iPon Hírek

Figyelmeztet a Valve az Early Access veszélyeire

Dátum | 2014. 06. 05.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A Valve már egy ideje hangoztatja, hogy a játékfejlesztés jövőjét a Steam Early Acess-ben, vagy az ahhoz hasonló szolgáltatásokban látják. A cég szerint a nagy kiadó-stúdió modell nem elég jó, egy játéknak ugyanis együtt kellene nőnie, fejlődnie a közösséggel, a kétirányú kommunikációnak folyamatosnak kellene lennie. A dolgok azonban nem mindig mentek zökkenőmentesen, legutóbb például az Earth: Year 2066 néven futó játékot kellett eltávolítania a Valve-nek a Steam Early Acessről, és visszatérítést adnia a vásárlóknak, miután azok átverve érezték magukat, és kiderült, hogy a fejlesztők több ponton egyszerűen hazudtak a játék leírásánál. Míg az Early Access kitermelt nagy sikereket, például a DayZ-t, a Rustot és a Starboundot, addig számos olyan projekt is akad, mely nem tudta teljesíteni az ígéreteket. Éppen ezért a Valve egy új figyelmeztetést helyezett el a Steam Early Access kérdezz-felelek részlegében is, melyben értesítik a leendő vásárlókat, hogy nem csak, hogy egy be nem fejezett játékért fizetnek, de arra is van esély, hogy az a játék valójában sosem készül el. A Valve egyértelművé teszi, hogy a fejlesztők határozzák meg a fejlesztés ütemét, és míg némelyik projekt konkrét határidőkkel rendelkezik, addig mások egyszerűen csak úgy haladnak előre, ahogy a készítők lehetőségei engedik. Éppen azért a Valve azt tanácsolja, csak akkor adjunk pénzt a korai hozzáférés keretein belül egy játékra, ha az már jelenlegi állapotában is megéri nekünk. Brian Fargo, az inXile Entertainment vezetője - aki a Wasteland 2-vel szintén korai hozzáférést kínál a Steamen - szerint az Early Access rendszere sajnos könnyen abuzálható, és mindig lesznek olyanok, akik ezzel próbálkoznak majd. "Feltesznek egy nagyon keveset tudó és mutató játékot abban a reményben, hogy elég pénzt kapnak majd. Ha ez nem történik meg, akkor sosem fejezik be a fejlesztést" - mondta. A megoldás szerinte magától fog eljönni, ahogy a Kickstarterhez hasonlóan jobban meggondolják majd a felhasználók, mire adnak ki pénzt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. matyi009
2014.06.05. 16:14
Majdnem kommenteltem hogy uristen hol tart a vilàg, de ha belegondolok akkor mindig is ésszel kellett lenni mikor jàték vàsàrlàsrol volt szó mert 3 képkocka alapjàn kellett megítélni a doboz hàtuljàn és bàrmikor a kezedbe akadhatott egy Bigrigs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester matyi...
2014.06.05. 17:02
Ez teljes játéknál is pont így megy. Főleg manapság amikor az első héten kiadnak egy sztárjátékhoz 3 fontos javítópeccset hogy egyáltalán működjön normálisan.

Én jó ideje már csak GOTY-kat meg őskövület játékokat veszek meg, vagy amik már bizonyítottak valami módon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Tapir_606
2014.06.05. 18:10
matyi009
vagy az EA bármelyik (félkész) játéka...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. predike07
2014.06.05. 18:49
"eltávolítania a Valve-nek a Steam Early Acessről, és visszatérítést adnia a vásárlóknak, miután azok átverve érezték magukat, és kiderült, hogy a fejlesztők több ponton egyszerűen hazudtak a játék leírásánál."

Most erre mit mondjak????? Így jártak


Van olyan aki előre fizet egy olyan termékért amiről jóformán csak szóbeszéd van meg igérgetés??Főleg ha játékról van szó basszus még a megjelenés napján se biztos semmi se.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. richaxes
2014.06.05. 18:55
"Míg az Early Access kitermelt nagy sikereket, például a DayZ-t..."

