iPon Hírek

Figyelmetlen? Feledékeny? Másszon fára!

Dátum | 2015. 08. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A fáramászás és a gerendán vagy korláton egyensúlyozás jelentősen javíthatja a kognitív képességeket, derül ki az Észak-Floridai Egyetem kutatóinak legújabb tanulmányából. Tracy és Ross Alloway, és kollégáik elsőként igazolták, hogy az úgynevezett dinamikus proprioceptív tevékenységek − például egy fa megmászása – rövid távon nagyon jó hatással vannak agyunk munkamemóriájának működésére, amely a bejövő információk feldolgozását végzi. A proprioceptív gyakorlatok célja a mozgáskoordináció, vagyis a test különböző részeinek megfelelőképpen való pozícionálásának képessége, illetve az egyensúlyérzék fejlesztése. A szakértők régóta tisztában vannak azzal, hogy a testhelyzet érzékelése és a munkamemória közt szoros kapcsolat van, azt azonban mostanáig senki sem tudta, hogy ezen kapcsolat kiaknázása révén lehetséges „edzeni” az agy információ-feldolgozó rendszerét.
A vizsgálat során a kutatók először letesztelték a 18−59 éves résztvevők munkamemóriáját, majd különböző egyensúlyozást, illetve útvonaltervezést igénylő gyakorlatokat hajtattak végre velük. A tesztek keretében az alanyok fára másztak, egy néhány centi széles gerendán járkáltak vagy kúsztak, felsőtestüket adott pozícióban tartva sétáltak, mezítláb szaladgáltak, különböző akadályok között, felett és alatt bújtak át, illetve furcsa tömegeloszlású tárgyakat cipeltek. Két óra ilyen jellegű gyakorlatozást követően aztán a kutatók ismét letesztelték, hogyan működik az alanyok munkamemóriája. Legnagyobb meglepetésükre átlagosan 50 százalékos kapacitásnövekedést észleltek, ami első pillantásra egészen hihetetlennek tűnt. A szakértők két másik csoport eredményeivel vetették össze a dinamikus gyakorlatokat végzők teszteredményeit. Az egyik csapat nem végzett fizikai munkát, hanem a két teszt közt eltelt időben új információkat tanultak meg, annak ellenőrzése érdekében, hogy ilyen módon edzhető-e a munkamemória. A másik csoport pedig jógázott, vagyis statikus proprioceptív gyakorlatokat végzett, azonban a munkamemória kapacitását sem ez, sem a tanulásos módszer nem fokozta észrevehetően. A szakértők szerint a dinamikus tréning előnye, hogy a résztvevőknek folyamatosan új környezethez, új terepviszonyokhoz, új kihívásokhoz kell alkalmazkodniuk, míg például a jógázó csapat tagjai gyakorlatilag egy helyben, akadályok nélkül végezhették gyakorlataikat. A munkamemória erősítésére tehát a jelek szerint olyan fizikai gyakorlatok alkalmasak, amelyek a testen kívül az elmét is megdolgoztatják, mert kiszámíthatatlanságuk miatt folyamatos helyváltoztatást, tervezést és alkalmazkodást igényelnek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Arbor
2015.08.06. 14:09
Így van, nagyon helyes.
Az ilyen tesztek sorra bizonyítják hogy a megszokott életmódunk mennyire alkalmatlan és káros testünk normál működésére.
Nem véletlenül erőltetik a kicsit "szabadszeleműbb" az álló asztalok használatát. Az ülő, egyhelyben tespedő életmód lohasztja az agyat.

Ha mégtöbb ilyen hír kerülne a közmédiába akkor közelebb kerülnénk képességeink folyamatos fejlesztéséhez, szinten tartásához. Ez pedig az élet sok területén fontos és előnyös

Remek kis hír
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. predike07
2015.08.06. 17:10
Nagyon jó a célra a kiépített kaladpark.Pár hete voltam egy kalandturán aminek keretében fákon kiépített akadályokon kellett átmenni.Nagyon jó volt, átmozgatott és szükség volt egyensulyra is rendesen meg erőre.
A fáradást meg 1-2 karcolást leszmítva csak pozitív hatása van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. SzAdamAndy Arbor
2015.08.07. 10:53
Ha egyhelyben áll az nem ugyan az mint, ha egyhelyben ülnél?

