iPon Hírek

Fényes jövő előtt az ultrabookok?

Dátum | 2011. 11. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az IHS iSuppli elemzői szerint az ultrabook szegmens előtt fényes jövő áll, legalábbis a legfrissebb előrejelzések erre engednek következtetni. Az ultrabookok piacán a pletykák szerint azért nincs minden rendben, de reméljük, hogy a helyzet a nem is oly távoli jövőben változik majd, és az IHS iSuppli előrejelzései tényleg valóra válnak.

Az elemzők szerint az ultrabookok a jelenlegi 1,8%-os piaci részesedésüket 2015-re 43%-ra tornázzák majd fel a noteszgépek piacán, ami igen tekintélyes mértékű növekedést jelent. Az előrejelzések fényében a jelenlegi 1,8%-os részesedés jövőre 13%-ra ugrik, majd 2013-ban 28%-ra, 2014-ben pedig 37%-ra emelkedik. Az IHS iSuppli elemzői a fenti „jóslatot” arra alapozzák, hogy a notebook piac jól fogadja majd az ultrabook konfigurációkat, amelyek segítenek a gyártóknak felvenni a harcot az egyre népszerűbb tábla PC konfigurációkkal szemben. 

Az ultrabookok piaci részesedésének várható alakulása. Forrás: IHS iSuppli
Ahhoz, hogy a két kategória képviselői versenyezhessenek egymással, a notebook szegmensnek mindenképpen ütőképes konfigurációkra van szüksége. A tábla PC-k az utóbbi időben megállították, majd vissza is fordították a netbook szegmens növekedését. Az ultrabookoknak ezzel szemben már több esélyük van a táblákkal szemben. Az esélyt tovább növeli majd, hogy hamarosan elkészülnek az érintőkijelzővel is felvértezett ultrabookok, amelyek több előnyt is kínálnak majd a táblákkal szemben.

Az ultrabookok ugye tartalmaznak billentyűzetet és futnak rajtuk a különböző, főként munkához szükséges szoftvercsomagok is, amelyek a tábla PC-ken többnyire nem használhatóak, vagy csak nagyon körülményesen. A mérleg nyelvét a teljesítmény is az ultrabookok felé billentheti majd.

A korábbi pletykák szerint az Ivy Bridge alapú ultrabookok már akár 600 dolláros áron is elérhetőek lesznek, így mindenképpen versenyképesek lehetnek majd a 400-500 dolláros táblákkal szemben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. prohlep
2011.11.09. 18:50
"Fényes jövő előtt az ultrabookok?"

En inkabb azt remelem, hogy MATT jovo elott az ultrabookok!

Nehez elhinnem, hogy egy kijelzot mattra csinalni, az technologiailag annyival dragabb lenne, mint amennyivel sokkal hasznosabb szamos elethelyzetben, ... kiveve ha valaki sotetitett szobaban video filmet nez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. asimov007
2011.11.09. 20:16
Persze, jövője lesz itthon negyedmilláért. Szép kerek cikkek lehetnek maximum a statisztika növelésére. Ha még jobban elszabadul a juró, no meg az adók, hát egy petákot nem adnék a sikeres forgalmazásért itthon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Emberfej
2011.11.09. 21:02
Fényes kijelzővel szebbek a színek de tényleg leszokhatnának már róla, a tükröződés csak az egyik dolog, ráadásul a tisztán tartása is körülményesebb.

Érintőkijelzősök jöhetnének tablet móddal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. polarx
2011.11.09. 21:49
szerintem az ultrabookoknak semmi értelme. vékonyabb de azonos teljesítmény? btw? kit érdekel hogy nem 2 centi hanem 1? meg talán fél kilóval könyebb.. DE MÉR' JÓ? ha dolgozni akarok asztali pc ha utazni van más. utazás közbe dolgozni is lehet egy laptopon kétlem hogy ez a sovány laptop alkalmasabb volna rá -.-"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Turai
2011.11.09. 22:01
"Az IHS iSuppli elemzői szerint az ultrabook szegmens előtt fényes jövő áll,"

Csak ezek az elemzők két nagyon fontos ténnyel nem számolnak.
1, A jelenlegi gazdasági helyzet.
2, Egy erőteljesebb év után ez is nagyon könnyedén kifulladhat.

Persze biztosan lesz felvevőpiaca elég ha az ember arra gondol, hogy egyre többen vesznek összeállított konfigurációt mivel már egyre kevesebben szánják az idejüket arra, hogy ténylegesen megismerkedjenek a hardverekkel is.
Hozzám pl. fordul már olyan ismerősöm is segítségért aki számítástechnikai fősulit végzet de ennek ellenére egy memóriát sem tud kicserélni ami azért szerintem egy kicsit szánalmas.

