iPon Hírek

Figyelmeztetik a kalózokat az USA-ban is

Dátum | 2009. 11. 17.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Megerősítette a RIAA, hogy sikeresen megegyeztek az amerikai Verizon internet-szolgáltatóval arról, hogy figyelmeztetéseket küldjenek a hálózatukon feltételezett kalóztevékenységet folytató felhasználóiknak.

Érdekes módon azonban egyelőre ennél többről még nincs is szó: a gyanúsítottak egyszerűen kapnak egy figyelmeztetést arról, hogy úgy tűnik, illegális tartalmat töltöttek le, és ezzel együtt felhívják a figyelmüket arra, hogy amit tesznek, az finoman szólva is illegális. Szankciókról azonban (még) nem esett szó.

Az első figyelmeztetéseket elvileg már kiküldték - ez azonban még csak egy tesztidőszak. Hogy mikor ér véget, és hogy mi lesz utána, az szintén kérdéses. Külön érdekessége továbbá a helyzetnek, hogy a Verizon mindig is hangos ellenzője volt a kalózellenes intézkedéseknek, mivel egyrészt magánszféra-sértést, másrészt pedig az internet-szolgáltatók veszélyeztetését látják benne. A múltban is számos alkalommal megtagadták az előfizetőik adatainak kiadását a RIAA számára. Láthatólag tehát a RIAA most erélyesebb megközelítésre váltott.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

29. downhill
2009.11.17. 11:27
- mi az hogy csak figyelmeztetés?
- szemet hunynak a bűncselekmény felett?

"kapnak egy figyelmeztetést arról, hogy úgy tűnik, illegális tartalmat töltöttek le"

- milyen tartalom számít illegálisnak?
- amíg nem jött le és nem néztem bele honnan tudjam, hogy tényleg az-e?

ha ez én szolgáltatóm ezt csinálná ... minimum feljelentem, váltok.
és persze jó nagy haveri körben elmondom hogy milyen az adott szolgáltató.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. lew000
2009.11.17. 11:40
downhill: feljelented a szolgáltatót???

egyébként nem kell aggódni ilyen nálunk úgysem lesz , mert egyik felhasználó sem akar
megválni az előfizetőinek a 90%-ától......

(fiberpower mi a francnak akkor?? emailek nézegetésére???!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. atti2010
2009.11.17. 11:45
Kíváncsi vagyok mikor jönnek rá hogy nem ez a helyes út. Az nem bűncselekmény hogy hatalmas vagykat halmoznak fel azáltal hogy csillagaszati összegekért árulnak zenét, filmet stb.Ha pedig szorít a cipő megjelennek a virtuális hallozzatok amik elrejtik az ip címet és a kódolással ellátott torrent kliensek és csóközön, ez egy végtelen háború miért nem lehet úgy hogy mindenki fizet 1-2 eurót a szolgáltatónál ami erre a célra megy mint a cd-dvd lemezeknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Banzin
2009.11.17. 11:58
Ha jól vettem ki a cikkből, akkor a RIAA illegális tevékenységre kényszeríti az internetszolgáltatót. Hiszen az internetszolgáltatónak elméletileg nincs joga megnézni, hogy ki mit csinál a internetjével.
Ha valaki beperelné a szolgáltatót személyiségi jk gyalázása miatt, akkor a RIAA meg mosná kezeit.

Még az is kérdés, hogy a figyelmeztetéseket e-mail-ben vagy normál postai úton küldik ki. Mert a szolgáltatótól kapott e-mail fiókokat nagyon kevesen használják.

