iPon Hírek

Fény derül a hazugságokra

Dátum | 2008. 09. 24.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

A sánta kutyát korábban a sintér, a hazug embert pedig a poligráf érte utol - vagy nem (és az elsőség se volt mindig egyértelmű). Most azonban egy olyan új találmányt jegyeztek be a Nemzetközi Szellemi Tulajdon Szervezeténél, amely szó szerint fényt derít a hazugságokra - mégpedig az infra-tartományhoz közeli fényt.

Az új eljárásnak több előnye is van a poligráffal szemben, az első pedig mindjárt a kis méret, valamint az ebből következő könnyűség és szállíthatóság. Ez ugyanis lényegében nem több egy fejpántra szerelhető kis egységnél, amely infra-közeli fényt vet a koponyán keresztül az agyra, majd a visszaverődő fénymennyiségből méri le, hogy az épp mennyire aktív - vagyis, hogy az alany épp hazudik-e, vagy sem.

A második előny értelemszerűen a fokozott pontosság, mivel az új eszköz működése teljesen személyre szabható: a tényleges hazugságvizsgálat előtt ugyanis gyorsan felmérhető az alany szokásos agyi aktivitása is, ami aztán összehasonlítási alapként szolgálhat a tényleges vizsgálatnál. Végül, de nem utolsósorban lényeges szempont az is, hogy az új eszköz a poligráfoknál várhatóan sokkal olcsóbb is lesz.

Ezek után - figyelembe véve még az elektronikus gondolatolvasás iránti egyre nagyobb érdeklődést, és újabb eredményeket - már tényleg csak az a kérdés, hogy vajon mennyi időnk maradt még a tényleges gondolatrendőrség megvalósulásáig...?

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások