iPon Hírek

Fényes jövő előtt áll a DisplayPort

Dátum | 2008. 07. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A HDMI porttal felszerelt eszközök nagyjából 5 éve vannak kereskedelmi forgalomban, ez idő alatt a csatlakozótípus rendkívül nagy népszerűségre tett szert. A HDMI portot rengeteg szórakoztatóelektronikai készüléknél használják manapság, ilyenek például a konzolok, a Blu-ray lejátszók, valamint a HDTV-k.


A Video Electronics Standards Association (Videó Elektronikai Szabványok Szövetsége) már most arra készül, hogy a PC piacon az elterjedtnek mondható HDMI csatlakozókat DisplayPort foglalatokkal helyettesítse. A DisplayPort csatlakozóval ellátott monitorok és videokártyák, ha kis mértékben is, de az utóbbi hónapok folyamán elkezdtek beszivárogni a piacra. A DisplayPort támogatói rendkívül céltudatosak, de vajon képes lesz a HDMI leváltására az új port? Az iSuppli elemzése szerint a HDMI szabvány a DisplayPort próbálkozásainak eddig ellenállt, de az elemzők szerint ez a helyzet hamarosan megváltozik.

Az iSuppli szakértői úgy vélik, hogy a PC gyártó nagyvállalatok a közeljövőben egyre nagyobb mértékben fogják alkalmazni a jogdíjmentes csatlakozót, a DisplayPortot. A DisplayPorttal ellátott eszközök a 2007-es 0 egységes eredményhez képest 2012-re 263,3 millió darabos szállítási teljesítménnyel fog rendelkezni globálisan. A HDMI szállítási eredményei ezzel egy időben szintén jelentősen növekedni fognak: a csatlakozó 2007-ben 193 millió darabos, míg 2012-ben már 772,8 millió darabos szállítási mutatóval fog rendelkezni. A két szám között jelentős különbség van, a DisplayPort valójában inkább hosszabb távon lesz sikeres a piacon, ugyanis a VGA és a DVI portok utódjaként tekintenek rá. A DVI és a VGA portoknál kisebb csatlakozóval fog rendelkezni a DisplayPort, ezzel együtt az új szabvány hosszabb és rugalmasabb kábelt, nagyobb sávszélességet kínál.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. pluto
2008.07.27. 00:37
Biztos hogy mindig fognak újítani,hogy meg kelljen venned az újat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2008.07.27. 02:04
nincs pénz új tv-re, a monitoromnak meg vga csatlakozója van...
ha 10-20 évig jó volt a vga, akkor most miért dobják ki sorra ezeket az új szabványokat? Mármint ott a dvi, az miért nem jó?
itt is a profit a lényeg asszem
remélem, hogy még egy ideig megmarad a vidkarikon a dvi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2008.07.27. 22:25
oh, akkor ok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alamos
2008.07.27. 22:30
Elnézést, hogy közbeszólok, de akkor már a Composite és Scart és RCA átalakító és kábel hol marad belőle? Így micsoda élvezet lesz benne, hogy csak 4 toldó van rajta? Az még alig 20 cm-es.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!