Egyre jobban próbálják visszaszorítani a fájlmegosztást, és az egyre jobban terjed. Inkább azon kéne gondolkodniuk, hogy mindenki számára elfogadható megoldást kínáljanak fel, ne a zsarnoki rendszert fenyegetéseit fitogtassák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. lajthabala...
2009.11.17. 13:52
Banzin:

Az illegális tevékenységet sok olyan mutatóbol is meg lehet becsülni - viszonylag jól - amit a szolgáltató köteles figyelni, már csak a szolgáltatás minőségének megőrzése érdekében is. Én például anélkül, hogy belenéznék az IP csomagjaidba itt most meg tudom mondani, hogy te az elmúlt 3 hónap során töltöttél le illegális tartalmat. Akár figyelmeztethetlek is rá, hogy ez törvénybe ütközik. Ehhez képest a szolgáltató tudja, hogy hány csomagot töltöttél le, hogy mikor töltötted le őket, milyen IP cimekről, milyen sávszélességgel, mekkora csomagokat... És ebből elég könnyű megbecsülni, hogy torrentezel-e.

És ha torrentezel, valószinüleg illegálisan megszerzett és terjesztett tartalmat töltesz le. És lekapcsolhatnak megelőző jelleggel, anélkül, hogy kijelentenék, hogy kalózkodtál, vagy jt sértesz. Ahogy a szerződési feltételekben kitértek rá, egyoldaluan mdositják majd a szerződésedet, vagyis megszüntetik. És hiába durcizol, hogy majd perelsz, meg váltasz, meg a szabadságjk, ha minden szolgáltató ezt csinálja, akkor nem lesz más lehetőséged, mint becsületesen fizetni a tartalomért, vagy nem élvezni azt. És ehhez nem kell bonyolult hardware, nincs vele többletmunka. És nem kell hozzá illegálisan belenézni a csomagokba. Hiába védekezel titkositással vagy VPN-nel.

Régen nem lehetett megcsinálni, mert az emberek egyszerűen nem neteztek, de most már elég nagy a penetráció, és a felhasználók jelentős része függő, úgyhogy a szolgáltatók nem igazán kockáztatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. TescoZsomi
2009.11.17. 15:29
lajthabalazs: Ez akkor sem megoldás... Akkor majd Rapid-ról meg egyéb helyekről fogják szedni a dolgot. Egy IP-ről nagy sávszéllel. Azt meg nem korlátozhatják most, hogy terjed a FullHD-Stream. Nézed az esti filmet neten, aztán reccs. És jön a levél, hogy sorry, de bontottuk a vonalat...

A módszer achilleszsarka, hogy nem tudják személyiségi jk sértése nélkül bizonyosságot szerezni, hogy illegális-e a tartalom. És ne haragudj, de ez az ArtisJus-szerű módszer egyszerüen nem elfogadható. Hogy azért korlátozzuk a torrentet, mert illegális is lehet. Detto. Ők meg azért fizettetnek jogdíjat az üres adathordozóra, mert illegális tartalmat is rakhatsz rá. De ha ráraksz, attól még ugyanúgy megbüntetnének, noha egyszer már fizttél jogdíjat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. jani00
2009.11.17. 15:44
Nah ez érdekes.

Ezzel kb a paranoiásakat szívatják max mert a többi józan internetfelhasználó egyrészt nem használja az email címet amit a szolgáltató ad én pl max spamot irányítok oda ha jól emlékszem 5 vagy 6 ezer levél van rajta persze az 5gb-t nem közelíti meg.
Részemről küldhetnének levelet annyit érnének vele ,hogy a saját hálózatukat tömik tovább
Ha a szerződést felmondják az sem baj legalább még több időm marad a barátokra munkára tanulásra olvasásra.
Csak próbaképp egyetlen egy napra le kellene kapcsolni az internetről azokat a felhasználókat akik "illegálisnak vélhető forgalmat" bonyolítanak.Ekkor kiderülne ,hogy a pl a hírportálok mennyire függenek a "bűnözőktől" is a.Hosszú távon is lekapcsolhatnak akkor bizonyára a serverparkok becsődölnek az emberek nem vennének hardvert mert minek,? a régi ltt office 2003 hoz? azt a régi gép is bírná nem vennének lemezeket pendrivekat a hírportálok meg csődbe mennek hogyha nincs elég ember aki nézegeti a hirdetéseket amit persze a felhasználók blokkolnak

Lehet ,hogy a warezt visszaszorítanák ,de ezzel a gazdaságot vinnék nehéz helyzetbe.