Legfeljebb anyagi siker a kiadónak, mert.a DayZ Standalone fejlesztésének üteme elég szégyenletes... nem lepődnék meg, ha egyszer csak ez a projekt is leállna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mikej95
2014.06.05. 21:24
A Watchdogs után számomra már csak a GOTY és a GoG játékok léteznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. predike07 mikej...
2014.06.05. 21:30
Annyi hír volt arról a játékról,hogy szinte már tudni lehetett,hogy valami nem stimmel vele.Még év eleje körül is irtam,hogy gyanus nekem ez sok kiszivágot meg ilyen-olyan hír.És igazam is lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 5hR3kY
2014.06.05. 21:42
Ez az Early Access emlékeztet engem a parlamenti választásokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. straylight
2014.06.05. 22:21
Én már az egész Early Access feltalálása előtt is így álltam a játékvásárláshoz. Rendszerint 1-3 éves játékokkal kezdek játszani, fele annyiba kerül, egy kategóriával kisebb aktuális hw kell hozzá. És az se mai találmány, hogy beta állapotban adják ki, majd akár évekig patchelgetik, mire elkészül. Pár évvel a megjelenés után már jó esetben már hibátlanul működik és élvezhetőbb, mint a megjelenés napján. Aki manapság azonnal megveszi, az valójában kötelező hajtépést vesz, nem szórakozást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim
2014.06.05. 23:20
I'm just gonna leave this here:

https://www.youtube.com/watch?v=GJpwUTMwiVY
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dbelam
2014.06.06. 08:57
Steam hozzáállása dícséretes. Még egy kis büntit is adnék a fejlesztőknek.
Minden nemi szervem kivan azzal, hogy összetaknyol egy adag részeg egyetemista valamit a hétvégén a LAN party közben, és hétfőn az egyik kijózanodva ésszreveszi, hogy valamit csináltak, majd felteszik pénzért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. slayer007
2014.06.06. 09:46
Tehát ha jól értem ezzel most a Valve elhárította magáról az összes létező felelősséget, hogy a jövőben ne kelljen visszatérítést adnia nekünk?
Ergo a platformján lehetővé teszi, hogy átverjék a vásárlókat, de ha ez megtörténik, mossa kezeit?
No comment.
Remélem mielőtt beindul a GoG galaxy, egyre jobban a tököm kivan a steammel. Nem beszélve arról, hogy sokszor még be is döglik...

Amennyiben ezt rosszul értelmeztem, akkor elnézést, de nekem ebből a posztból ez jött le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balleno
2014.06.06. 12:30
Ki garantálja hogy a Day-Z valaha is be lesz fejezve?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. stevenseag... slaye...
2014.06.06. 18:15
Miért is kellene felelősséget vállalnia azért, mert megveszel egy félkész játékot, amiről mielőtt megvennéd, két helyen is figyelmeztetnek arra, hogy lehet, hogy sohasem fejezik be a fejlesztők? Ha valaki szívesen fizet több pénzt azért, hogy béta teszter lehessen, lelke rajta.

A Galaxy pedig nagyon jó lesz a Steam mellett, nem hiszem, hogy valaha is igazi ellenfele lehet majd (pénzügyileg). Nem is ez a fejlesztők célja szerintem és a célközönség sem ugyanaz. Én használni fogom mind a kettőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csigabigaf
2014.06.09. 15:56
"játéknak ugyanis együtt kellene nőnie, fejlődnie a közösséggel"

Tovább nem is olvasom. Az eres farkamnak kellene nőni meg fejlődni.

A játékot meg kéne csinálni, ki kéne adni, elvenni érte a pénzt aztán menni és dolgozni a következőn.

A lószar játékok jövője van az Early accessben, mindenki aki ilyet vesz ezt támogatja.

Ha meg bizonyítékot akarsz akkor menj, bérelj magadnak egy csapat munkásembert, adj nekik egy feladatot, fizesd ki előre és nézd meg milyen jó, pontos és mindenek elött gyors munkát fognak végezni az emberek akiknek már a zsebükben van a pénz.

A valve naná hogy támogatja mert egy csomó haszon van azon hogy nem elég hogy a kész játékok eladásainak a %ékát veszik el de így még a félkész szarságokból is kapnak pénzt amiböl normál esetben semmit se szedhetnének be.

A több játék jónak hangzik de amikor a több játékért cserébe a vásárlói minimum elvárásaidból kell feladni mindenféle kétes minőségű és abszolút kétes jövőjű termék jön csak az egyáltalán nem pozitív.
A néhenapi kivétel ezt sose fogja megdönteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thewilder
2014.06.10. 00:29
"abuzálható"

Te jó isten, légy szives legalább magyarul irni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bokpeter thewi...
2014.06.10. 13:42
Ettol ugy gondolja okosabbnak tunik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!