iPon Hírek

Felvásárolja a WhatsApp-ot a Facebook

Dátum | 2014. 02. 20.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az elmúlt napokban ez már a második gigantikus felvásárlásról szóló hír, és a célkeresztben ezúttal is egy népszerű kommunikációs alkalmazás áll. A Viberre a japán Rakuten tette rá a kezét 900 millió dollárért, a WhatsApp esetében pedig a Facebook lépett, méghozzá pénzt nem sajnálva tettek ajánlatot, amit a szóban forgó alkalmazás fejlesztői örömmel el is fogadtak.
Az elmúlt években a WhatsApp az egyik legjobb keresztplatformos üzenetküldővé nőtte ki magát. Ebből kifolyólag nem is most először tesznek ajánlatot a cégre, de a vezetés eddig minden próbálkozót elutasított. A WhatsApp Inc.-et 2009-ban hívta életre Brian Acton és Jan Koum, aki jelenleg a vezérigazgató szerepét tölti be. Ők ketten a Yahoo!-t hátrahagyva döntöttek úgy, hogy alkalmazásfejlesztésre adják a fejüket, és most már elmondhatjuk, hogy ezt a lépést minden bizonnyal egyikük sem bánta meg. A rövid szöveges üzenetek, vagyis az SMS-ek leváltására szinte tökéletesen megfelelő WhatsAppnak már a neve is figyelemfelkeltőre és megnyerőre sikeredett. Hiszen kinek a fülét nem üti meg az angolban oly hangzatos „What's Up” kifejezés, amivel egy másik személy hogyléte iránt érdeklődhetünk. A fejlesztések megkezdését követő első év ugyan még nem hozott nagy előrelépést, de 2010-től exponenciális növekedésnek indult a felhasználók száma. 2013. november 10-én bejelentették, hogy a regisztráltak tábora átlépte a 400 milliós álomhatárt. Azóta ez a szám a legfrissebb adatok szerint már a 450 milliót is elérte, és bizony az aktív felhasználók aránya sem rossz, mert állítólag ők is több, mint 320 millióan vannak.
Ilyen statisztikai adatok mellett nem csoda, ha sokan szerették volna magukénak tudni az üzenetküldésben jeleskedő szolgáltatást. A Mark Zuckerberg által vezetett alakulat pedig nem szeretett volna több konkurenst, így egy igen nagyvonalú ajánlatot tett – nevezetesen 19 milliárd dollárról beszélhetünk. A masszív pénzösszeg, ahogy az lenni szokott ilyen esetekben, nem csak készpénzből tevődik össze, hanem más javakból is. A megállapodás szerint a készpénz része 4 milliárd dollár, míg 12 milliárd dollárt részvények tesznek ki, a maradék 3 milliárdot pedig korlátolt részvényekben törlesztik, de már a WhatsApp munkavállalói felé a következő négy év során. A Facebook nem először érte el a milliárdos összeget, ha alkalmazásra licitálásról van szó, ugyanis korábban nagyjából egy milliárdot fizettek ki az Instagramért, de ez a mostani összeg az előző rekordjuknak a tizenkilencszerese(!). Egyébként bármilyen hihetetlen is, a WhatsApp csapata mindössze 50 dolgozót számlál, melyből 32-en mérnökök. A megállapodást követően mindkét fél örömét fejezte ki, és várják már, hogy megkezdjék a közös munkát. A tervezett változásokról egyelőre nem beszéltek, de azt leszögezte Jan Koum, hogy hirdetések felbukkanására abszolút nem kell számítani. „A WhatsApp jó úton jár ahhoz, hogy 1 milliárd ember csatlakozzon hozzá” - mondta el a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg. „A szolgáltatás elérte azt a mérföldkövet, ahonnan hihetetlenül értékesnek számít. Ismerem Jan-t hosszú ideje, és izgatott vagyok, hogy az ő és a csapata partnere lehetek abban, hogy