iPon Hírek

Fig - játékokra szabott közösségi finanszírozási platform

Dátum | 2015. 08. 19.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

2012-ben tulajdonképpen a Double Fine robbantotta be a játékipari köztudatba a Kickstartert, és rögtön 3,3 millió dollárt össze is szedett a Broken Age elkészítésére. A Kickstarter azóta is rendkívül népszerű a játékfejlesztők körében, de akad vele egy kis probléma. A játékok csak egy nagyon kis szeletét képezik az egész rendszernek, annak a rendszernek, amit úgy alakítottak ki, hogy bármilyen projektet kiszolgáljon az okosóráktól a YouTube-csatornákon át a macskás kávézóig. Justin Bailey, a Double Fine egykori operatív igazgatója szerint éppen ezért volt szükséges egy kizárólag a játékokra koncentráló, az alapoktól a játékokra felépített közösségi finanszírozási rendszer elindítása. Ez Fig névre hallgat, és jóval többet nyújt a játékfejlesztők számára, mint a Kickstarter. Egyrészt könnyebben és jobban szabhatják testre a saját kampányokat, átláthatóbban és érthetőbben tálalhatják a jutalmakat, és bekerült például egy idővonal is, ami azt mutatja, hogy adott időben hol tart a játék fejlesztése. Ez fontos, Bailey ugyanis azt tervezi, hogy a Fig a fejlesztés teljes folyamata alatt végigköveti és segíti a játékkészítőket, és tájékoztatja a vásárlókat, nem csak a kampány időszaka alatt, mint a Kickstarter. Az egész mögött ott áll a jelenleg három legendás fejlesztőből álló kurátori és tanácsadói gárda is: Tim Schafer, Feargus Urquhart és Brian Fargo. A három úriember egyébként már kijelentette, hogy az ő stúdióik a jövőben a Figet tervezik használni a következő projektekre. De ez még nem minden! A Fig igazi nagy dobása az lesz, hogy az egyszeri játékosnak megengedi majd, hogy szó szerint befektessen a készülő projektekbe, és így később részesüljön a profitból. A Fig ezen része jelenleg még hatósági jóváhagyási folyamatokon megy át, így még csak akkreditált befektetők tehetik ezt meg, de az ígéretek szerint hamarosan mindenki számára megnyílik a lehetőség. Az első játék egyébként már fel is került a Figre, ez az Outer Wilds a Mobius Digialtól. Érdemes megnézni, nagyon jónak tűnik!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. m-a-r-i-u-...
2015.08.19. 19:16
Az igazán ironikus az lett volna ha a Fig-et a Kickstarter-en indították volna el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dbelam
2015.08.19. 23:25
A Fig igazi nagy dobása az lesz, hogy az egyszeri játékosnak megengedi majd, hogy szó szerint befektessen a készülő projektekbe, és így később részesüljön a profitból.
Hányszor emeltem fel a hangom, hogy az "adjatok pénzt és a profitot is lenyeljük ha egyáltalán elkészül" mentalitás sehova sem vezet. Szerencse, hogy nem egyedül vagyok ezzel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. i2k010
2015.08.20. 10:56
Szerintem meg maga a katasztrófa lesz a profitosdi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. VikMorroHu... dbela...
2015.08.20. 16:34
Azért már van néhány játék, ami közösségi finanszírozással készült...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dbelam VikMo...
2015.08.20. 22:16
Persze, és hány ellenpélda van, hogy Kickstarter után a Greenlight-kalapozás végén pre-alfa szar marad?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hympyke
2015.08.21. 06:47
Ez legyen azoknak a baja akik ilyenre pénzt adnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester
2015.08.21. 11:41
Ha már "producerkedek" egy bizonyos összeg felett és nem csak simán előrendelem, akkor teljesen jogos lenne ez a jutalék rendszer. Már rég annak kellett volna lennie. Aki csak 1-10-30 dollárt adományoz annak természetesen még nem "jár" semmi, csak a játék a végén. De aki belead 100-1000 dolcsit vagy többet, akkor ott már nem csak egy posztert, meg kézfogást a fejlesztőkkel meg aláírt artworkot kellene kapnia, hanem részarányos jutalékot. Max súlyozottan elosztani, hogy aki az alfa fázisban ad 1000$-t az többet kapjon a végén int aki már majdnem az RTM fázisnál fizet be...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.26. 00:48
nekem szimpibb ez a kalapozás, mint az aluljárós.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!