Ha a szolgáltak össze is fognak egymással egy biztos marad aki mindent visz..

Én csak demót töltögetek a torrentröl meg youtubet nézek +online film
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. lajthabala...
2009.11.17. 16:01
Jani 00:

Teljesen igazad van abban, hogy az internetfelhasználók jelentős része torrentezik is. Abban tévedsz, hogy a torrentezők jelentős része nem használna internetet. Indexet olvasnának, leveleznének, olvasnának Ipon-teszteket, fórumoznának. Játszanának WoW-ot. Nyugaton biztosan, de szerintem már Magyarországon is elég sok a függő, akinek iwiw-en meg MSN-en vannak a barátai, és net nélkül nem lenne meg.

Aki nagyon akarna játszani, az megvehetné a játékot DVD-n, és akkor továbbra is lehetne hardware-t eladni. Lehet, hogy elkezdenének az emberek PC játékot is használtan adni-venni, mint a konzknál, és akkor kiadó ide vagy oda, 1.000-2.000 Ft-ért lehetne 1-2 hétig játszani már a legújabb játékokkal is. Ami elég az SP-hez, MP-hez meg igy is meg kell venni az eredetit.

A warez nem a gazdaság mozgatórugója, sőt ellenkezőleg, a tartalom-szolgáltatókat teszi tönkre.

Tesco Zsömle:

A módszer szépsége, hogy nem kell bizonyosság. A szolgáltató nem mondja azt, hogy bűnöző vagy. Csak azt, hogy nem szeretne veled üzletelni a továbbiakban. Mert úgy itéli meg, hogy jt sérthetsz, és nem akarja, hogy ezt az ő hálózatában tedd. Mint amikor nem veszel olyan használt televiziót, amihez nincs meg a számla, vagy a dz. Nem biztos, hogy ltt, de nem akarod kockáztatni. Nem teszel feljelentést az eladó ellen, de nem is mész bele az üzletbe. Amikor az internetes forgalom 70-80%-a illegális letöltés, és a játékok 90+%-a tört, akkor ezzel a hozzáállással nem nyúlnak nagyon mellé, és nem sértenek sem törvényt, sem alkotmányt, sem személyiségi jkat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Banzin
2009.11.17. 16:42
1. A szolgáltatók feltételezések alapján nem basztathatnak senkit, még ha a RIAA ott liheg a nyakukon. Szankciókkal meg nem mennek semmire, mert többen csinálják, mint amire kapacitása lenne a RIAA teljes ügyvéd gyülekezetének. Ha a szolgáltatók mégis megfekszenek a RIAA-nak, akkor kalap-kabát és másik szolgáltató. Lásd hasonló esetet UPC vs. DIGI. Persze tudom, hogy sántit a példa, de azért sokan váltottak csak aazért, mert a UPC korlátozta a p2p kapcsolatot.
2. Torrentezni, DC++-ni nem törvénytelen! A szolgáltatók sem azért kínálnak nagy sebességű netet mert hülyének nézik az embert. Sőt egyre több kiadó használja a p2p csatornákat terjesztésre.

Bár megoldásokat írni meg baromság, hiszen senkit nem érdekel "odafönt", hogy mindenki jól járjon. Mégis valakinek engednie kell, mert előbb-utóbb eldurvul a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. wizardSWF
2009.11.17. 16:54
"...A módszer szépsége, hogy nem kell bizonyosság. A szolgáltató nem mondja azt, hogy bűnöző vagy. Csak azt, hogy nem szeretne veled üzletelni a továbbiakban. Mert úgy itéli meg, hogy jt sérthetsz, és nem akarja, hogy ezt az ő hálózatában tedd..."

tehát ha otthon egy videokamerám képét elkezdem streamelni, illetve ilyen streamelt kamerák képét "veszem", ergo jelentős forgalmat generálok a pl. 18Mb-es sdl előfizetésemmel biztosított hálózaton, akkor a szolgáltató meggyanúsíthat, hogy torrentezem?!

