iPon Hírek

Feltűnésmentes biztonságot tervez az Apple

Dátum | 2009. 03. 29.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Egyre jobban terjednek a biometrikus érzékelők a különböző, biztonságosságra kihegyezett készülékek terén, ám továbbra is vagy kényelmetlen a használatuk, vagy igen feltűnőek és olykor kifejezetten lerontják egy-egy termék összképét. A dizájn-mester Apple pedig láthatólag úgy döntött, ez így nem mehet tovább.


Meglátásuk szerint az a legésszerűbb megoldás, ha az érzékelőket vagy tökéletesen beleolvasztják az egyes készülékekbe, és a működésüket is hozzásimítják a szokásos napi használat menetéhez. Így például egy iPhone képernyője mögé (vagy épp egy MacBook érintőpadjába) beépített ujjlenyomat- vagy vénamintázat-felismerő működése gyakorlatilag észrevétlen is lehetne, lévén úgyis rendszeresen megérinti az ember. De ugyanígy működhetne például az arc- vagy retinafelismerés is egy, a felhasználó felé néző kamerával.


Mi több, még olyan lehetőségeket is felvetettek, mint az ember hangjának azonosítása, vagy még akár DNS-mintavétel és génszekvencia-azonosítás (bár hogy ez utóbbit pontosan hogy is tervezik kivitelezni, azt nem részletezték). Akárhogy is, a hangsúlyt mindenképpen arra helyezik, hogy bármilyen ilyen ellenőrzés a lehető legtökéletesebben simuljon bele a környezetébe, legyen észrevétlen és ne zavarja a napi használatot (amire további példaként említették még telefonok esetében a felhasználó fülformájának ellenőrzését egy kezdeményezett hívás tényleges elindítását megelőzően).

Mivel azonban mindez csupán szabadalmi bejegyzés az almás cég részéről, így ahogy az ilyenkor lenni is szokott, csak találgathatunk, hogy ebből mennyit és miként is fognak majd ténylegesen megvalósítani a különböző termékeikben. Mivel azonban az ilyesfajta ellenőrző eszközök valóban népszerűek, és mivel az Apple mindig is sokat adott a dizájnra, kétség sem férhet hozzá, hogy rövidesen lesz az elméletből gyakorlat is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Svindler
2009.03.29. 17:23
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szedah
2009.03.29. 17:27
Ebben mindig is nagyok voltak.

Ezek a biometrikus érzékelők meg elég keveset érnek, bár a DNS alapúra kíváncsí lennék: kérem helyezzen egy csepp vért/hajszálat/vagy az alsógatyáját a skennerbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. StevyXIX
2009.03.29. 18:05
Hangfelismerés azért kicsit érdekes lenne, ülne a jóember a vonaton és dumálna a géphez (mert gondolom időszakonként visszaellenőrzi vajon a jóember ül-e a gép előtt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szedah
2009.03.29. 18:55
Hehe.

gép: "Kérem mondja utánam: Mit sütsz kis szűcs, tán sós húst sütsz kis szűcs?"
user: "Öööö. Mit szütsz kis sücs, tán sóshúst szüts kis sütsz?"
gép: "Hangazonosítás sikertelen. Kérem köpjön a monitorra a DNS vizsgálat elvégzéséhez."

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2009.03.29. 20:32
Szedah
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jadam92
2009.03.29. 21:44
jó hogy nem a telefonba kell ki csapni sperma mintára... -.- hogy telefonálhass vagy gépezhess
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ossyni
2009.03.30. 06:59
jadam92
Azt sextelefonnak hívják majd az Applenél!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jadam92
2009.03.30. 18:11
Lehet :L mind2
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!