iPon Hírek

Feltérképezték a Shackleton-krátert

Dátum | 2012. 06. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ha az ember valaha is a Holdon akar élni, a sarki régiók lehetnek a legoptimálisabb területek a letelepedésre. Az égitest tengelyének enyhe dőlése miatt a pólusok közelében vannak olyan területek, ahol szinte állandóan süt a nap, ami fontos lesz az energiaellátás szempontjából, és vannak közel állandó sötétségbe borított régiók is, amelyeket az utóbbi évek kutatási eredményei alapján jégréteg borít, ami szintén lényeges forrást jelenthet a holdi „telepesek” számára.

Ezen területek egyike a Shackleton-kráter is, amelyről régóta sejtik a kutatók, hogy a mélyén vízjég rejtőzhet. A Hold déli pólusán található kráterrel kapcsolatban azonban mindeddig nem rendelkeztünk meggyőző mérési eredményekkel. Nemrégiben azonban az MIT, a Brown és a NASA Goddard Űrközpontjának kutatói minden eddiginél részletesebben térképet készítettek a kráterről, és a jelek arra utalnak, hogy valóban jégréteg borítja annak fenekét. A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) lézeres magasságmérőjének segítségével megmérték a kráter belső területeinek albedóját, azaz visszaverő képességét. A mélyedés alja nagyobb mértékben tükrözte vissza rábocsátott sugárzást, mint a környékbeli kráterek belseje, és a mérési eredmények alapján úgy tűnik, hogy a kráter belső felszínének 22 százalékát legalább mikrométeres vastagságú jégréteg borítja. Ez persze nem sok, összesen háromszáz-négyszáz liternyi vizet jelent, de azt továbbra sem tudni, hogy mi rejtőzik a jégréteg alatt: még több jég vagy regolit.


A Shackleton egyébként meglepően jó állapotban van, a 3 milliárd éves kráter relatíve érintetlenül őrzi eredeti állapotát. A fenekén ugyan jó pár kisebb becsapódás nyoma látható, de ezek a kutatók feltételezései szerint valószínűleg a krátert előidéző eredeti becsapódás során keletkeztek, így a nyomok tanúsága szerint a Shackleton égi kísérőnk egy viszonylagosan védett régiójában található, ami szintén ideális helyszínné teszi a letelepedésre.

Az Ernest Shackleton brit felfedezőről elnevezett kráter nagyjából 20 kilométer átmérőjű és 3 kilométer mély, nagyjából tehát olyan mélységű, mint a földi óceánok. A kráter fala meglehetősen egyenetlen, ahogy Maria Zuber kutató megfogalmazta, nem lenne könnyű mászkálni benne.

Az LRO 2009-ben indult útjára, és poláris pályán kering a Hold körül. Elsődleges célja a későbbi holdexpedíciók számára történő adatgyűjtés: potenciális leszállóhelyeket, valamint felhasználható erőforrásokat keres, és ennek érdekében minden eddiginél precízebb térképet készít az égitest felszínéről. Minden kör megtétele során a Hold egy-egy újabb sávját méri fel, és mivel a pólusok felett mindig elhalad, ezen régiókról különösen sok felmérés készül. A Shackleton-krátert kutató tudósoknak például több mint 5 millió mérés adatai állnak a rendelkezésükre.


Ezek alapján képesek voltak megállapítani a kráter falainak dőlésszögét, és felmérni a mélyedés fenekének terepformáit, majd a lézeres magasságmérővel küldött infravörös impulzusok révén a kráter belsejének albedóját is megállapították. A mélyedés feneke, mint már említettük fényesnek mutatkozott, de még világosabbak voltak a kráter falai, ami meglepte a kutatókat, mivel úgy gondolták, hogy ha bárhol is találnak jeget, az inkább a fenéken valószínű, amelyet szinte sosem ér a napfény.

A tudósok elmélete szerint arról lehet szó, hogy becsapódások, illetve a Föld gravitációs hatása miatt bekövetkező „holdrengések” hatására a falakról az idősebb, sötétebb rétegek időnként „lecsúsznak”, és új, világosabb rétegek kerülnek napvilágra. Persze más magyarázatok is elképzelhetők, de a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján ez tűnik a legvalószínűbbnek.

A kráter ennél is részletesebb vizsgálatához már helyszíni vizsgálatok lesznek szükségesek. Az LRO méréseinek hála, az elkövetkező küldetések során már célirányosan a kérdéses helyszínekre lehet küldeni a felszínre leszálló szondákat, amelyek remélhetőleg választ találnak a rejtélyekre.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. uristen
2012.06.22. 15:31
Ernest P. Worrell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dilofekete
2012.06.22. 23:23
Én egy kráterből szeretnének egy hatalmas barlangot építeni, berepülési lehetőséggel vagy bevezetővel, mindegy csak világítson az egész, hogy legyen miről álmodoznom a földön
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!