nem kell bizonyítania, hogy a forgalom milyen típusú volt, illetve a forgalmazott csomagok tartalma mi is volt?! csak úgy megvádolhat és szerződést bonthat egyoldalúan?!

egy mezei ügyvédbojtár is lazán elvágná a torkát (jogi értelemben) a legdörzsöltebb RIÁSnak is ezzel a húzással.

továbbra is az a gond, hogy amíg nem vizsgálhatja törvényesen(???) a csomagok tartalmát senki, addig a megvásárolt internet előfizetésemen 24/7-ben teljes kapacitással az megy ki-be, amihez csak kedvem szottyan.

ha viszont már viszgálhatja a csomagok tartalmát, akkor jön egy újabb eljárás a csomagok titkosítására (+zárt torrentek), és ismét a torrentezők vannak lépés előnyben.

jó lenne tiszteletben tartani az alábbit:
amíg nem bizonyított a bűnösség, addig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme...

még akkor is, ha tudod, hogy nem az, de nem tudod megfogni

lelki szemeim előtt látom, hogy mennyi kártérítési per lesz ebből, és a végén minden szolgáltató ha meglát egy riást, verőlegényekkel dobatja ki

hajrá ria!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. TescoZsomi
2009.11.17. 16:56
lajthabalazs: Ez okés, viszont akkor faxért árulnak nagy sávszélességű netet, hogyha azt kihasználni (tehát nagy sávszélességű letöltést folytatni) a szolgáltatás lekapcsolásával jár? Gyakorlatilag szűrés nélkül lekapcsolnak mindenkit, akinél a mutató egy v több IP-ről nagy sávszélű letöltést észlel túl hosszú ideig? Én azt nem értem, hogyan szűrik ki a kalóz és nem kalóz letöltéseket. Ja, erre a válaszod, hogy nem szűrik... Mindenkit lekapcsolnak, akik ihasználja a nagy sávszél nyújtotta lehetőségeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. TescoZsomi
2009.11.17. 16:59
Megelőztek.

Meg van a turpisság. Ha két "O" közé akármilyen más írásjel kerül, a triót a fórum átalakítja "O"".""o"-ra, vagyis nagy o, pont, kis o.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Cyberpunk
2009.11.17. 17:48
Az az érdekes hogy pont most készült egy tanulmány hogy az illegális letöltők veszik meg a legtöbb zenét lemezen.
Mint ahogy az is hogy nem egy néhány esetben horribilis bírságokat róttak ki azoknak akiket a RIAA beperelt. Olyan több ezer dollár/zene szám.
És esetleg néhány száz zene szám után már szép csinos kis összeg jön ki. Mert hogy őket ennyi kár érte, pedig a legtöbben meg sem vennék az adott lemezeket azok közül akik letöltik.
Ezek a jogvédők meg kapzsi kis élősködő bandák.

Szerintem ma Magyarországon nem sok olyan nett szolgáltató van aki meg merne lépni hasonló dolgot, nagyon kiélezett a verseny. A felhasználok meg egyszerűen lelépnek ha zaklatják őket.
A szolgáltatók meg mindig nyavalyognak hogy le terhelik a hálózatot, akkor mondom én minek kínálnak olyan csomagokat amit nem bír el a rendszer?
És mi van ha én mondjuk Youtube-t nézek 24/7-ben csak "HD"-s videókat, szerződést bont olyan jog címen hogy biztos warez-k Persze tudjuk a Youtube is az egyik ádáz ellenség mind a jogvédőknek a tartalom miatt, mind a szolgáltatóknak az adat forgalom miatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. TescoZsomi
2009.11.17. 18:47
Cyberpunk: Alapjában véve minden cég törekszik az optimumra. Azaz zéró kiadás mellett maximális bevételre szert tenni. Az összes cégnek az volna a legjobb, ha te szépen nekikadnád a havi fizetésed, és cserébe nem kérnél semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. lajthabala...
2009.11.17. 19:28
Zsömle: pont ezt csinálod te a vállalatokkal, amikor elveszed azt, amit birtlnak, és cserébe nem fizetsz érte semmit. Rosszak a multik, de ők legalább létrehoznak valamit. A lelkes kalózok - és itt nem a nagyokra gondk, hanem a követőkre - jellemzően gimisek, egyetemisták, sosem dolgoztak klyan, és eddig amilyük van, azt mind megkapták. Lehet, hogy 1-2 nyarat végigdolgoztak valamiért, amire nagyon vágynak, de nem ők fizetnek a lakásért, ellátásért. Még az internetért sem, amit annyira a sjaátjuknak éreznek. És még többet akarnak, és ezért vennék el azt, amit mások alkotnak.

