iPon Hírek

Fénykód: a vonalkódok jövője?

Dátum | 2009. 08. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Érdekes, bár egyelőre még fejlesztendő új megoldást alkottak az MIT kutatói a vonalkodók leváltására: fényalapú kódolást, amit egyelőre még LED útján kiviteleznek, a későbbiekben azonban a bankkártyák hologramjaihoz hasonló fényvisszaverő megoldást elképzelhetőnek tartanak.

Az utóbbi elgondolás a jelenleginél minden szempontból értelmesebbnek és életképesebbnek is tűnik, mivel egy LED-izzó amellett, hogy saját energiaforrást is igényel, egy puszta vonalkód esetében túlságosan drága is: $5 lenne darabja. A hologramos verziók ennél már nyilván jóval költséghatékonyabbak lesznek.


Maga az alapelv, a kijelölt útirány azonban határozottan jó (miszerint az információt egy speciális szűrűvel módosított fénysugárba kódolnák), miután a "Bokode" névre keresztelt új technika a hagyományos vonalkódoknál sokkal több adatot képes kódolni, így puszta termékazonosítás mellett számos további információt és tárolhat (több ezer bitet), más célokra is alkalmazható - főleg, hogy az adataik még egy mobiltelefon kamerájával is leolvashatóak és értelmezhetőek, akár több méteres távolságból is.

A kutatók elképzelései szerint a technika élelmiszerek esetében például extra táplálkozási információkkal láthatná el a vásárlókat, bármilyen termék esetében reklámozhatna akciót/árleszállítást, elősegíthetné egy konkrét termék gyors fellelését a sok között, de egy kulcstartóra aggatott személyes Bokode segítségével például egyetemi hallgatók is azonosíthatnák magukat a tanintézményükben, elősegítve így a vizsgáztatás digitalizálását.

Hogy a végső, finomított verzió mikorra várható, azt egyelőre még nem tudták megbecsülni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Multitask
2009.08.05. 02:07
VISSZA A HIRHEZ

"Hogy a végső, finomított verzió mikorra várható, azt egyelőre még nem tudták megbecsülni." - feltéve ha lesz kedvük pénzt rakni ebbe a multik. :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Konkii
2009.08.05. 02:17
El nem tudom képzelni, hogy ez egy olyan hatalmas újítás legyen, hogy ezekután az óriáscégek rohannak majd leváltani az összes vonalkódjukat meg leolvasójukat. Egyébként sem tűnik egy olyan nagy durranásnak, vagy csak én nem látom benne a fantáziát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. arkman
2009.08.05. 09:13
Fantázia van benne, mivel a vonalkódhoz képest több adat tárolható rajta, (szín,tömeg,élelmiszereknél az összetevők: mondjuk az nagyon jó kérdés, hogy ki nézi ezt meg vonal(fény)kódon ha rá van írva.) de szerintem se éri meg most a boltoknak lecserélni(főleg úgy, hogy iszonyat mennyiségű adatot/vonalkódot/terméket kellene feldolgozniuk. Egy kisboltban is több száz-ezer termék van, és akkor még nem is beszéltünk a multikról se.). Távoli jövőben viszont nagyon is jól használható lesz, mivel kezd elavulni a vonalkód, mint technológia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ossyni
2009.08.05. 23:37

Még most is nagy probléma, ha a vonalkód ami nagyobb és gyűröttebb még azt sem olvassa gyorsan a teszkós pénztárgép, nem hogy keresgélni egy kissebb nagyobb dobozokon a makronnyi kis pönnyöt.
Milyen gyorsan tudna az beolvasni, főleg egy gyűrött csokipapíron a hologrammos csillogást, vagy egy 106cm-es plazmatévé majd 5 Nm2-es dobozán 1 pöttyöt!!!!

Elgondolkodtató mindkét feltevésem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Multitask
2009.08.06. 00:03
Majd bekarikázzák egy nagy piros pöttyel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!