De visszatérve a cikkhez nagyon valószínűnek tartom, hogy hirtelen nagyon nagy iramban telítődni fog a piac ebben a szegmensben ami rövid időn belül a stagnálásához is vezethet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Svidi
2011.11.09. 22:11
600$ készpénzért? hiszem, ha látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Insignia
2011.11.09. 23:05
Svidi 600$->600€->300ezer Ft.... kb sztem így váltják a pc piacon az árakat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. polarx
2011.11.10. 07:18
Turai: és az ilyen majmokat (bocs hogy ezt mondom a komádról) felveszik akár tanárnak akár rendszergazdának.. akinek meg csak egy felső fokú okj-s rendszergazda papírja van szóba se állnak vele.. mert nincs gyakorlat.. (honnna az anyámból legyen ha nem vesznek fel) vagy mert miért nem tanulok, fiatal vagyok -.-" vagy mert nincs főiskolai végzettségem.. ANYÁD azt.. az ilyen szarjankókat akik lóf..t nem értenek a géphez meg kurvára nem is ért semmihez se azt meg előszerettel alkalmazzák mert neki ilyen meg olyan papírja van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Simba
2011.11.10. 10:53
Ebben a szegmensben nehéz lesz versenyezni a Macbook Air-el. Én például azt venném még ha hozzá vesszük a garibővitést is ami sajnos kötelező az Apple-nél mert alapból csak 1 év jár.

polax: a kulcsszó a protekció. Nálunk is dolgoznak mérnöki beosztásban olyanok, akik még jó indulattal is inkább csak vették a diplomájukat. Ha egyáltalán van neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Turai
2011.11.10. 14:22
polarx

Egy kicsit durván fogalmaztál de ennek ellenére teljesen egyetértek veled.
Amit meg erre Simba írt meg csak részben igaz.
Sokkal inkább az a helyzet, hogy túlságosan a papírok országává váltunk aminek következtében többet ér a papír mint a tényleges tudás.
Sajnálatosan a Magyarországon működő cégek egyszerűen nem veszik észre, hogy saját maguknak okoznak károkat ezzel a hozzáállással.
Ennek a legszörnyűbb megnyilvánulását pl. én a számítástechnikai eszközök értékesítésénél veszem észre mikor az eladó egy egyszerű alapkérdésre sem tud válaszolni.
(Az ilyen helyeket én pl. kerülöm mivel minősíti a céget is és belegondolni sem akarok, hogy probléma esetén mi várhat rám...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr...
2011.11.10. 15:03
polarx

Szerintem viszont ésszerű áron ezeknek az ultrabookoknak több értelme van, mint egy notebooknak. És pontosan amiatt, ami szerinted jelentéktelen. Hogy ugyanakkora teljesítmény mellett kisebb és könnyebb. Egy hordozható gépnél szerintem alapvető fontosságú a méret és a tömeg, még ha ténylegesen utazás közben csak kevesen használják a gépüket, akkor is. Biztos van akit az sem zavarna, ha ezt kellene magával hurcolni, de én szívesebben tartanák magamnál egy ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Emberfej
2011.11.10. 22:51
polarx
Azért nem veszik fel a munkatapasztalat nélküli okj végzettségűeket mert mindenképpen ragaszkodnak hozzá hogy egy főiskolán végzett munkáját kapják, miközben ha lejjebb adják az igényeiket és elfogadnak egy hasonló állást 1-2év alatt eljutnak az eredetileg áhított pozícióba.
Végzettség, protekció, főnököknek nyalás és munkatapasztalat hiánya bőven pótolható kemény munkával.

Visszatérve az eredeti témához, néha napi 10órát kell laptoppal a kezemben rohangálnom és közben dolgozni rajta. Nagyon örülnék egy 300ezer alatti laptopnak ami kibír ennyi időt töltés nélkül és nem szakad le tőle a karom nap végére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. polarx
2011.11.10. 22:55
Phantomstranger: pont ez az hogy nem azonos áron adják hanem majdnem 2x-er annyiért.

Emberfej: ne haragudj de egy friss diplomásnak sincs semmilyne gyakorlata.. sőt a lentebbiekben olvasva ha egy infós főiskolás még a ramot se tudja kicserélni akkor miről is beszélünk?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Emberfej
2011.11.11. 00:08
Diplomát nem adnak szakmai gyakorlat nélkül, ami minimum 1hónap de általában 3-5 hó szokott lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr...
2011.11.11. 13:48
polarx

Előbb-utóbb biztosan normalizálódik az ára. Most még újdonság, de ha versenyezni akarnak a táblákkal, akkor lejjebb kell engedniük az árakat. A hírben látható jóslat is csak így jöhetne be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!