Aki őskommunizmust szeretne, az ne a kalózkodással kezdje, legyen open-source. Fejlesszen és használjon GNU licenszelt termékeket. Azok a termékek valóak arra, hogy szabadon terjesszék őket. Az felel meg a szabad elveknek. Akik pedig nem akarnak ehhez hozzájárulni, azok védik a jogaikat. Jsan. De az emberek többségének az kell, hogy mindent ingyen és könnyen kapjon. Sok a munka a linux-szal, nem elég jók a játékok, és azon dgzni, hogy jobbak legyenek, senki sem akar igazán.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. wizardSWF
2009.11.17. 22:53
...Aki őskommunizmust szeretne, az ne a kalózkodással kezdje, legyen open-source...

nagyon gáz ez a duma.

valamiért nem vagy hajlandó észrevenni a ria-rinya mögött megbújó veszélyeket.

részemről megvettem/veszek minden szoftvert, sőt fejlesztek is (nem ópenszószt), de engem, és sokakat nem az aggaszt, hogy a jogdíjaink ellopja akár a ria, akár a kalózok...

erre magasról s#rik, aki mögé lát az egész sumákolásnak.

ha a ria zászlója alatt a kormányok, és a senkiházi kufárok az üzleti, magánéleti levelezésekhez, szokásokhoz is hozzájuthat, akkor végleg bezárul a kör, és egy teljesen totálisan ellenőrzött társadalmat kapunk.

szeretnél olyan világban élni, ahol tudják, hogy kivel üzletelsz, mennyit költöttél aznap, milyen nőket/fiúkat nézegetsz az xxx oldalakon, és ennek függvényében, ha egyszer esetleg kell egy balek valami zűrös ügyük elsikálásához, akkor mindezt felhasználják ellened?!

az internet egy szabad fórum, ami b@ssza a csőrét minden hatalmat birtoklónak, mert nem ellenőrizheti (még)

a probléma itt van, nem a liszenszek "ellopásában".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. wizardSWF
2009.11.17. 22:59
amúgy, ha esetleg elkezdik ellenőrizni a csomagokat, az elsők között írok olyan képernyővédőt, ami üresjáratban a legváltozatosabb csomagmintákat fog broadcastolni a hálózaton, ezzel terhelve az előfizetésben bérelt sávszélességen.

ha már vizsgálódni akar valaki, akkor kösse fel a gatyát, mert ellenőrzési kapacitásban alul fog maradni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. wizardSWF
2009.11.17. 23:07
lajthabalazs!

gondm neked a kínai internetes szabályozás is tetszik (és egyet értesz vele)...
esetleg az ottani btk és végrehajtásának módszerei is bejönnek?

ilyen világot szeretnél a jelenlegi (részben) szabad világból is csinálni?

