iPon Hírek

Fény derül a legsötétebb galaxisokra

Dátum | 2007. 02. 26.
Szerző | Borisnyikova
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A tudósok megoldhatják a rejtélyt, hogy hogyan jöttek létre a világegyetem legsötétebb galaxisai. A törpeszferoidok olyan galaxisok, amelyek  szinte kizárólag sötét anyagokból tevődnek össze, és a Tejút és az Androméda galaxis körül bukkantak rájuk. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a sötét rendszerek egykor gázokban gazdagok voltak, ám később nagyobb galaxisok holdjaivá váltak, és látható anyagaik egy része feloldódott. A Nature folyóirat által közölt tanulmány talán felfedheti a sötét anyag rejtélyét.


A kutatók computeres szimulációt használtak, hogy felfedjék, mi történhetett 10 milliárd évvel ezelőtt, amikor egy gáz-alapú törpegalaxis bekerült egy nagyobb Tejút-méretű rendszerbe. Megtalálták a húzóerőt, avagy a „tolónyomást”, amely az által jött létre, hogy  egy kisebb galaxis a masszívabb rendszer csillagközi gázain át haladt. A modell azt is megmutatta, hogy a nagyobb rendszer gravitációja a törperendszer sok csillagát elgörbítette volna.

Stelios Kazantzidis, a Stanford University asztrofizikusa és az újság szerkesztője elmondta: „Ezek az eredmények azért olyan izgalmasak, mert olyan fizikai hatások kombinációján alapulnak, amelyeket ezelőtt sosem vizsgáltak. Ez egy lépés a Világegyetem struktúrái létrejöttének jobb megértése felé, ami pedig az asztrofizika egyik alapvető célja.”

A kutatók úgy vélik, hogy minden megvilágított galaxist több rendkívül sötét anyagokból álló szferoid galaxis vesz körül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.02.26. 04:59
A tudósok megoldhatják a rejtélyt, hogy hogyan jöttek létre a világegyetem legsötétebb ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!