a világot nyitottabbá és „összekapcsoltabbá” tegyük.” Napjainkban a WhatsApp jelen van szinte minden mobilos platformon. Az iOS-en, az Androidon, a BlackBerry OS-en, a Nokia Series 40-en, a Nokia Ashán, a Symbianon, a Firefox OS-en és persze a Microsoft Windows Phone-ján is használatba vehető a szolgáltatás. Az első egy évben még ingyenesen lehet igénybe venni a WhatsApp által kínált lehetőségeket, ezt követően azonban már fizetni kell érte. No, persze senki ne gondoljon nagy összegre, évente 0,99 dollár a tagdíja, vagyis kevesebb mint 230 forintot kell érte leszurkolni a virtuális kasszánál.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. mviski
2014.02.20. 16:11
Kár érte, nagyon szerettem a programot. Nagyon tartok tőle hogy olyan lesz mint az FB messenger, akkor viszont törlés azonnal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. xaby94
2014.02.20. 17:03
Csak ne tegyék tönkre ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. nemlehet
2014.02.20. 17:16
Remélem nem csak a konkurencia kiirtása végett vették meg. Ha a whatsapp pozitív dolgait beépítik a fb messengerbe akkor örülök a dolognak, mert alapvetően mindenkinek imádkozni kell, hogy térjenek át whatsappra, mondván minek úgy is van fb.... Jah csak az eszi az adatforgalmat és fogja a telefont nem is kicsit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. No.1.
2014.02.20. 17:22
Azt nem ertem, ha valami ingyenes, akkor miert teszik fizetosse?
Ertem en, hogy az embereket ki kell fizetni meg stb..
De akkor minek fognak bele?
Mindenki felvasarol mindent, azt a vegen nem biztos hogy jo sul ki belole, lsd skype.
Persze kotelezonek sem kotelezo hasznalni, de ha igy folytatja minden ceg, hogy felvasarol mindenki mindent, akkor elobb utobb minden fizetos lesz.
Az lesz az utolso, hogy en ilyenekert penzt adjak.
FB-t es szamos programot szamuztem mar a telefonrol, a sok engedely miatt. Nem ertem, pl zseblampanak minek teljes halozati engedely, fenykep es video rogzitesi engedely, usb tarolo tartalmanak torlese modositasa, rezgo motor kezelese, hang rogzitese stb..
Szep lassan minden program fogja tudni mikor mesz wc-re. Elobb utobb az emberek ezt megunjak, es ugy elfelejtik ezeket a programokat, ahogy illik.. Azt nezhetnek a szolgaltatok vagy a programok tulajdonosai, mikor mely szakadekot vesz a statisztika.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Resike No.1.
2014.02.20. 18:16
Mert a 200 forint olyan sok érte, kb 4 sms többe kerül. Ha neked is lenne 400 milló felhasználód, amiből 300 milló szinte biztos hogy fog érte 200 forintot adni, te is fizetőssé tennéd. Miért ingyenes az elején? Hogy gyorsabban tegyen ismertségre szert. Az app engedélyekről meg manapság boldog boldogtalan tud alkalmazást írni, főleg az ilyen 2 soros ki/bekapcs vaku féleségeket, viszont elég kevesen tudják ezt úgymond normálisan tenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mikej95
2014.02.20. 18:22
A Facialbook minden elemét úgy "kölcsönözték"(ejtsd lenyúlták) vagy vásárolták valahonnét, így átláthatatlan, kusza és logikátlan, mivel mindig csak hozzá tettek, a függők meg úgyis már tudják mi hol van.
Ennek is az lesz a vége, mint minden ilyen felvásárlásnak, bármely más cégnél: csorbul az eredeti (megvett) koncepció. A Skype példával meg már megelőztek.

