iPon Hírek

Felvásárolja a Pebble-t a Fitbit, komoly változások jönnek

Dátum | 2016. 12. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Néhány napja egy elég érdekes pletyka ütötte fel a fejét, mostanra pedig ez az információ hivatalosan is megerősítést nyert. A viselhető kiegészítők piacát évek óta magabiztosan vezető Fitbit felvásárolja az egyik jelentős riválisát, a szintén széles körben ismert Pebble Technologyt. És ahogy arról korábban is suttogtak már, ezzel gyakorlatilag teljesen megszűnik a Pebble termékek forgalmazása, az eddig meg nem jelent eszközök pedig már nem is kerülnek a boltokba.
A sors iróniája, hogy a Pebble volt az, aki megmutatta, hogy igenis lehet sikeres egy vállalat okosórák forgalmazásával, és szintén a Pebble volt az, aki a legnagyobb vesztese lett az okosórák elterjedésének, ugyanis az Android Weart és a watchOS-t használó kiegészítők mellett a Pebble megoldásai a háttérbe szorultak. Érdekes kettősség jellemzi a vállalatot. A Pebble nevét akkor ismerte meg az internet apraja-nagyja, mikor a vállalat valósággal berobbant a köztudatba a Kickstarter közösségi finanszírozási oldalon. A Pebble a mai napig a legsikeresebb vállalatnak tekinthető a Kickstarter történetében, és ez nem is mostanában fog megváltozni, annak ellenére, hogy most már az egyik legnagyobb bukás is a számlájára írható. A nehéz körülmények között levő Pebble Technology a Fitbit részévé fog válni. Az amerikai cég a Bloomberg által korábban megszellőztetett információknak megfelelően nagyjából 40 millió dollárt fizet a riválisáért. Ez elsőre nagyvonalúnak tűnik, de a valóság egy kicsit más képet fest.
A Pebble-ből nem sok marad majd azt követően, hogy a Fitbit átveszi felette az uralmat. A Fitbit teljesen érdektelennek mutatkozik a hardverek tovább forgalmazásában és értékesítésében, csak a szoftveres részeit szeretné megtartani a Pebble-nek. Ez pedig értelemszerűen azt is magával vonja, hogy a Pebble Time 2 és a Pebble Core sem fog már a boltokba kerülni, ami egy sor nagyon komoly problémát vet fel. Ezek a készülékek a színfalak mögött már készülnek, és ami még ennél is aggasztóbb, hogy rengeteg érdeklődő már ki is fizette a számára tetszetős eszközt, eszközöket.
A Pebble Technology a szokásához híven egy Kickstarter projektként, közösségi finanszírozás keretében indította útnak ezeket, és bizony 12,77 millió dollárral hozzá is járultak az elkészültükhöz az érdeklődők. Újdonság még a Pebble 2 is, ám ezt a készüléket az elmúlt hetekben már éppen elkezdte kiszállítani a vállalat, így a Pebble 2 vásárlói legfeljebb azért bánkódhatnak, mert így veszélybe került az eszközük hosszabbtávú szoftveres támogatása. Szóval a csaknem 13 milliós összegből a Pebble 2 révén szerzett támogatás még ugyan lejön, de így is komoly anyagi veszteségekkel kell számolni; nemcsak a vásárlók, hanem a beszállító partnerek is a károsultak között lesznek. És ha még ez nem volna elég, a Pebble csődöt jelentett, ez pedig magával vonja azt, hogy nem köteles a kárigényeket megtéríteni – például a meghibásodott termékekkel sem kell foglalkoznia, aminek a vásárlók ihatják meg a levét. Szóval a 40 millió dollárnak bizony egy jelentős része különböző kártalanításokra fog elmenni, és ennek tudatában volt a Fitbit is az összeg felajánlásakor. Botrányt aligha akar a Fitbit, szóval vélhetően készek mindenkinek fizetni, akik bármilyen területen kárigényt jeleznek a Pebble felől.
A hírek szerint a Fitbit a Pebble dolgozóinak 40 százalékát már biztosan átvenné, de a többiek sorsa még kérdéses. Elsősorban azok a munkavállalók örülhetnek, akik a Pebble Technology szoftvereit és platformját fejlesztették. Az még nem tudjuk, hogy a Fitbit mit szeretne elérni a Pebble okosórás platfomjával, de nem volna meglepő, ha ezt felhasználva szeretne nagyobb szeletet kihasítani magának az okosóra-tortából. A Fitbit így meg tudja kerülni az Android Weart és a Tizent, de mégis lesz egy jól működő fejlesztői környezete és egy már bejáratott, órákra szabott szoftvere. A Pebble esetében pedig még az is kulcsfontosságú, hogy nyílt, és bizony akadnak is olyanok, akik sikeresen fejlesztenek rá, így remek alapot jelent.
A Pebble Technology rövid, de meglehetősen mozgalmas története során tehát először a Kickstarter egyik mintapéldája lett, majd pedig a Kickstarter egyik legnagyobb kudarcát is behúzta, és ezzel újra rámutatott a közösségi finanszírozású rendszerek problémájára, a túlvállalásra. A bukó projektek nagyobb része ezen csúszik el. Reméljük, hogy a Fitbit sikerrel használja majd a frissen vásárolt platformot, és a jövőben legalább ilyen formán találkozhatunk még a Pebble „örökségével”.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Gyurkov
2016.12.09. 15:39
Na szóval kilyukadt a Pebble lufi. Nem volt rossz a koncepció, csak túl nagyra fújták, olyan piacon akart nyerni, ami már amúgy is terített volt. Szolgáltatások terén meg csak rájöttek a vevők, hogy nem olyan nagy eresztés a készülékük. Az hogy “csehül” állnak már biztos tudták a második KS kamány előtt, így gusztustalan hogy ebbe belevágtak. Persze próbáltak még pár dollárt lekapcsolni a jóhiszemű vevőkről. Biztos hogy jutott lóvé saját zsebbe is. Nem lennék a Pebble beszállítója sem, gondoljatok bele mennyi lóvét bukhattak szerszám / formaktlsg stb. kiadásra. Túl nagyot álmodott ez a cég. És hogy a Fitbit vette meg, gyakorlatilag adott a sza.rnak egy pofont, mert ez a másik nagy túlságosan is felfújt kütyü gyártó a piacon. Eszközeik minősége gyenge, platformjuk olyan-amilyen. Szerintem a Fitbit lesz a következő lufi, főleg ha a most beleölt 40 millát nem tudják kipörgetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!