Sőt ha egyhelyben mozogsz sem ér semmit.

"Az egyik csapat nem végzett fizikai munkát, hanem a két teszt közt eltelt időben új információkat tanultak meg, annak ellenőrzése érdekében, hogy ilyen módon edzhető-e a munkamemória. A másik csoport pedig jógázott, vagyis statikus proprioceptív gyakorlatokat végzett, azonban a munkamemória kapacitását sem ez, sem a tanulásos módszer nem fokozta észrevehetően."

Nem tudom akkor az állóasztelnek mi értelme lenne. Csak elfáradsz a állás közben, sőt szerintem hamarabb mint ülve.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.07. 11:25
Ha tudsz angolul


Nyílván egy irodai munkás nem tud fáramászni az ebédszünetben, és nem sok munkahelyen van mondjuk mászófal. Miért is lenne?
Annyit tehet az illető, hogy állva végzi munkáját. Ennek számos pozitív hatása lehet:
A láb vérkeringésére.
A csontok erősségére szintén a lábban.
A gerinc egészségére.
Az agy vérállátására is.
Az ülésnek, napi 4-5 órában rendkívül káros hatásai lehetnek az emberi szervezetre.Ezt nem úgy kell érteni hogy 2 hét múlva. Hanem 30-40 év múlva ha a személy huzamosabb ideig ülőmunkát végez.

Az ülőmunkáról, mostmár magyarul.

Mellesleg nem kell feltétlen állva munkát végezni. Ehhez komplett irodabútorokat kéne lecserélni, ami nem olcsó mulatság és mi meg profitorientált világban élünk. Elég fél óra- óránként felkelni...

Az egészet csak arra értettem hogy a mai "munka" életmód káros LEHET az egészségre. Mielőtt jönnek a megjegyzések, hogy én 40 éve ülőmunkát végzek és semmi bajom.

Nem mindenkinek reagál ugyanúgy a szervezete, de egyértelműen bizonyított, hogy káros. Cigitől is van aki 20 év alatt kap rákot... van aki meg 50, vagy sose.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. SzAdamAndy Arbor
2015.08.07. 12:46
No shit!

Teljesen világos, hogy az ülőmunka hosszú távon káros. De állva gyorsabban fáradsz.

Kiváncsi lennék bírsz e úgy tervezni 4-5 órákat állva. Még az elején lehet.

Az az angol odal meg valami random internetszemét, magyarul is vannak ilyen oldalak.

Én nem ellenzek semmit, ha neked úgy kényelmes dolgozz állva.

Ez nekem marketing bullshit-nek tűnnek, hogy el lehessen adni ilyen asztalokat.

Lehet fára nem mászik az irodában, de kávéért kifog menni a konyhába, az meg már mozgás.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Resike Arbor
2015.08.07. 14:27
Minden valamire való normális irodai szék a lábra helyezni a terhelést. Semmivel sem különbözik az állástól, ha a gerincet is normálisan támasztja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Renhoek Resik...
2015.08.07. 18:16
Az csak a gerinc. A keringés és a szívmunka teljesen más kaliber állás és ülés közben. Ez logikusan a gravitációból következik...

Nem erre alakult ki az emberi test, hanem folyamatos mozgásra, fizikai munkára. Valamiért csak növekednek a civilizációs betegségek is... ugyan úgy, ahogy a mozgáshiány által kiváltott neurotranszmitter egyensúly felborulása. Szorongás-depresszió-agresszió stb.

Állás során pedig nem is gondolnánk, hogy mennyi apró izommunka szükséges, és mennyi koordinációs feladat kisagy-agytörzsnek pl.

Amit amúgy én hallottam az az, hogy változtatni kell folyamatosan. Fél óra álló, fél óra ülőmunka és ciklikusan így. Ez elvileg sokkal egészségesebb, mint egy intenzív brutál edzés egész napos tespedés után.
Csakhát nehéz ezt megvalósítani...