vagy tévednék?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. TescoZsomi
2009.11.18. 07:35
wizardSWF: Balázs az EU-s kalózhálónál már kijelentette, hogy rendőrállamot szeretne 100%-os kontrollal. Neki a szabadság mit sem jelent...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. lajthabala...
2009.11.18. 07:50
Mert mi az, amit annyira féltetek? Hogy a "kormány" elolvassa a szerelmes levelezéseteket? Vagy hogy megtudja, hogy miről fórumoztok? Hogy kinek irjátok meg MSN-en, hogy ma sem történt semmi? Örülnétek, ha valakit érdekelne, amit irtok. Ezért fórumoztok, hogy legyen aki olvassa. Most nem zavar titeket, hogy bárki olvashatja? De nem olvassa a kormány. Mert ugyan, kit érdekeltek?! Senki sem akarja ellenőrizni vagy befojásolni. Nem a diktatúra és a rendőrállam adja a kontrollt, hanem a fogyasztás. Nem rendőrök kényszeritik az emberekre a felsőbb akaratot, hanem reklámok. Sokkal olcsóbb, és hatékonyabb. Az emberek maguk hajtják igába a fejüket, és fórumn lázadnak, de közben amint van pénzük, ugyanott megveszik a legújabb hardware-t. Egy banner a fórum jobb oldalán, és máris rabszolgák vagytok, nem kell ide gumibot. És ez alól a kötelék alól úgy akartok szabadulni, hogy ellopjátok azt, amire már nincs pénzetek.

A kalózkodás a kalózkodásról szól. Nincs mögötte semmi. Mindenki a szabadságát félti, de közben törvényt sért. A usenet is egy hirportálnak indult, és most a tartalom nagyrésze pornó, és illegális szoftver.

És akármilyen szar duma, az open-source akkor is a kommunizmus. Amikor mindenki termel a köz java érdekében, és mindenki fogyaszt, amennyire szüksége van. Az open source az egyenlőség. De a kalózok nem termelnek, csak fogyasztanak. Mi ebben a nemes? Mi ebben a megőrzendő?

wizardSWF:

Én is szoftvert fejlesztek, a munkámhoz, a tanulmányaimhoz, a hobbimhoz. És rosszul esne, ha egyszer azt mondanák, hogy bocs, nem sikerült annyit eladni, amennyit terveztek, és ezért ugrott a bónusz, vagy meg kell válniuk tőlem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. wizardSWF
2009.11.18. 10:49
"Mert mi az, amit annyira féltetek? Hogy a "kormány" elolvassa a szerelmes levelezéseteket? Vagy hogy megtudja, hogy miről fórumoztok?"

majd akkor döbbensz rá, ha esetleg egy fórumon egy szösszenetedért majd szépen elővesznek, mert hiba bújsz el mondjuk egy TOR hálózat mögött, és hiszed hogy magán a szerveren beírt postod alapján nem tudnak beazsítani.

egyszerűbb lesz a dolguk, mert a szolgáltatódnál fogják figyelni a csomagokat, és a mostani -közel lehetetlen- helyett pillanatok alatt az ajtód előtt lesz a "fekete autó".

vagy vegyünk egy Téged jobban érintő témát:

pályázol egy kormányzati munkára (most feltételezzük), amire más is pályázna (a mutyisok is!)

mivel ők közelebb vannak a tűzhöz (esetleg van némi összefonódás a szolgáltatókkal), akkor célzottan az üzleti levelezéseidet megfigyelve alád ígérnek, megszerzik a tutinak gondolt melót az orrod elől.

sajnálom hogy nem látsz tovább az orrodnál, és csak a jogdíjig jutottál el.

az informatika/programfejlesztés örök harc, ahol a crackerek és fejlesztők egymást motiválják.
én legalábbis így látom. (a terjesztés pedig csak ez után jön pl. a torrenten, ha esetleg a crackernek sikerül megoldani az általam írt "rejtvényt")

ha ügyes vagy, akkor mire megfejtik, már tisztességes hasznod van, a továbbiakban pedig örülj, hogy terjed a programod, és használják, mert az azt jelenti hogy jó, és a következő verziód is keresni fogják.

aki lusta védeni a termékét ilyen módon, az alapjáraton is lusta szvsz, és csak a könnyű pénzre hajt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lajthabala...
2009.11.18. 11:51
Ez a hir a jogdijakról, és a kalózkodásról szól. A kalóz-barátok keverik mindig bele a személyiségi jkat. És az egész oda ferdül, hogy fekete autó egy rossz gondolatért. Miközben arról van szó, hogy büntetés jogsértésért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. wizardSWF
2009.11.18. 11:58
"Ez a hir a jogdijakról, és a kalózkodásról szól. A kalóz-barátok keverik mindig bele a személyiségi jkat. És az egész oda ferdül, hogy fekete autó egy rossz gondolatért. Miközben arról van szó, hogy büntetés jogsértésért."

