lemez eladásokból.

itt csak pár mamut cég pattog most, aki szeretei játszani a megmondó szerepet, megmondják, hogy kiből legyen popsztár és kiből ne, és persze nekik ez tök mindegy csak pénz legyen belőle, minnél több.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. downhill
2010.01.27. 16:05
keresőt nem lehet perelni ezért bukták el, mert a tartalom nem náluk van.

file hostingot meg figyelmeztetni kell és törlik, de ha nem törlik akkor lehet perelni.
de az idő alatt felkerül még 10 helyre még 10x.

google: "előadó - számcíme site:hosting-oldala.com"

pl.: zippyshare.com, 4shared.com, egyéb.

és ez nem tipp akart lenni, csupán tényközlés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!