OFF Amúgy még mindig nem vágom, hogyan lett a fészbúk ilyen népszerű(bár most már stagnál, aztán csak lefele vezet majd az út), csak egy egyetemi kis hálózat volt.(bár ha figyelembe vesszük a Prizma programot már megvan, hogy honnan volt a pénz és a kapcsolati tőke)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Lazahunter No.1.
2014.02.20. 19:55
Azért fizetős, mert van rá kereslet ... 300+ millió embert kiszolgálni azt hiszed ingyen van? Valaki viccből fizeti zsebből?

1$ évente az semmi, mégis 300+ milla embernél szép kis összeg ... és ez egy jó üzleti modell. Nem zsebelem ki a népet, és az alkalmazásom van olyan jó, hogy így is megérje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Lazahunter
2014.02.20. 19:56
"0,99 cent"

Egy kicsit kevésnek tűnik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DemonDani Lazah...
2014.02.20. 21:33
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Taranisz
2014.02.20. 22:02
Annyira imádom, hogy temetik az FB-t meg sírnak, hogy fizetős x,y dolog.

Az FB nincsen mély repülésben, a felhasználóinak a zöme most kezd el felnőtt életet élni, értsd úgy, hogy munkája van, fizetése van, potenciális reklám célpont! A tinikért nem sírnék, úgyis csak anyu-apu pénzéből élnek... plusz ők sem hagyják el az FB-t, mert már ki van alakítva ott az elérhetőségeik stb...

Miért fizetősek az alkalmazások (értem ezalatt a nem lehúzást hanem a valós és reális áron kért szolgáltatás díját), mert emberek csinálják, és nekik is meg kel élniük valamiből... és az az 1 dollár már megbocsáss, de kb. 4 sms ára a mai tarifák zömében MO-n, egy évre meg aztán tényleg egy "porbafingó" összeg!


Ha meg nem tetszik, hát Istenem, menjél és telefonálj percenként 20 forintért és küldj sms-t aminek darabja 30-50 forint. Egészségedre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. No.1.
2014.02.20. 23:08
Higyjetek el, nekem nem az a bajom ha valamiert fizetni kell vagy sem.
Meg lehet nezni, nekem tobb megvasarolt programom van, mint amennyi free vagy kaloz cucc van a telomon.
De!!
Ha valami egyszer ingyenes, lsd skype es tsi (minden platformon az volt) es ha jol tudom meg most is ingyenes evek ota (igaz nem hasznalom) akkor miert teszik vagy tennek fizetosse?
Nem eleg nekik a sokmillio hulye reklambol, meg az elougro szarsagbol a penz? Aki akar, valtson fizetosse, aki meg nem, annak hagyjak meg a lehetoseget xy korlatozassal, vagy reklam csikkal.
De ugye tudjuk a Viber, es hasonlo voip programok sorsat, ha a szolgaltato felol korlatozzak. Bachatom, hogy kifizettem erte xy-t, ha hasznalhatatlan. Hisz a szolgaltato sem hulye, hogy engedje az ilyenek elterjedeset az o "karukra"
Ha meg wifirol megy az egesz, akkor meg mar nem mindegy, az ember min keresztul kezdemenyez hivast?
Ezert nem ertem, hogy mert korlatoz a szolgaltato. Gepen is ugyan ugy figyel a Viber, azt keresztbe lecsokolhat...

Szep lassan meg mindenki fizetosse fog tenni igy mindent..
Megveszi az ember 40-80-150 ezrekert a telefont, ami nem olcso...
Elofizetsz netre, ami a mai vilagban nem a legjobb megoldas, ha csak nem korlatlan nettel rendelkezel, meg 10-15k-s elofizuval.
Aztan a szolgaltato blokkolja a kimeno forgalmad, es meg a programert is elkernek xy osszeget, de meg veletlenul sem fogod tudni hasznalni, mert valamelyik oldalon ugy is belenyulnak..
No mindegy..
Szoval nekem nem azzal volt a bajom, hogy azt az 1$-t ki kell szurkolni egy progiert. Csak maga a hozza allas..
Kivancsi lennek majd a nagy FB fanok arcara, mikor az is majd fizetos lesz, mert a tobb milliard "hivo" odaig van azert a szarert..
De biztos lesz, aki azert is fog fizetni, hogy a nagywczeset meg akkor is tudja posztolni, mikor mar csak 3ezer ember hasznalja azt a szart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bokpeter
2014.02.21. 08:01
Nekem jo a Viber
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02
2014.02.21. 12:14
Remélem nem cseszik szét,mert a face-t biztos nem fogom használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2014.02.21. 13:17
Paranoia. Semmit sem tudni mi a szándék vele, de sokan már temetik előre, volt aki törölte is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. asdsa
2014.02.21. 16:29
Áhá, szóval ezért építik le már vagy egy fél éve a telefonos FB progit, meg ezért szabják a userek idegét a Facebook Messengerrel...Ja nem, csak nem értenek se a programozáshoz, és visszajelzésről még nem is hallottak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Resike asdsa
2014.02.21. 20:42
Egy weblapszerkesztő hogy értene a programozáshoz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. domdetre Resik...
2014.02.22. 00:01
Egy fórumozó hogy értene a számítógéphez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csabi02
2014.02.22. 22:24
Na beszarok ma már senkinek nem működik a WhatsApp!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!