A kalózok megfogásához vezető "módszerek" és jogi csavarok "mellékterméke" a maradék szabad fórumok ellenőrzés alá vonása, és a totális gondolat-rendőrség kialakítása.

A jogdíjakért (is) folytatott kufárkodás csak ürügy, egy nagyobb, veszélyesebb téma elkendőzésére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lajthabala...
2009.11.18. 11:59
Nem kéne messzire (félre) nézni és vezetni a témát, hanem a tényleges problémával foglalkozni, a magántulajdon megsértésével, és azzal, hogy milyen eszközökkel lehetne megvédeni. Elektrs kerités, fegyveres őr, őrző védő kutya, belőptetőkapu, fémdetektor, csomagellenőrzés, és csomagellenőrzés.

Ami igazán fontos, arra nem kell 16Mbit/sec, meg havi 100 giga le-fel töltés. Legyen egy havi 500 megás "titkos" keret, amin belül mindenki azt csinál, amit akar. És aztán legyen a többi, amibe ha gyanús a mennyiség, vagy a felhasználó viselkedése, akkor a felhasználót lekapcsolják. Ha fellebbez, akkor birói végzéssel megnézik a csomagok tartalmát. És ha jogsértő, akkor börtön, ha nem jogsértő, akkor kártérités.

A szólás szabad marad, a titok nem sérül csak a felhasználó hozzájárulásával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. wizardSWF
2009.11.18. 12:09
egy biztos: ha megpróbálják a csomag-ellenőrzéses módszert bevetni a szolgáltatók (ha egyáltalán lesz rá hajlandóságuk, pénzük, eszközük), akkor nagyon gyorsan szembesülnek a egyfajta technikai és társadalmi ellenállással.

1. terjednek majd a fake forgalmat generáló programok (terhelik az ellenőrző apparátus erőforrásait a végletekig)

2. újabb és újabb titkosítási és file megosztási eljárások jelennek meg (jó példa a pirate bay esete... most sikerült lenyomni, de már készül egy új eljárás, amire nem tud mit lépni a rinya-ria)

3. tömeges zárt/meghívásos hálózatok épülnek ki (darknet-hez hasonlók)

4. politikai nyomás (lesznek számosan, akik felkarolják eme populista témát, hasznot remélve)


amúgy nem érdekes, hogy az usa elnöke is kifarolt anno az internetes cenzúrázás mögül?
(pedig a háttérben ott lihegett számos kiadó is)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. wizardSWF
2009.11.18. 12:21
"Ami igazán fontos, arra nem kell 16Mbit/sec, meg havi 100 giga le-fel töltés. Legyen egy havi 500 megás "titkos" keret, amin belül mindenki azt csinál, amit akar."

ha mint előfizető, fizetem a 16Mbit/sec-es sávszélt, akkor amíg fizetem, abban a keresztmetszetben had döntsem el én, hogy mennyire használom ki.

de mondjuk legyen... ellenőrizzék az 500mega feletti részt mindenkinél... szerinted mekkora kapacitás kell ahhoz, hogy a szolgáltató a klienseinek minimum 3 napi adatforgalmát rögzítse?
(számoljunk kis tételben: mondjuk 20000 előfizetővel 3/24h-val)

ekkora kapacitása a NASA-nak sincs, illetve ekkora adattömegből egy titkosított adatfolyamot kikeresni, megfejteni, szintén kemény dió.

gondm, majd a ria kötelezi a szolgáltatókat, hogy mindegyik vásároljon cray gépeket, és megfelelő tárkapacitást hozzá, hogy elvégezzék a vizsgálatot, mert ugyi a feltételezés még nem bizonyíték.