Megoldás: Valami exoskeleton amivel állva is lehet kényelmesen dolgozni, és elektromos izomstimulátorok. így ülve edzhet az ember 21. század, fuck yeah
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.08. 08:00
"No shit!"
Ha ennyire egyértelmű minden akkor megértenéd amit mondok és nem kezdenél eszetlen hozzászólásokba.

"Teljesen világos, hogy az ülőmunka hosszú távon káros. De állva gyorsabban fáradsz."

TE JÓ ISTEN. Ja tényleg én inkább nem fáradok el, mert szeretem ha később érrendszeri megbetegedés, magas vérnyomás, szívroham kombóval élem le életem maradék 20 évét.

Hatalmas piros pont.

Szerinted katonás rend van és nem engedik őket leülni vagy mi? A 3 műszakos úriemberek is állva dolgoznak és nincs semmi bajuk.
De az irodai munkás biztos kileheli a lelkét ha egy nap a 8-ból mondjuk 4-et állómunkával lát el.

Ezek általában állítható asztalok.

Semmit nem tájékozódsz a témában...csak elmondod hogy az egész tök egyértelmű de hülyeség.

Az angol odal Internetszemét.... erre nem is tudok mit mondani. Ott a magyar leírja ugyanezt. Nincs egy olyan oldal ami ennek az ellenkezőjét állítja-.-

Nekem így kényelmes és úgy érzem kevésbé vagyok tunya a munkaóráim végére....(ez egyéni dolog)

Marketing-bullshit: Igen mert ha valaminek van piaca a multinacionális cégek körében akkor az csakis marketingbullshit lehet. Tényleg szinte bármelyik cég csak úgy dobálja a milliókat az asztalokra anélkül hogy bizonyíték lenne valahol arra hogy megtérülő befektetés ami a munkaerő minőségét javítja,szinten tartja.

Milyen király dolog óránként kimenni kávézni. Abban nem fáradsz el hogy napi 5-6 kimész kávéért? Mellesleg azis milyen marha pozitív hatással van az egészségre... Az hogy valaki napi kétszer kávézik nem elég. WC-re is elmegy akkor ezt is tegyük hozzá. Ja meg lehet megvakarja a bal fülét a jobb kezével és máris jógázik. Könyörgöm.....
Merthogy 1-1,5 óránként kéne felállni és kicsit átmozgatni a testünket. Ezt se itthon se külföldön nem sikerült teljesíteni. Az átlag 3 óra. Duplaanyi.

Mi lenne ha rendesen meg lehetne ezt beszélni? És nem így. Kicsit kinyitod az agyad és belátod, hogy ez igazából hasznos IS LEHET, és nem azért vagyok itt hogy elvegyem az ülőidődet, hanem hogy elmondjam annak aki mondjuk napi 6-8 órát ül hogy legalább óránként nyújtózzon már egyet ha nem akar teljes sornyi egészségügyi problémát élete vége felé.

Te azt csinálsz a testeddel ami akarsz. Jogom nincs beleszólni.

Csak úgy gondolom a tájékozatlanság miatt az emberek súlyos éveket veszítenek az életükből. Readásul nem mindegy hogy az utolsó 10 évedet tolószékben, vagy bottal sétálva töltöd el.
Mert biztos tök véletlen osztogatja a Jóisten hogy öregkorára kinek milyen egészségügyi állapota van....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.08. 08:04
Minden szék a gerincre helyezi a terhelést Én még másmilyet nem láttam

A lényeg hogy pl a lábakban az izmok nem dolgoznak. A szervezet észleli hogy nincs szüksége annyi vérre és mondjuk a nap jelentős részében nem kap elég vért a lábad.

De például van egy másikféle szék azthiszem guggoló szék a neve vagy micsoda. Ott rá kell gugolni és ugye a lábaddal "ülsz" a széken. Így folyamatosan terheled azt, vért kap ésatöbbi ésatöbbi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Resike Arbor
2015.08.08. 08:42
Nem tudom, nekem egy Mirra 2-esem van és az első dolog ami elfárad benne az a lábam. Ebben a rugós hinta mechanizmust a lábaddal tartod meg, így egész nap van rajta terhelés és olyan mintha egész nap enyhe lábnyomásokat csinálnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.08. 20:06
Gondolom az a célja Nem tudtam hogy van ilyen, de általános székekre értettem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!