és a riásoknak csak a pénzt kelljen számolniuk a befolyt büntetésből.

hidd el, ezt nem fogják letolni a szolgáltatók torkán, mert ezzel nemcsak ügyfelet vesztenének, hanem súlyos pénzeket is.

és itt már ütközne két gazdasági érdek, amivel a riának számolnia kell (garantáltan alul fog maradni)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. wizardSWF
2009.11.18. 12:25
"És ha jogsértő, akkor börtön, ha nem jogsértő, akkor kártérités."

és ilyen esetben, -ha nem jogsértő- ki fizet majd?

a RIAA?!

kicsit sántít a dg... de szvsz megpróbálhatják. legfeljebb úgy járnak mint a pirate bay...
mennek a riások is majd a börtönbe...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lajthabala...
2009.11.18. 13:27
Egy nagy telekom cégnél dolgm (ha kettőt tippelhetsz, el fd találni ), vannak személyes és közvetett tapasztalataim 3G-s hálózati forgalom-monitzással kapcsolatban. Szivesen irnék róla, mert tényleg érdekes, hogy milyen adatok érhetőek el, de nem tudom, hogy mennyi ebből az üzleti titok - nem azért, mert jogsértő, hanem mert titok - és mennyi nem. Annyit szerintem megengedhetek, hogy részt vettem a projektben, amelyik az egyik magyar mobilszolgáltató teljes forgalmát dolgozta fel - csak packet-header-ek szintjén. Amikor kiszálltam, akkor 1Gbit volt a peak, azt hétküznapi szerverekkel lehetett elemezni, egészen RTP, SMTP header-ekig. Ezt tárolták, és elemezték. Az információ persze a szogláltatónál maradt. De ott megvan. Malájzijában elemeztek kollégák hálózatot, és ott láttak működő, és jól működő P2P filtereket, amik korlátozták a felhasználó által elérhető sávszélességet.

A távközlési szolgáltatókat már most is kötelezik az összes signaling tárolására, ha jól tudom, 1 hétre visszamenőleg, és valamilyen részletességgel utána is. A számlázáshoz pedig hónapokra visszamenően szükség van a telefonbeszélgetések adataira. Ha bűncselekmény gyanújába keveredsz, megkeresik hogy hol volt a mobilod, megnézik a beszélgetéseid adatait, kit mikor honnan, mennyi ideig, merre mgva...

Úgyhogy az utópia már most valóság. De senkit sem zavar. Nem azért, mert nem tudják, hanem mert remélik, hogy nem élnek vele vissza. Amig az adatokat a szolgáltató - ahogyan eddig is - titkosan kezeli, addig én nem félek. Jobban tartok attól, hogy bekapok egy virust, ami ellopja a jelszavaimat, bankkártyaszámom... mint attól, hogy egyszer csak a "kormány" visszaél az e-mailjeim tartalmával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. wizardSWF
2009.11.18. 13:47
amíg csak headereket rögzítesz, nincs bizonyíték...

simán generálok olyan csomag fejlécet ami bármire utalhat.

ha nincs meg a csomag (és a teljes forgalmazott adat), a header semmit sem ér, nem bizonyíték.

ugyanígy maszkolható is, tehát smtp-nek is álcázható bármi, feltéve, hogy a fogadó ezt felismeri. (talán valami hasonlón dolgozik a pirate bay is jelenleg, ami a p2p helyett fog működni)

tehát ahhoz hogy bizonyíts valamit, ahhoz a teljes forgalmat kell tárolnod és proof-ként prezentálnod majd a bíróságnak, ellenkező esetben az ügyet bizonyítottság hiányában eldobják.

és itt jön majd a "szép új világ", hogy aki netezik, már eleve bűnözőként fogják kezelni, és okkal, ok nélkül megfigyelik.

a másik dg, hogy egy általad elftt csomag fejléce még nem utal a tartalomra, pláne nem akkor, ha az titkosított is.

lehet hogy bizonyos prkkra ugrik pl a p2p filter, de ezzel gyakorlatilag minden p2p használót korlátoznak koreában.

ezt európában és az usában nem tudják lenyomni az előfizetők torkán (sem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!